2014. február 4-e és 9-e között a Miskolci Nemzeti Színház ismét otthont ad az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztiválnak: (lásd: http://euroastra.hu/node/77018) hat nemzet, öt külföldi és négy magyar előadás, workshopok, vizsgaelőadások, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések.

2014. február 4-e és 9-e között a Miskolci Nemzeti Színház ismét otthont ad az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztiválnak: (lásd: http://euroastra.hu/node/77018) hat nemzet, öt külföldi és négy magyar előadás, workshopok, vizsgaelőadások, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések.

 

Ezúttal a SZEM külföldi előadásaira szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

MINDENNEK ELLENÉRE (In Spite of Everything/All)

Küzdelem a szörnyeteggel

Litván Zene- és Színművészeti Akadémia, Vilnius (Litvánia)

Előadás: 2014. február 4. 17:00 és 20:30 – Nagyszínház

 

Magyarországon igazi kuriózum a litván diákok idei látogatása. Táncdrámájukban az ötfős csapat tagjai a kitartásról, a reménytelenséggel való küzdelemről vallanak. A produkció koreográfusa az új-zélandi Tony Vezich, akinek tánc- és mozgásszínházi előadásaival a világ számos országában találkozhatunk. „A szörnyeteg szabadon engedése" elnevezésű speciális táncpedagógia módszerével a táncosok legbelső érzéseit hozza felszínre. Szükségük is lesz rá, mert győzedelmeskedni kell. Mindennek ellenére.

Az 1933-ban alapított Litván Zene- és Színházművészeti Akadémia Litvánia egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amely színház-, zene-, és filmművészettel kapcsolatos képzést is nyújt,de a hallgatók többek közt művészeti menedzsmentet és pedagógiát is tanulhatnak. Az Akadémián emellett rendszeresen tartanak nemzetközi művészeti fesztiválokat és konferenciákat.

 

OPERCULUM – A haza keresése (OPERCULUM – Looking for Heimat)

Fizikai színház

Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia, Krakkó – Bytom (Lengyelország)

August Everding Bajor Színházakadémia, München (Németország)

Német és lengyel nyelvű előadás magyar és angol felirattal.

Előadások: 2014. február 5. 17 óra és 21 óra – Kamaraszínház

 

A német-lengyel koprodukcióban mozgásszínházi és táncszínházi eszközökkel gondolkodnak a bytomi és müncheni diákok a „Heimat"-ról. A német szó a 19. században még egyszerűen otthont, a házat és az ahhoz tartozó birtokot jelentette, a 21. századra viszont már tágabb a jelentése. A mai fiatalok számára a világ nyitott, járják Európát és eljuthatnak a legtávolabbi országokba is.

Mit jelenthet számukra az, hogy „haza"? Előadásukban a szó három lehetséges jelentését vizsgálják – közben Olga Tokarczuk lengyel írónő töredékes szövegeit és Juan Klaus Obermayer chilei származású német zeneszerző műveit használják fel. A hazavezető út pedig számos meglepetést tartogat a számukra.

 

Eugene Ionesco: A KOPASZ ÉNEKESNŐ (The Bald Soprano)

Ellenszínmű

"I.L. Caragiale" Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest (Románia)

Angol nyelvű előadás magyar felirattal.

Előadások: 2014. február 5. 19 óra és február 6. 20 óra – Játékszín

 

Az abszurd színház egyik atyja, Eugene Ionesco Romániában született, majd franciául írta meg legnagyobb műveit. Idén a bukaresti színinövendékek a főművével érkeznek Miskolcra. Mr. és Mrs. Smith ismerős, mégis teljességgel képtelen hétköznapjai elevenednek meg a színpadon, különös hangsúllyal a Ionesco drámájában rejlő szerelmi szálakon. Szavak, széteső mondatok, őrült érzelmek… Mi pedig sírunk és nevetünk a Smith házaspár világán. Mert igen, a mi valóságunk is ilyen. Sőt!

Az "I.L. Caragiale" Színház- és Filmművészeti Egyetem Románia egyetlen állami felsőoktatási intézménye, amely mind a színház-, mind a filmművészet területén képzést nyújt. Az 1834-ben alapított, nagymúltú intézmény nevelte ki a nemzetközi hírű román színészek és rendezők generációinak sorát, és itt végeztek az ezredforduló utáni filmes újhullám legjobbjai is.

 

E. F. Burian: HÁBORÚ (Vojna)

Népköltészet, tánc és a háború hangjai

Színházművészeti Kar, Prágai Előadóművészeti Egyetem – DAMU, Prága (Csehország)

Cseh nyelvű előadás magyar és angol felirattal.

Előadások: 2014. február 6. 17 óra és 21 óta – Csarnok

 

Emil František Burian, cseh avantgárd rendező, librettista és zeneszerző 1935-ben bemutatott dramatikus zeneművében a cseh népköltészet a század elején felfedezett új darabjait használta fel, témájául pedig az Első Világháború és az ahhoz vezető utat választotta. Kendőzetlen háborúellenessége miatt a Második Világháború és a német megszállás során betiltották a művet – Burian legközelebb 1954-ben mutathatta be, miután visszatért a Dachau-i koncentrációs táborból.

A darabot azóta csupán néhány alkalommal adták elő, többnyire rövidített formában, ezúttal pedig a prágai Színházművészeti Kar diákjai tesznek kísérletet a megérthetetlen megértésére. Előadásukban keveredik a tánc és a népköltészet – és mindent áthat a Háború zenéje.

A prágai DAMU Színházművészeti Karán a diákokat Csehország legkiemelkedőbb művészei oktatják. Többek közt színészeket, rendezőket, látványtervezőket és kritikusokat is képeznek – és az itt végzettekkel a cseh színház minden területén találkozhatunk.

 

Benjamin Britten: LUKRÉCIA MEGGYALÁZÁSA (The Rape of Lucretia)

Opera a huszadik századból

Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia, Varsó (Lengyelország)

Angol nyelvű előadás magyar felirattal.

Előadás: 2014. február 7. 20 óra – Festőtár

 

A Magyarországon kevésbé ismert huszadik századi operaszerző, Benjamin Britten különösen szép operáját dolgozták fel a varsói egyetem diákjai. Nagyszabású és látványos előadásukban Lukréciának, a szépséges római fiatalasszonynak azért kell bűnhődnie, mert ő az egyetlen, valóban tiszta lélek a züllött római királyságban. Britten szakrális zenei motívumokat és a kortárs zenét ötvöző művében a színház eredetéhez nyúlik vissza, és az antik görög kórusról mintázza sajátját. Időtlen, tragikus történet az emberi lélek sötét oldaláról – és a megváltásba vetett hitről.

A lengyel színházművészet egyik meghatározó intézménye, az A. Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia a két legnagyobb lengyel színiakadémia összevonásával jött lére 1950-ben. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, hallgatói rendszeres résztvevői a legfontosabb színházi fesztiváloknak.

 

2014. február 4-9.

miskolci SZEM 2014 – Színművészeti Egyetemek Miskolcon.

Miskolci Nemzeti Színház

 

www.miskolciszem.hu

www.facebook.com/miskolciszem

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük