A Modern Art Orchestra jazz nagyzenekar az idei évben egészen merész és újszerű ötlettel fordul a jazz-t kedvelő közönség felé. A szerzői estekből, kortárs szerzeményekből, és ősbemutatókból álló sorozatuk megújult formában jelentkezik.

 

A Modern Art Orchestra jazz nagyzenekar az idei évben egészen merész és újszerű ötlettel fordul a jazz-t kedvelő közönség felé. A szerzői estekből, kortárs szerzeményekből, és ősbemutatókból álló sorozatuk megújult formában jelentkezik.

 

A Tomsits Rudolf bérlet keretében 2012 szeptemberétől decemberig havonta egy alkalommal lépnek fel a Millenárison. Tomsits Rudolf hazánk jazz nagyzenekari életének egyik meghatározó alakja volt. Munkássága a mai magyar jazz-trombitás generációra közvetlenül, vagy áttételesen, de mindenképp nagy hatással volt. Neki állítanak emléket azzal, hogy a 2012/2013-as évadban, az első bérletüket róla nevezték el.

 

A 2012 szeptemberétől a Millenárison hallható koncertsorozat nem csak abban jelent majd újdonságot, hogy a műfajban szokatlan módon többféle, teljes évadra szóló bérlet közül választhatnak az érdeklődők (pl.: Tomsits Rudolf bérlet, Jávori Vilmos bérlet) hanem abban is, hogy az "Önök kérték koncerteken", előzetes szavazás útján, a közönség válogathatja össze az esteken elhangzó darabokat. A legtöbb szavazatot elnyert kompozíciót az együttesben helyet foglaló kreatív zeneszerzők saját egyéniségüknek és a zenekar egyedi hangzásvilágának megfelelően, kifejezetten a Modern Art Orchestraban játszó szólisták számára dolgozzák át.

 

Az első koncerten, szeptember 16-án, a közönség előzetes szavazatai alapján válogatott filmzenék átdolgozásai csendülnek majd fel.

„Önök kérték" – Magyar Filmslágerek a Modern Art Orchestra feldolgozásában

2012. szeptember 16. vasárnap Fogadó, 19.30.

 

A Modern Art Orchestra története

 

Az együttes 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult a magyar jazz és klasszikus zenei élet legkiválóbb fiatal muzsikusaiból, akik közül az elmúlt években többen zeneszerzőként is elismerést vívtak ki maguknak. A trombitaművész zeneszerző célja új együttesének megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak áthágása, új hangzások és stílusok keresése, létrehozása, mindemellett a progresszív jazz muzsika és a kortárs klasszikus zene népszerűsítése volt, különös hangsúlyt fektetve ezeken belül a magyar szerzők által írt darabok bemutatására.

 

A zenekar, alapítása óta kizárólag kortárszenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a Modern Art Orchestra körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz.

A kortárszenei műhelyként működő zenekar fiatal kora ellenére is példa értékű tevékenységet folytat. Tudatos műsorpolitikájának köszönhetően, fennállása óta több mint tízórányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

 

A nonprofit közhasznú kft.-ként működő zenekar a megalapításkor kitűzött céljait szem előtt tartva évek óta sikeresen rendezi meg párhuzamosan futó koncertsorozatait, melyek gerincét szerzői estekből és ifjúsági ismeretterjesztő előadásokból álló előadások alkotják.

 

Azáltal, hogy a zenekar elsődleges célja a legtehetségesebb magyar zeneszerzők műveinek műsorra tűzése, illetve hogy az együttes szakmai színvonala és a muzsikusok átlagon felüli képzettsége nem szab határt a bemutatandó alkotásoknak, a Modern Art Orchestra élen jár az új magyar művek létrehozásának és bemutatásának elősegítésében.

 

Tomsits Rudolf bérlet – 4 koncert a Millenárison: 5400 Ft

Elővételi jegyár: 1800 Ft

Helyszíni jegyár: 2000 Ft

Szakmai jegyár: 1000 Ft

 

Koncertek:

szeptember 16., 19:30

„Önök kérték" – Magyar Filmslágerek a Modern Art Orchestra feldolgozásában

Koncertünkön a Modern Art Orchestra kreatív stábja által erre az alkalomra átdolgozott, a közönség előzetes szavazatai alapján válogatott filmzenék csendülnek majd fel.

 

október 20., 19:30

Ávéd János szerzői estje

A koncerten a fiatal jazz szaxofonos szerzeményeinek ősbemutatóját élvezheti a közönség. www.janosaved.com

 

november 17., 19:30

„Önök kérték" – Opera slágerek a Modern Art Orchestrától

Ezen a zenekari esten Modern Art Orchestra kreatív stábja által átdolgozott operaslágerek hangzanak el. A program ezúttal is a közönség által leadott szavazatok alapján válik véglegessé.

 

december 8., 19:30

„Önök kérték" – Karácsonyi koncert a Modern Art Orchestrával

Műsoron a közönség szavazatai alapján kiválasztott karácsonyi dalok, örökzöldek, a Modern Art Orchestra átdolgozásában, valamint Hegyi György és Fekete-Kovács Kornél: Karácsonyi napló című darabja.

 

„ZeneHajó"

Interaktív, zenés ismeretterjesztő előadássorozat Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával. 2012 őszétől a Millenáris Fogadóban látható a Modern Art Orchestra gyermekeknek és szüleiknek szóló zenés foglalkozása, a ZeneHajó.

Ezen a rendhagyó „zeneórán" senkinek sem kell csöndben maradnia, sőt nem kell egyenesen ülve, ijesztő kérdésekre válaszolni sem. A ZeneHajót Hajós András kormányozza, az első tiszt Fekete-Kovács Kornél, a legénység pedig a 18 fős Modern Art Orchestra.

Erre a bő egy órára zeneszerzővé, dalszövegíróvá, vagy előadóvá válhat minden gyermek, aki ehhez kedvet érez. A hétvégi zenés délelőttökön úgy ismerkedhetnek meg egy komplett jazz big band hangszerparkjával, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kell, de sok érdekes dologban részt lehet venni.

 

A remek hangulatú foglalkozásokon a gyermek közönség aktív közreműködésével íródik meg egy egyszerű, de szerkezetileg komplett és hiteles jazz dal, amelyből pontos, és szakmailag megalapozott információkkal, segítő moderálás mellett, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél a koncert-előadás alkalmával a helyszínen, a gyermekekkel közösen kitalált dalszöveg formálódásának menetéhez alkalmazkodva, azzal párhuzamosan, élőben készít hangszerelést. Az így megszülető teljes, egész zenekari kompozíciót a gyerekekkel közösen adják elő a koncert záróakkordjaként.

 

Előadások a Millenáris Fogadóban:

Szeptember 16., 11:00

Október 21., 11:00

November 18., 11:00

December 9., 11:00

 

Jegyárak:

Gyermek és felnőtt jegy: 1.000,- Ft

Egyszeri alkalomra.

Családi jegy: 3.200,- Ft

Két felnőtt, és két gyermek, egyszeri alkalomra.

 
Bérletek:

"Vitorlás" bérlet: 3.000,- Ft/fő

Szeptembertől decemberig, négy alkalomra szól. Gyermekek és felnőttek részére.

"Vitorlás" családi bérlet "A": 9.600,- Ft

Szeptembertől decemberig, négy alkalomra, két felnőtt, és két gyermek részére.

 

www.millenaris.hu

http://mao.hu/programok/berletek

http://mao.hu/programok/zeneladik

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük