2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 11. országos találkozója

16 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64417"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image3_270.jpg" border="0" width="150" height="186" /></a></span>2012. szeptember 7-én a budapesti Makadám Mérnök Klubban zajlott a fiatal tudósok éves találkozója. <em>Dr. Szabó Gábor</em>, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke köszöntötte és a szövetség további támogatásáról biztosította a MAFITUD-ot. <em>Zettwitz Sándor</em>, a Magyar Innovációs Klub elnöke ismertette a klub tevékenységi körét, az éves Innovációs Nagydíj, ill. a cégek és minisztériumok által odaítélt további díjak jelentőségét. </p> <p> 

image3 2702012. szeptember 7-én a budapesti Makadám Mérnök Klubban zajlott a fiatal tudósok éves találkozója. Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke köszöntötte és a szövetség további támogatásáról biztosította a MAFITUD-ot. Zettwitz Sándor, a Magyar Innovációs Klub elnöke ismertette a klub tevékenységi körét, az éves Innovációs Nagydíj, ill. a cégek és minisztériumok által odaítélt további díjak jelentőségét.

 

image3 2702012. szeptember 7-én a budapesti Makadám Mérnök Klubban zajlott a fiatal tudósok éves találkozója. Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke köszöntötte és a szövetség további támogatásáról biztosította a MAFITUD-ot. Zettwitz Sándor, a Magyar Innovációs Klub elnöke ismertette a klub tevékenységi körét, az éves Innovációs Nagydíj, ill. a cégek és minisztériumok által odaítélt további díjak jelentőségét.

 

Burus Tünde, vezetőségi tag adott tájékoztatást a MAFITUD elmúlt évi tevékenységéről, s bemutatta az új tagokat.  

Többek között elhangzott; a Magyar Tudomány Napján, 2011.november 3-án Szekszárdon adták át a Dél-Dunántúli Régió legjobb innovációinak járó szakmai díjak, itt az Innovatív Ifjúság kategória kiemelt díját Köpenczei Gergő és 

Énekes Péter  MAFITUD-tagok vehették át.  2012. május 13-18 között, a Pittsburgben megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen is mindketten részt vettek és közös pályázatukkal matematikából a kiválónak értékelt negyedik helyezést érték el, jelentős pénzjutalomban is részesültek. Felkészítő kísérőjük a MAFITUD vezetőségi tagja, s az Ifjúsági Verseny zsűritagja, Ivánka Gábor volt. Teljesítményük elismeréseként, Áder János köztársasági elnök meghívására a Sándor Palotában díszvacsorán vettek részt, melyre meghívást kapott felkészítő tanáruk, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium matematika oktatója, dr.Katz Sándor is.   

 

Köpenczei Gergő, MAFITUD-tag bemutatkozása során a Tudományos Diákolimpia tapasztalatairól adott számot, képekkel kísérve.  Elmondta, Amerikában ezt a versenyt az egyetemre jutás előtti kiemelkedő megméretésnek tekintik, ennek megfelelően nagy a presztizse annak, aki egyáltalán ide eljut. Mindkettőjükre nagy hatást tett a nemzetközi légkör, de az elért eredmények után az itthoni meleg fogadtatás is. A szekszárdi, 1992-es születésű ifjú tudós a bonyhádi gimnáziumban, fent említett oktatójának köszöni eredményeit.

 

Énekes Péter, új MAFITUD-tagként elmondta, a matematika és az informatika mindig is érdekelte. A bonyhádi  gimnáziumban emelt óraszámmal tanulták a matematikát, az informatikával önszorgalomból ismerkedett. Katz tanár úr segítségének tulajdonítja minden elért eredményét. Sok versenyen vett részt, eredményesen. A KöMaL matematika levelezési versenyen az első 10 között végzett. Az utolsó iskolaévben OKTV versenyen a 12. helyet szerezte meg. Cikket írt a Pascal háromszögről, s Gergővel közös kutatómunkát végeztek számelméleti kérdésben. 

Jelenleg másodéves informatikusmérnöki tanulmányait folytatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikus Karán. A jövőjét mindenképpen a szoftverfejlesztésben látja, kedvenc foglalatossága a programozás. 

 

Mindkettőjükre felfigyelt a média, megkeresik és hívják őket szakmai rendezvényekre, pl. a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási és kiállítás megnyitó ünnepségére. Vállalatok is megkeresték őket egyetemi ösztöndíj-, ill. állás ajánlatokkal. Volt gimnáziumuk számon tartja és elismeréssel illeti őket. Mindketten négy évig látogatták az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolát, ahol szintén ünneplésben részesítették őket. A legmegtisztelőbb meghívás a Sándor Palotából érkezett a köztársasági elnöki vacsorára.

 

Dr.Sántha Hunor, régi MAFITUD-tag bemutatkozása:

 

A BME-n oktató, ahol csapatával két innovációs díjat nyert már, egy Pro Progressio Innovatio díjat és egy másikat két szabadalom elismeréseként.  Hangsúlyozta, indításként nagyon fontos, hogy jó tanítói legyenek az embernek. Őt a technika tanára már 13 éves korában megtanította hegeszteni… A kiváló egyetemi előkészítő után az orvosi egyetemre felvételizett, családi indíttatással, nagytudású kémia-biológia tanár háttérrel (Villányi Attila, az „Ötösöm lesz kémiából" c. könyv szerzője). Majd a BME következett, 2001-ben diplomázott klíma bio-érzékelő témakörben,  jelenleg az Elektronikai Technológia tanszéken oktat, docensként. A doktorandusz képzés után egy külföldi cég (CRIC, Spanyolország, www.cric.cat ) megkeresése biztosított számára egzisztenciális stabilitást, szakmai továbblépést, gyakorlatszerzést és tette lehetővé, hogy megtanuljon pályázatot írni, forrást szerezni.

Németországban és Spanyolországban szerzett szakmai tapasztalatokat, s ott tanulta meg, hogy az innovációs lánc lezárását a profit jelenti. A csapatával működtetett labor jól prosperál a pályázatokkal, 2011-ben a csúcsot képező 

négy labor közé került a BME-n. (http://doktori.bme.hu )

 

Induláskor, amikor arra lehetőség adódott, három pályázattal is indult, ebből egyet elismerésben részesítettek, egy másikkal pedig rögtön nyert egy jelentős összeget. Megismerkedett a szabadalmi bejelentési eljárással az ellenáramú hőcserélő elismertetésekor. A következő évi pályázaton harmadik díjat nyert a két-tengely mentén kiegyensúlyozható hordágy ötletével. Következő ötlete a komfortos, csőrendszerrel ellátott, belülről keményedő, száradó járógipsz volt (a gipszkötések ugyanis csak 24 óra alatt száradnak ki teljesen). 

 

 

A találkozó szakmai programja

 

Bayer Gábor, a 77 Elektronika Műszeripari Kft. fejlesztési igazgatója Cégformáló Innováció címmel tartott előadást.

A vállalat műszerfejlesztésben mechanikai kivitelezést, hardver és szoftver fejlesztést, gyártást és értékesítést végez. Fő területük az orvosi diagnosztika.

A vezető elmondta, egy új technológia tűnt fel, ami megváltoztatta a 77 Elektronika életét. Ez a fajta megújulás kétszer történt már meg 20 év alatt a cég életében.  A 77 Elektronika 1986-ban indult néhány fős családi vállalkozásként, eredetileg a távközlési területet is lefedve, de ezt időközben más cégbe kiszervezték. Magyarországon a vércukor önellenőrzés elterjesztése a cég nevéhez fűződik, több mint 25 éve piacvezető szerepet töltenek be nemzetközi viszonylatban is, az un. „magyar modell" révén. Mintegy 70 országba exportálnak, 2000-ben Innovációs Nagydíjat, később innovációs díjat kapott két termékük, a vércukormérő és az automata vizelet-laboratórium.

2010-ben a Leginnovatívabb Termék Díjat is elnyerte az automata vizelet-laboratórium.  2012-ben az alkalmazottak létszáma meghaladja a 350 főt, árbevételük pedig a 11 Mrd Ft-ot.

A cégnél gyártott orvoselektronikai termékcsaládok:

Vércukormérők hazai és export piacra (egyedi sajátosság: különböző nyelveken képes elmondani az eredményt és a követendő eljárást)

Gyorstesztelő vizelet analizátorok, asztali vizeletmérő készülékek, félautomata vizeletmérő készülékek

Vizelet analizátorok; asztali és félautomata vizeletmérő készülékek

 

Az új trend:

Automata kémiai vizelet analizátorok

Automata vizelet üledék analizátorok – ez hozta a megújulást a cég életében!

Az automata innováció:

Ötletek és szabadalmak automatákra már a 90-es évektől feltűntek a cégnél, de akkor még nem váltak termékké.

