2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mit ér az ember?

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97307"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1152.jpg" border="0" width="210" height="152" /></a></span>Unokám hangosan tanulja Ady Az ős Kaján című versét. Egyszer csak hallom a verssort: Mit ér az ember, ha magyar? Elgondolkodtam. Tényleg, mit érek én?

Unokám hangosan tanulja Ady Az ős Kaján című versét. Egyszer csak hallom a verssort: Mit ér az ember, ha magyar? Elgondolkodtam. Tényleg, mit érek én?

Unokám hangosan tanulja Ady Az ős Kaján című versét. Egyszer csak hallom a verssort: Mit ér az ember, ha magyar? Elgondolkodtam. Tényleg, mit érek én?

   Egyik barátom, okos fiú, kémiát tanít gyakorló gimnáziumban. Feltettem neki a kérdést. Mi sem egyszerűbb, mosolygott. Hány kiló vagy? Hetvenöt? Jó. Az emberi test kétharmada víz, egy köbméter víz ára ezer forint, a benned lévő víz értéke ötven forint. De ne csüggedj, vannak értékesebb anyagaid is. Szervezeted öt kiló, ötezer gramm kiváló minőségű, analitikai tisztaságú szenet is tartalmaz, ez már nyolcszázezer forintot ér. Hat kiló zsír tízezer, fél kiló kálcium, húsz deka cukor, nyomelemekkel együtt háromszázezer. A tested tartalmaz még élettani minőségű oxigént, nitrogént, hidrogént. Értéke, világpiaci ára egymillió kilencszázezer forint. Értéke tehát kémiai szempontból Három millió forint.

   Mit mondjak, nem nyugtatott meg. Másik barátom, még okosabb fiú, sebészorvos, adjunktus, a Transzplantációs Intézetben dolgozik. Ő másként számolt. Legyünk óvatosak, hazánkban az emberi szervek adásvétele bűncselekmény. Hong Kongban kell beszerezni, ha valaki pénzért akar venni. Van egy szíved, értéke nyolc millió forint. Két vese, két millió, tüdő három millió, hasnyálmirigy ötszázezer, lép másfél millió, máj négymillió. Ha jól számolom tizenkilenc millió forint.

   Harmadik barátom ugyancsak okos fiú. A Népességstatisztikai Intézet alkalmazott matematikusa. Mi nemzetközi mutatók alapján dogozunk, magyarázta, módszerünket az ENSZ is jóváhagyta. Mindenki annyit ér, amennyit a szülei és az állam ráfordított húszéves koráig. Utána már a saját döntésétől függ az értéke. Életed első tíz évében havi húszezret fordítottak rád a szüleid, ez kétmillió négyszázezer forint. A következő tíz év már drágább, havi negyvenezer, összesen négy millió nyolcszázezer. Az állam a bölcsődén, iskolán, egészségügyi ellátáson keresztül. húsz milliót fordított rád, kerekítve tehát huszonhét milliót érsz. .

   Ez már kicsit jobb, csettintettem. De tovább akartam lépni. Negyedik barátom bírósági végrehajtó. Szemrehányást is kaptam, miért nem fordultam mindjárt hozzá. Egyszerű a dolog, annyit érsz, amennyi végrehajtható vagyonod van. Nézzük csak. Ötvenhat négyzetméteres lakás téglaépületben, jó környéken húsz millió. Van egy hétvégi házad kétszáz négyszögöles telken, gyümölcsfákkal, tízmillió. Bútorok, tartós fogyasztási cikkek, elektronikus és digitális eszközök használt állapotban egy millió. És ha jól tudom, van egy érem gyűjteményed, apádtól örökölted és tovább gyarapítottad, hatmillió. Bankbetét nulla Értéked tehát az én szemszögemből harminchét millió forint.

   Ötödik, talán legjobb és legokosabb barátom bankban dolgozik. Mennyit keresel havonta? Nettó kétszázötvenet. Na, nézzük. Ez évi három millió. Ha három százalék éves kamatozású kincstárjegyet vennél nálunk és évi három milliót szeretnél kaszálni, akkor százmillió forintért kéne venned állampapírt. Ennyit érsz, ez tuti.

   Minden barátomnak köszönöm a fáradozását. Megtudtam, mit érek. Szerintük három millió és száz millió forint közötti összeget. Persze attól függően, honnan nézzük.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.