2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mozgalmas időszak elé néz a MÁV Szimfonikus Zenekar februárban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/87974"><img class="image image-preview" src="/files/images/Mávfeb.preview.jpg" border="0" width="453" height="337" /></a></span>6-án a legendás bécsi koncerthelyszín, a Musikverein Aranytermében lépnek fel, másnap pedig már a Stravinsky-maratonon (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/87567">http://euroastra.hu/node/87567</a>) vesznek részt. 11-én Komlósi Ildikó áriaestjével indul a zenekar mesterbérlete a Művészetek Palotájában, amelyet hat további bérletes koncert, illetve egy olasz turné követ. Az alábbiakban megtekinthetik február első felének programját.  <p> 

mávfeb.preview6-án a legendás bécsi koncerthelyszín, a Musikverein Aranytermében lépnek fel, másnap pedig már a Stravinsky-maratonon (lásd: http://euroastra.hu/node/87567) vesznek részt. 11-én Komlósi Ildikó áriaestjével indul a zenekar mesterbérlete a Művészetek Palotájában, amelyet hat további bérletes koncert, illetve egy olasz turné követ. Az alábbiakban megtekinthetik február első felének programját. 

 

mávfeb.preview6-án a legendás bécsi koncerthelyszín, a Musikverein Aranytermében lépnek fel, másnap pedig már a Stravinsky-maratonon (lásd: http://euroastra.hu/node/87567) vesznek részt. 11-én Komlósi Ildikó áriaestjével indul a zenekar mesterbérlete a Művészetek Palotájában, amelyet hat további bérletes koncert, illetve egy olasz turné követ. Az alábbiakban megtekinthetik február első felének programját. 

 

2015. február 11. 19.30

Szőke Tibor-mesterbérlet/1.

Művészetek Palotája,

A mesterbérlet-sorozat első előadásának vendége Komlósi Ildikó.

Napjaink nemzetközi opera-szcénájának egyik legismertebb szereplőjéről van szó, aki a budapesti Operaházban kezdte pályáját, de otthon van a New York-i Metropolitan, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a veronai Aréna, a londoni Covent Garden, a drezdai Semperoper színpadán is – hogy csak a legjelentősebbeket említsük.

Nemzetközi karrierje a Pavarotti-verseny megnyerésével kezdődött, amelynek eredményeképp a nagy tenor mellett énekelhette Verdi Requiemjének alt szólóját – de Komlósi Ildikó ugyanolyan fontosnak tartja gyermekkori élményét, amikor Szarvason a Szegedi Színház előadásában látta a Bohéméletet, hisz hatásától máig nem tud szabadulni. Repertoárja hatalmas, Purcelltől Mozarton és Verdin keresztül Richard Straussig ível; ma a

világ pódiumain mondhatni vele azonosítják Bartók Kékszakállújának Juditját.

Az énekesnő repertoárja olyan változatos, hogy abból a műsor csupán ízelítőt adhat. Ám ez a mustra is gazdag, sokszínű: népszerű – mondhatni slágerszámba menő – operaáriák váltakoznak kevésbé ismert, de koncertpódiumra való számokkal.

Komlósi Ildikó kincsesládája legszebb darabjait mutatja meg ezen az estén.

Három verista mű részlete hangzik el az első részben: Mascagni Parasztbecsületéből Santuzza, Adriana Lecouvreurjéből Bouillon hercegné áriája, illetve Bajazzók intermezzója. A hangverseny második részét egy bőséges Carmen-keresztmetszet tölti be, Kesselyák Gergely vezényletével. A program legelejére egy kortárs kompozíció került. Fekete Gyula Excelsior! című operáját a 2011-es Liszt-bicentenáriumra komponálta, amely kortárs volta ellenére kifejezetten „hallgatóbarát" mű. Nemcsak szvit változatot, hanem Liszt egyik áriáját is megismerheti a közönség Fekete Attila tolmácsolásában, aki az operakettősökben is pódiumra lép Komlósi Ildikóval.   

 

2015. február 14. 10.00 és 11.30

Unokák és nagyszülők hangversenyei/3.

Magyar Nemzeti Múzeum,

Igazi farsangi műsor kerül terítékre, melyet Johann Strauss népszerű operettje, A denevér nyitánya indít. Ennek cselekménye éppenséggel nem farsang idején, hanem szilveszterkor játszódik, de a mulatságos történet középpontjában itt is egy álarcosbál van, ahol a szereplők nem mindig ismerik fel egymást. Farsangi mulatságot ábrázol zenéjében a 20. század első felének kitűnő zeneszerzője, Weiner Leó, és ünnepi forgatagot idéz az örmény Hacsaturján Álarcosbál című műve is. A szomszédos Ausztria fővárosának farsangi hangulatát egy híres osztrák hegedűművész és zeneszerző, Fritz Kreisler hegedűszólós művei közvetítik a koncerten. A sokoldalú komponistához hasonlóan a MÁV Szimfonikusok koncertjének karmestere is hegedűt ragad majd az előadáson. Hollókői Huba itthon kezdett zenét tanulni, négyéves kora óta hegedül. Már gyermekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, később több híres nemzetközi versenyen nyert rangos díjat. Karmesteri tanulmányait Finnországban végezte, azóta több nemzetközi karmesterversenyen sikerrel szerepelt.

 

http://mavzenekar.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.