2012. szeptember 8-án este, Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvara megtelt az operazene kedvelőivel. A zenei esemény a „Voices of …" évről évre a nemzetközi operajátszás fiatal, kiemelkedő sikereket elért művészeit mutatja be. Különösen nagy öröm a számunkra, hogy a „Voices of 2012" első koncertje 2010 Európa Kulturális Fővárosában, Pécsen kerülhetett bemutatásra!

 

2012. szeptember 8-án este, Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvara megtelt az operazene kedvelőivel. A zenei esemény a „Voices of …" évről évre a nemzetközi operajátszás fiatal, kiemelkedő sikereket elért művészeit mutatja be. Különösen nagy öröm a számunkra, hogy a „Voices of 2012" első koncertje 2010 Európa Kulturális Fővárosában, Pécsen kerülhetett bemutatásra!

 

Este, nyolc óra után néhány perccel elfoglalta helyét a színpadon a MÁV Szimfonikus Zenekar. Színes fények borították be a muzsikusokat és a hirtelen beállott csendben pódiumra lépett Nicholas Milton, a sztárkarmester. G. Verdi, A végzet hatalma nyitánya csendült fel elsőként Milton lendületes, igen attraktív és látványos vezényletével. Jómagam nem hallottam még a Negyedben hangversenyt, de kellemesen csalódtam, mert a szabadtér ellenére a nagyszerű erősítés mellett kiválóan szólalt meg a muzsika. A színpad előtt néhány sor ülőhelyet helyeztek el, itt foglaltak helyet a meghívott vendégek, többek között a koncert fővédnöke John Griffin, Ausztrália rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Mögöttük cca. 1500 fős közönség állva élvezte a nagyszerű, – és ami igazán dicséretes – „ingyenes" előadást.

 

A nyitány után Mesterházy Gyula a GuliAnd Produkció alapító, producer lépett a színpadra és a koncert szervezői és közreműködői nevében nagyon szép estét, jó szórakozást kívánt a hallgatóságnak. Rövid köszöntőjében elmondta, hogy korunk egyik legjelentősebb művésze, Plácido Domingo 1993-ban, Párizsban alapította az évente más és más országban megrendezésre kerülő Operalia Nemzetközi Operaversenyt, mely napjaink legtekintélyesebb, világszerte ismert tehetségkutató programja. A „Voices of" nemzetközi koncertturné helyszíneire az adott év Operalia versenyének egy-egy díjazottját hívják meg. Az estek világhírű sztárvendégei szintén egykori Operalia győztesek.

 

És most itt, ezen az estén napjaink egyik legnépszerűbb operacsillaga, Ekaterina Lekhina a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, a Plácido Domingo's Operalia 2012 Peking operaversenyen helyezést elért fiatal énekesekkel adott koncertet. Verdi, Donizetti, Gounod, Puccini és Mozart operákból hallottunk részleteket, de Lehár és Strauss sem maradhatott ki a műsorból. Milton, a karmester teljesen kezében tartotta nemcsak a zenekart, hanem a közönséget is. Az elhalkuló vagy ütemes tapsot határozott mozdulattal igyekezett keretek közé szorítani, egy mozdulattal és tapsot kivívva hívta a következő művészt, ezáltal teljesen pergővé téve az előadást. A koncert végén Márta István a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Pécs ügyvezetője, Andreas Z. Magony a GuliAnd Produkció alapító, producere társaságában köszönte meg a művészeknek a nagyszerű előadást.

A koncertet a Magyar rádió is rögzítette.

A hatalmas tapsvihar közben már sejtettem, hogy Magony, a lírai tenor is énekelni fog, és valóban felcsendült Verdi Traviata bordala a vendégművészekkel karöltve.

 

A koncerten fellépők ismertetése néhány mondatban:

 

Yunpeng Wang (bariton, Kína)

Kínában született, napjaink egyik legkiválóbb hangú fiatal baritonjaként számon tartott Yunpeng Wang, jelenleg New Yorkban, a Manhattan School of Music hallgatója. Ezt megelőzően a Central Conservatory ot Music – Beijing ének tanszakán tanult. Yunpeng Wang rendkívüli hangjára Israel Gursky, a Washington Opera karmestere hívta fel Placido Domingo figyelmét, aki attól kezdve megkülönböztetett figyelemmel kíséri a fiatal énekes karrierjét.
Nagy sikerrel szerepelt többek között a H. Purcell Dido és Aeneas és a Wolfgang Amadeus Mozart Cosi Fan tutte operákban, ifjabb Johann Strauss Denevér című művében.