2004-ben felismerték a cégnél; új koncepció kell az automatákhoz! Így jelent meg 2006-ban az új készülék, a LabUMat Automata kémiai vizelet analizátor (U=urin, vizelet), majd 2007-ben a UriSed, az automata üledék analizátor. Az új technológiával a vizelet üledékének mikroszkópos vizsgálata automatikusan zajlik, a manuális eljárás kizárásával, ezt a megoldást a világon elsőként alkalmazta a cég. Az alkalmazott mérési elv eltér a versenytársaknál alkalmazott  módszerektől, s külön, saját gyártású (fogyó)eszközzel, speciális műanyag küvettával történik.  (http://hu.wikipedia.org/wiki/Küvetta )  Szabadalmakkal védik ezt a know-how-t, úgy a mérési elvet, mint a küvettát és a képkiértékelési eljárást. A készülék összeköthető kémiai vizelet-analizátorokkal, így teljeskörű vizelet-leletet tudnak készíteni, ezért is nevezhető mini labornak.  A cég rugalmas módon áll a dedikált partnerek rendelkezésére további ráfejlesztések, vagy egyedi kialakítás igénye esetén. Ez a technológia hosszú távon biztosít továbbfejlesztési lehetőséget, ebben is különbözve a versenytársak megoldásaitól.  A szakterületre specializálódott összes komoly szereplő, aki a mérés és  automatizálás terén mérvadó, megfordul a cégnél igényével, hogy ezt a technológiát beilleszthesse saját termék-portfóliójába. A több-tízezer-eurós készülékből már több mint 1.200 darabot adtak el.

2008-ban jelentkeztek az UriSed-nek az OEM partnernek számára előállított SediMax elnevezésű változatával. 

A SediMax megjelenik a piacon elterjedt kémiai vizelet-analizátorral, az Aution Max-al összekötve is.  Egy másik partnerrel együttműködve jelent meg 2010-ben a UriSed variáns, a CobiSed, ill. a SediMax Facelift, 2012-ben pedig megjelenik a második generációs automata vizeletlaboratórium, a LabUMat 2 – UriSed 2 – Facelift kombináció.

2013-ban új vizeletlaboratórium készül egy OEM partner részére, 2014-re pedig újgenerációs automata vizeletlaboratórium.

 

Hogyan formál át egy ilyen céget az innováció?

Az új típusú termék alapvető változásokat hozott az egész szervezetben, a humán erőforrás kezelésében, a fejlesztési folyamatban, a logisztikai és gyártási struktúrában, a kereskedelmi tevékenységben, az IT igények terén,

a cégvezetési szemléletben.

A humán erőforrásnál történt változások:

Automata projektekért felelős fejlesztési igazgató-helyettesi pozíciót hoztak létre

Automata-készülék szoftveres csoportot alakítottak

Tesztelő csoportot hoztak létre új, tapasztalt vezetővel

Kibővítették az IT osztályt, új vezetővel

Kibővítették a Minőségirányítási osztályt, új vezetővel

Automata szerviz-osztályt hoztak létre, új, tapasztalt vezetővel

Automata készülék és küvetta gyártósorokat és gyártócsarnokokat alakítottak ki, új, dedikált vezetőkkel

Automata MEO csoport alakult

Többféle alkalmazotti megoldást működtetnek párhuzamosan: határozatlan és határozott idejű szerződés, munkaerő bérlés, munkaerő kölcsönzés, diákmunka, szakmai gyakorlat

Tehát:  folyamatos kapcsolatot tartanak a munkaerőpiaccal, törekedve a tudatos integrációra

Az automata készülékek előállítása kb. 80-100 új munkahelyet hozott létre.

A fejlesztési folyamat változása:

Bonyolultabbá vált a konstrukció, moduláris felépítést alkalmaznak, az alkatrészek száma ugrásszerűen megnőtt Hosszabb a fejlesztési idő, több erőforrásra és befektetésre van szükség Nagyobb a kockázat az új technológia miatt mindaddig, amíg az eljárás sikere be nem bizonyosodik (R&D) A szoftverek hozzáadott értéke megnő, a szoftveres munka nagyságrendileg növekszik (bonyolult mozgásvezérlés, adatbázis kezelés, felhasználói-, kiértékelő- és gyártás támogató szoftverek, laboratóriumi rendszerekhez való csatlakozás, stb.) Aktív kapcsolatra van szükség a szakmával a hazai és külföldi klinikai vizsgálatok végett Know-how kezelésre van szükség (szabadalmak, kulcsemberek) A gyártás-technologizálás kulcskérdéssé válik (megbízható sorozat-gyártás)

Tehát:  Projekt szemléletre van szükség; tervszerűségre, csapatmunkára = Projekt menedzsment!

A logisztikai és gyártási szerkezet alakulása:

Az automata gyártó részleg külön szervezeti egységet képez, saját vezetővel

Nagy, átlátható szerelő üzemre van szükség, vizualizálással

A tervezést a gyártáshoz kell igazítani, „kereskedő-mentes gyártó övezet" mottóval

A KANBAN rendszer (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kanban ) alkalmazásával keretszerződésekre kell törekedni a beszállítókkal

A legkedvezőbb raktárkészletre kell törekedni, cserealkatrész raktárt kell kialakítani

Folyamatos oktatást és kereszt-tréninget kell alkalmazni

Stratégiai beruházások alkalmazandók (pl. CNC géppark alkatrészgyártáshoz, küvetta gyártósor)

A kereskedelmi tevékenység alakulása:

Új készülék – új árkategória (több tízezer EUR)

Új marketing alkalmazandó, amelyben a publikációk felértékelődnek

Új távlatok alakulnak; új szerep a világpiacon, a versenytársakkal való rivalizálás új korszaka alakul

Szigorú disztribútor kritériumokra, stratégiai megfontolásokra, rendszeres értékelésre van szükség

Kiépítendő, bővítendő a szervízhálózat, az applikációs és műszaki támogatás, rendszeres tréningekre van szükség

Az új üzleti modell új gondolkodásmódot igényel!

Az új IT igények:

Gépészeti szoftverrendszer

Csoportmunka támogatás (levelezés, naptár, feladatok, stb.)

Változáskezelés (verziók, forráskód, stb.)

Dokumentációs rendszer (know-how kezelés, jogosultságok, kereshetőség, stb.)

Nyomon-követhetőség

Ilyen innovatív tevékenységnél és a szigorodó nemzetközi elvárások mellett komoly IT beruházásokra van szükség!

Változás a cégvezetési szemléletben:

Nagy hozzáadott értékű a termék – a humán erőforrás felértékelődik

A gyors növekedés átmeneti erőforráshiányt okozhat, fel kell mérni a prioritásokat, s a célterületeket

A korábbinál operatívabb felsővezetői aktivitásra van szükség

Meg kell fogalmazni és tudatosítani kell a megváltozott jövőképet

A stratégiai gondolkodás kerül előtérbe minden területen!

Ez az út vezet a professzionális, modern cég megvalósításához!

 

Magyarországon 50-70 labor van, ahol ezek a készülékek alkalmazhatók, jelenleg 15 ilyen üzemel.

A sikeres nemzetközi kooperáció titka; olyan, hagyományos készülékeket gyártó partnerekkel való együttműködés, amelyek már széles piacot bírnak, a kétféle készülék összekötésével egy óriási piac nyílik meg, gyorsan!  Ez történt meg a nyugat-európai piacon, a disztribútor partner 1.200 potenciális helyet ismert, ahová ő bejáratos naponta a másik készülék miatt… 

 

A szellemi tulajdont illetően; amennyiben van saját hozzáadott értékünk, ami nem triviálisan látszik kívülről, akkor nem kell tartani szellemi értékeink „elorozásától".

 

 

Katona Gergely, ügyvezető igazgató, Femtonics Kft.: Tudományból tudományt

 

A kft. az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet cégeként alakult 2005-ben. Élettudományi és gyógyszeripari mikroszkópokat fejlesztő és gyártó vállalat. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2001. évi Innovációs Díjában részesült a 2D és 3D mikroszkópok fejlesztéséért. 

Az indító MTA KOKI nemzetközileg elismert intézet, jó alapokat jelentett, az ügyvezető ott írta diplomáját idegtudományból.  Idegtudományi alapkutatások folynak itt, ahol 195 emberből 101 kutató (orvos, biológus). 

Évente mintegy száz tudományos cikket jelentetnek meg.

Az idegtudomány a hozzánk legközelebb álló tudományterület, de feltehető a kérdés, mi is az a "hozzánk"? Hol a tudat? Az agy működéséről csak homályos képeink vannak, pedig óriási gyógyászati jelentőséggel bír minden idevágó ismeret. Az idegrendszerre ható gyógyszerek eladása emelkedik. 

Az agy sok milliárd idegsejtből áll, mindegyiknek több száz nyúlványa van, százezernyi kapcsolattal más idegsejtekhez kapcsolódva. Ez áll össze egy hatalmas gombolyaggá, kb. másfél liternyi zsírszövetbe ágyazva. 

Az idegsejtek vizsgálatánál a vizsgálat tárgyának kiválasztása, megkülönböztetése, megjelölése jelenti a gondot. 

Erre alkalmas az un. kétfoton technológia. Ez az az egyetlen eljárás, amivel az agyszövetben, akár egy milliméter mélységben is, az optikai mikroszkóp felbontásával lehet képet alkotni, minden más, hagyományos képalkotó eljárás csődöt mond az elmosódó, opálos képpel, amikor 1 mikrométer körüli méreteket vizsgálunk. 

A kétfoton mikroszkópban van egy lézerforrás, s van két, gyorsan mozgatható tükör, amely a mintába fókuszálja a

lézerfényt. Itt jön létre az un. kétfoton effektus, amelynek eredményeként fluoreszcens festék kerül gerjesztett állapotba, ezt fluoreszcens detektorokkal érzékeljük, s a kapott képet számítógéppel állítjuk össze.  

Idegtudományi alapkutatási mérésnél egy-egy szelet (állati) agydarabkát vizsgálnak; ebben egy idegsejtet megszúrnak egy 1-mikron átmérőjű mikro-kapillárissal, festéket juttatnak a sejtbe, ami kirajzolja az idegsejtet.

Ez a festék kálciumra érzékeny, s a sejt működése közben zajló akciós potenciál-történéseket a kálcium beáramlásának mérésével optikailag láthatóvá lehet tenni, követni. Azaz, működés közben figyelhetjük meg a sejtet. 

Azt is megfigyelhetjük ily módon, hogy az egyes nyúlványok hogyan vesznek részt a tevékenységben. 

Kiderül; a nyúlványoknak nagyon fontos szerepük van az agy, az idegsejtek komplexitásában!

 

A gyakorlati kutatás arra irányul a mikroszkópos laboratóriumban, hogy az egyes gyógyszer hatóanyagok (farmakonok) mely idegsejtekre hogyan hatnak. Ehhez működési méréseket kell végezni. A számítástechnika fejlődésével olyan készülékekhez jut a tudomány, amelyek alkalmazásával fel lehet mérni az agy időbeli működésének milyenségét.  

A kft.-t 2005-ben azért alapították, hogy jobban kihasználhassák a fejlesztési pályázati lehetőségeket, de végül is jó kétirányú kapcsolatot sikerült kialakítani a tudománnyal, egyetemekkel és más kutatóhelyekkel.

A cég profitál a tudományból, a tudomány profitál a cégből, a laborba pénzt költenek, eszközöket vesznek, csúcstechnológiát telepítenek. A tudományban hatalmas verseny dúl, hogy ki az, aki a legújabbat tudja nézni, mindenki a legélesebb nagyítót szeretné megvenni, a cég nagyon segíti a tudományt azzal, hogy vevőket tud ide utaztatni, megnézni mikroszkópjaikat, s ily módon kollaborációs szálak szövődnek. 

A cég ipari partnerként is képes fellépni. A profilja: tudományos berendezések eladása, ily módon, ha „saját tudománya" van, akkor ismeri a lehetséges vevőket, ismeri a piaci igényeket, a kitűzendő fejlesztési irányokat.

A tudományos kollégák a vevőknek méréstechnológiai szaktanácsadást tudnak nyújtani, információkat tudnak adni, közvetett módon a cég érdekeit így szolgálják. A laborban születő tudományos közlemények a legjobb cégérei a vállalkozás berendezéseinek. A komoly kutatók nem brossurákból tájékozódnak, hanem a komoly tudományos fórumok megjelentetett írásaiból (pl.Nature).

A kft. több szabadalmat nyújtott már be, jelentős pályázatokon ért el sikert, de az előrehaladás csak akkor biztosított, ha 3-évente új dolgot tesznek le a vevő asztalára. Tavalyelőtti berendezésekkel már nem tudnak versenyezni a nyakukon levő kutatásokban. 

Fő termékük a Femto-2D mikroszkóp.  2007-ben alakították ki a KOKI egyik laborjában. A cég fejlődik, termékváltozatokkal, szervízlehetőségekkel, stb. szélesíti a portfoliót. A hangsúly a nagy hozzáadott értéken van. Konkurenciájuk a Zeiss, Olympus, Nikon, Leica, ezért technológiailag a lehető legyorsabb fejlesztési ciklussal igyekeznek ezeket a cégeket maguk mögé utasítani. Folyamatban van az új termék, a Femto-3D AO piacra hozatala; a jövőbeni legfontosabb célterületet továbbra is az élő állatokon alkalmazható (in vivo) fiziológiai mérésekre alkalmas berendezések létrehozása, a kapcsolódó eljárások és tudományos technológiák "házasítása" jelenti. 

Ebből a tudományterületből nő ki a jövő, s a cég prosperitása is. Egy Femto-3D AO mikroszkóp ára 100 milliós nagyságrendbe tartozik…

 

 

www.twophotonimaging.eu

www.e77.hu  

www.femtonics.eu

http://www.mafitud.hu  

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.