2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Miskolcra érkezik a nemzetközi MUS-E program

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79144"><img class="image image-_original" src="/files/images/miskolcE%20(1).jpg" border="0" width="464" height="367" /></a></span>2014. április elején a MUS-E Magyarország miskolci általános iskolák számára pályázatot írt ki. A pályázat célja hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával foglalkozó iskolák alsó tagozatos osztályainak támogatása azáltal, hogy a szervezet egy egyedülálló művészeti-nevelési programban való részvételt tesz lehetővé a nyertes osztály kisiskolásai számára.</p> <p> 

2014. április elején a MUS-E Magyarország miskolci általános iskolák számára pályázatot írt ki. A pályázat célja hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával foglalkozó iskolák alsó tagozatos osztályainak támogatása azáltal, hogy a szervezet egy egyedülálló művészeti-nevelési programban való részvételt tesz lehetővé a nyertes osztály kisiskolásai számára.

 

2014. április elején a MUS-E Magyarország miskolci általános iskolák számára pályázatot írt ki. A pályázat célja hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával foglalkozó iskolák alsó tagozatos osztályainak támogatása azáltal, hogy a szervezet egy egyedülálló művészeti-nevelési programban való részvételt tesz lehetővé a nyertes osztály kisiskolásai számára.

 

A MUS-E (Musique Europe) program hazánkban immáron 20 éve, több száz gyermek életét teszi teljesbbé összművészeti programja segítségével. Magyarországon Miskolc lehet a hetedik város, ami csatlakozhat a programhoz

A neves hegedűművész Yehudi Menuhin által 20 éve megálmodott és létrehozott MUS-E program az iskolák és az osztályok tanulói részére ingyenes. A MUS-E Magyarország küldetésének tekinti minél több rászoruló osztályba, és ily módon minél több gyermekhez eljuttatni a lehetőséget. Eddig Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Tatabányán és Zalaegerszegen indult el a kezdeményezés. 

 

A pályázaton hátrányos helyzetű gyermekek oktatását vállaló közoktatási intézmények és/vagy veszélyeztetett sorsú, akár „SNI-s"gyermekek oktatását vállaló közoktatási intézmények vehetnek részt. A nyertes intézmény egy alsó tagozatos osztályának egy éven keresztül két művész közreműködésével, heti két alkalommal biztosítanak foglalkozásokat. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejére támaszkodik. A művészetek eszközrendszerének segítségével a gyermekek lehetőséget kapnak érzéseik kifejezésére, egymás elfogadására, kreativitásuk kibontakoztatására. A művészetek gyakorlása elősegíti a társadalmi beilleszkedést és fejleszti a gyerekek közötti együttműködést.

 

Mindemellett a MUS-E program fontosnak tartja azt is, hogy a helyi művészek új munkalehetőséghez jussanak, ezzel is növelve régióban a foglalkoztatást.

A program finanszírozásáról a MUS-E Magyarország gondoskodik. Idén egy nagyszerű kezdeményezéssel, az adjukössze.hu segítségével igyekeznek támogatókat találni a programnak Miskolc városában, a helyi közösség összefogásában, társadalmi felelősségvállalásában bízva.

Bárki, akár már egész kis összeggel is a program támogatójává válhat.

 

A MUS-E programban résztvevő gyermekek iskoláiban az órarend részét képezik a MUS-E művészeti foglalkozások. Ezzel a társadalmi célú törekvéssel a kisdiákok olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik őket érzéseik kifejezésében, kreativitásuk kibontakozásában, életminőségük javulásában valamint segíti aktív részvételüket a közösségi munkában. Fejleszti az egymásra odafigyelés képességét, az elfogadást és a közösséget ezekben az osztályokban.

 

A művészetek emberformáló erejére támaszkodó és eszközrendszerét felhasználó MUS-E programot 1993-ban Yehudi Menuhin, a neves hegedűművész és humanista gondolkodó hozta létre. Menuhin úgy vélte, a művészetek révén a gyerekek olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és továbbgondolására. A művészetek gyakorlása segíti a személyiség szabad fejlődését, a kommunikációs készségeket és a szociális beilleszkedést, amely készségek fontosak a kreatív közösségi ember felnevelésében.

 

http://mus-e.hu

http://www.youtube.com/watch?v=gItyea54N3E

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.