Nadezhda Karyazina (mezzoszoprán, Oroszország)

Tanulmányait a moszkvai „Russian Academy of Teatrical Arts", majd a Galina Vishnevskaya Opera Központban végezte. 2010-ben a moszkvai Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának lett a tagja. Napjaink egyik legígéretesebb mezzoszoprán énekeseként tartják számon. A Bolsoj Színházban óriási sikerrel szerepelt például M. P. Muszorgszkij Boris Godunov Marina, és P. I. Csajkovszkij Anyegin Olga szerepében.

 

Ekaterina Lekhina (Grammy-díjas, világhírű szoprán)

Az orosz származású Ekaterina Lekhina 2007-ben megnyerte a Párizsban megendezett, Placido Domingo's Operalia első díját. Napjaink egyik legismertebb szopránénekese olyan neves operaházak vendége, mint a londoni Royal Opera House Covent Garden, a bécsi Volksoper, a Deutsche Oper and Staatsoper Berlin, vagy a madridi Teatro Real. Legismertebb szerepei között van Offenbach: Hoffmann meséi – Olympia, Wolfgang Amadeus Mozart:
Varázsfuvola – Éjkirálynő, Giuseppe Verdi: Rigoletto – Gilda szerepe.

Diapason d'Or (Arany Hangvilla, a legjelentősebb, európai hanglemezdíj) és Grammy-díjas.

 

Nicholas Milton (karmester, Ausztrália)
A magyar francia származású, ausztráliai születésű sztárkarmester, Nicholas Milton 2007 óta művészeti vezetője és vezető karmestere a Canberra Szimfonikus Zenekarnak. Korunk egyik legdinamikusabb és legkarizmatikusabb karmestere. Bécs, Berlin, Canberra, Sydney, London legnevesebb koncerttermeinek és színházainak ünnepelt művésze. Rendszeresen dirigálja a Londoni Filharmonikus Zenekart, a Kínai Nemzeti Zenekart, a Konzerthausorchester Berlin együttesét. A közönség gyakran találkozhat a fiatal karmesterrel Európa legrangosabb operaházaiban is.

 

Az est vendége Jakab Ildikó (szoprán, Magyarország)

Jakab Ildikó 3. helyezést ért el az első alkalommal megrendezett Luciano Pavarotti Ifjúsági Énekversenyen, 2010-ben. A fiatal lírai szoprán Marton Éva növendékeként 2012-ben kitüntetéssel fejezte be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operatanszakát.
Ez év októberében a Magyar Állami Operaház színpadán Wolfgang Amadeus Mozart Figaro házassága Barbarina szerepében fog debütálni.

Az est koncertmestere Trejer István

Trejer István hegedűmüvész 1989-töl koncertmestere a MÁV Szimfonikus Zenekarnak. Az együttes közvetlenül a Zeneakadémia elvégzése után szerződtette a fiatal művészt, aki számos, nemzetközi kamarazene versenyen ért el kimagasló eredményt. Szólistaként belföldön és külföldön egyaránt rendszeresen szerepel.

 

MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította az ország egyik legnagyobb vállalata, a Magyar Államvasutak, amely a mai napig is legfőbb támogatója a közel száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Egyike az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.
A MÁV Szimfonikusok fennállása óta számos kiemelkedő karmester-egyéniséggel és szólistával dolgozott együtt bel- és külföldön egyaránt. Vezető karmesterei voltak: Szőke Tibor, a zenekar alapítója, majd Lukács Miklós, Pécsi István, Oberfrank Géza, Nagy Ferenc, Mark Gorenstein és az utóbbi húsz évben Gál Tamás.
Az elmúlt több mint hat évtized alatt számtalan nemzetközi rangú karmester vezényelte koncertjeiket, így például: Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Uri Mayer, Nikolai Anosov, James Levine, Fürst János, Vladimír Válek és Carlo Ponti Jr.

A zenekar világsztárok sorával dolgozott együtt közös pódiumon, mint például, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Lucia Aliberti, Lazar Bermann, Jeanne-Marie Darré, Gertler Endre, Tsuyoshi Tsutsumi, Ruggiero Ricci, David Geringas, Jevgeni Buskov.
Vendégfellépései során Európa minden országában koncertezett már, emellett Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson aratott sikereket a zenekar.
Magyar zenekarok közül egyedüliként mondhatja el magáról az együttes, hogy közreműködött a legendás Három Tenor produkcióban. 1999-ben Japánban, a Tokyo Dome-ban 32000 néző előtt hangversenyezett Carreras, Domingo és Pavarotti partneneként.

 

http://guliand.co.uk/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük