A Békéscsabai Jókai Színház Monte Cristo grófja című előadása volt 2014. május 11-én, Nagyváradon az idei Varadinum Fesztivál nyitórendezvénye. A musical nem csak szimbolikusan, de kis híján meteorológiailag is viharos sikert aratott.

 

A Békéscsabai Jókai Színház Monte Cristo grófja című előadása volt 2014. május 11-én, Nagyváradon az idei Varadinum Fesztivál nyitórendezvénye. A musical nem csak szimbolikusan, de kis híján meteorológiailag is viharos sikert aratott.

 

Az idén huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Varadinum Kulturális Alapítvány, a történelmi egyházak, az RMDSZ és a civil szervezetek összefogásaként, május 11-e és 18-a között a Festum Varadinum rendezvénysorozatot, mely nemcsak a Partium, de az egész Kárpát-medencei magyarság kiemelkedő kulturális eseményévé vált az elmúlt több mint két évtized folyamán.

 

Három napig építették a Nagyváradi Állami Színház munkatársai a Jókai Színház műszaki dolgozóival azt a 200 m2-es színpadot, ami a XXIII. Festum Varadinum nyitóelőadását volt hivatott fogadni. – 75 kilométerről érkeztek a 75. Monte Cristo előadásra, és a Jókai színházból hetvenöten dolgoznak a darabon – mondta az előkészületekről Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a megnyitón, melyre a várt többezres tömeg megérkezett, de a Jókai Színház előadásában szereplő hőlégballon a viharos szél miatt már nem tudott a magasba emelkedni. A mintegy kétezres tömeget viszont a közelgő vihar sem tudta eltántorítani a vársáncban felállított színpad elől.

 

A meteorológia komoly vihart és felhőszakadást jósolt, ezért korábban kezdődött el az előadás, így az elején a fények és a vetítés még hiányoztak, de a Gulyás Levente vezette zenekar, a kiváló hangminőségű zene és a persze a színészek játéka feledtette a hiányosságot. Aztán a második felvonásra már megjelentek a robotlámpák csóvái, a vetítés is kezdett kirajzolódni a Pharon vitorláin. Az előadás végére pedig már teljes katarzist élhetett át a közönség.

 

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát. Hosszú éveket tölt börtönben, amikor egy ismeretlen börtöntárs halála révén megszökhet – és egyben birtokosa egy csodálatos vagyonnak is. Elindul tehát, mint Monte Cristo grófja, hogy bosszút álljon megnyomorítóin. A párizsi elit azokból áll, akik őt annak idején bebörtönöztették. Köztük valamikori menyasszonya, és annak fia. A gazdag gróf nem válogat az eszközökben – de vajon meddig tud elmenni bosszúvágyában? Mikor jön el az idő, amikor már érzelmei megakadályozzák a teljes leszámolást? Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély – minden együtt a színpadi műben, ahogy Dumas örökérvényű regényében is.

 

Monte Cristo grófjának története időről időre lázba hozza az embereket. A regény musicalváltozata Magyarországot hihetetlen gyorsasággal hódította meg. A musical zeneszerzője, dalszöveg-írója, rendezője és főszereplője: Szomor György már számos musicalsiker mellé tette le névjegyét. Az érzelmekkel, izgalmas fordulatokkal átszőtt történetet a Békéscsabai Jókai Színház fantasztikus, grandiózus zenébe öntve tárta a Festum Varadinum közönsége elé, Nagyváradon is.

 

Hosszútávra tervezünk – jelentette ki Szabó Ödön, a román parlament magyar képviselője a szűnni nem akaró tapsot megszakítva. – A határon átnyúló program keretében színházi projekteket indítunk, s Jövőre is visszavárjuk ide Nagyváradra a Jókai Színház, nagy zenés darabok területén immár európai hírű társulatát.

„Jó nagyváradinak lenni, fantasztikus este, köszönjük Önöknek, hogy idehozták ezt a darabot." – szorongatta Szabó Ödön, képviselő úr kezét egy idősödő úr az előadás után.

 

A nézők mosolyogva, boldogan indultak haza a második ráadásszám után, a műszak pedig a leszakadó esőben bontotta el a díszletet, s a kamionok, buszok elindultak haza Békéscsabára, ahol már készül az évadzáró bemutató A dzsungel könyve, ami várhatóan ugyanolyan sikeres lesz mint a Monte Cristo grófja.

 

http://www.vka.ro/

http://jokaiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük