„Semmit" – foglalja össze a választ egyetlen szóban Daniel Rossing, a független Zsidó-keresztény Kapcsolatok Jeruzsálemi Központjának igazgatója.

„Semmit" – foglalja össze a választ egyetlen szóban Daniel Rossing, a független Zsidó-keresztény Kapcsolatok Jeruzsálemi Központjának igazgatója.

„Az izraeli diákok egyáltalán nem tanulnak a kereszténységről az iskolákban. Teljes tudatlanság uralkodik általánosságban a katolicizmussal kapcsolatban, s különösen nagy a tájékozatlanság a katolikus egyház és a zsidóság viszonyában végbement gyökeres változások tekintetében" – idézi az ortodox zsidó Rossing szavait a CNS.

A Rossing által vezetett intézmény műhelyeket, szemináriumokat, tanfolyamokat szervez a kereszténység iránt érdeklődő izraeliek számára. XVI. Benedek közelgő látogatása előtt szimpóziumot rendeznek, melynek célja, hogy felkészítsék a médiát a pápalátogatásra. „Mivel Izrael lakosságának mindössze 2%-a katolikus, s a túlnyomó többség szinte sohasem találkozott az egyházzal, nagyrészt a médiára vár majd a történelmi ismertetés és a pápalátogatás méltatása. Az emberek reakciója azon fog múlni, mekkora figyelmet szentel az eseménynek a média, és hogyan foglalkozik vele. Az egyházzal szembeni zsidó érzékenység miatt elég a pápa egyetlen rossz szava vagy mozdulata, hogy a figyelmet teljesen elterelje a látogatás más vonatkozásairól" – mondta az igazgató, majd hozzátette: „Az izraeli kormány is fontosnak tartja, hogy a pápalátogatást pozitívan értékelje a közvélemény és a média."

A Zsidó-keresztény Kapcsolatok Központja által közzétett felmérési eredmények szerint a megkérdezett nem ortodox zsidók 68%-a úgy véli, hogy a kereszténységet tanítani kellene az iskolákban, 52%-uk pedig a tananyag részévé tenné az Újszövetséget. Ugyanakkor az ortodox zsidók 73%-a, az ultra-ortodoxoknak pedig 90%-a ellenzi, hogy a kereszténységről bármilyen formában szó essék az iskolai oktatásban. A válaszadók mindössze 3%-a mondta, hogy nincs véleménye az ügyről, ami azt jelzi, hogy az emberek többségét komolyan foglalkoztatja a kérdés.

Daniel Rossing, a független Zsidó-keresztény Kapcsolatok Jeruzsálemi Központjának igazgatójaDaniel Rossing, a független Zsidó-keresztény Kapcsolatok Jeruzsálemi Központjának igazgatójaHa tanítanak egyáltalán valamit a kereszténységről – mondta Rossing -, akkor az a keresztes hadjáratok és az inkvizíció. Az Izraeli Vallásközi Koordinációs Tanács társigazgatója, Ron Kronisch rabbi szerint „a középiskolából kikerülő izraeli zsidó fiatalok sohasem hallottak a II. Vatikáni Zsinatról, és legtöbben nem tudják, hogy járt már pápa Izraelben".

Rossing szerint az izraeli fiatalok számára óriási hiányosságot jelent, ha nem ismerik meg a kereszténység történetét és a keresztény kultúra hatásait. „Nagyon nehéz megérteni a mai világot, de még a szomszédainkat is, ha nincs az embernek világos képe a kereszténységről és Izraelről" – mondta Rossing, megjegyezve, hogy munkatársai tapasztalata szerint a muzulmánok körében – még a vegyes keresztény-muzulmán településeken is – ugyanakkora a kereszténységgel kapcsolatos tudatlanság, mint a zsidók között. „Óriási szükség van az ismeretterjesztésre. Valami hiányzik" – fogalmazott az igazgató.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük