2009. július 23-án este a Magyar Televízió egykori és jelenlegi munkatársai búcsúztak a Szabadság-tér 17. szám alatti Tőzsdepalotától.A megjelentek hallhatták a miniszteriális búcsúztatót, majd a betegség miatt távollevő „első választott tv-elnök" kritikus szavait, s a jelenlegi tv-alelnök optimista jövőbe-tekintését. Ki-ki tegye el magának a neki tetszőt…

 

2009. július 23-án este a Magyar Televízió egykori és jelenlegi munkatársai búcsúztak a Szabadság-tér 17. szám alatti Tőzsdepalotától.A megjelentek hallhatták a miniszteriális búcsúztatót, majd a betegség miatt távollevő „első választott tv-elnök" kritikus szavait, s a jelenlegi tv-alelnök optimista jövőbe-tekintését. Ki-ki tegye el magának a neki tetszőt…

A Haydn emlékév adta a búcsú-koncert apropóját;  a téren felhúzott nagyszínpadon felhangzott a Búcsú-szimfónia, miközben a kivetítőn az új óbudai telephely képei, majd a Tőzsdepalota emlékezetes belső terei tűntek fel.

Az óbudai épület néhány funkciótlan, hatalmas levegőjű beltere a szabadság-téri épületre gondol vissza, bíráló megjegyzéseket is indukálva…

A „Téren" pedig a gondos kamera-kezelő igyekezett megörökíteni minden aspektust, minden látószögből, kívül-belül ami emlékeket ébreszt ötven évre visszamenően és talán segít megőrizni is azokat. Ezt segítendő, frissen készült grafikus épület-portrék sorakoztak a bejárat előtt, megjelenítve még a vércséket és galambokat is (csakis az épületen kívül…).   Sokaknak jelentett biztonságos odút ez a hely, másoknak talán kalitkát.

Mert itt meredezett évtizedeken át a vastag állvány-erdő az épület körül, itt rohantak az utolsó 15-ös buszhoz a későn végzők, s futottak fel a friss híranyaggal a lépcsősoron.  Itt fordult be a nevezetes Híradó-főcím kamera a nézők felé, amit most szoborként is meg akarnak örökíteni az épület mellett.

Az óvodás-busz érkezésére várók az Emlékmű előtt.

A közvetítőkocsik garázsai a földszinten, az egykori kávéház helyén.

Az ünnepélyes három-osztatú főlépcsőház, ahol ritka alkalmakon még vörös szőnyeg is került a notabilitások kedvéért.  Világhíres és névtelen szereplők, munkatársak lábanyoma, találkozás a dalai lámával, jól hangzik még ma is…

A páternoszter, ami már nem EU-konform… ,  az átfordulás vagy az elakadás rémét félők riadalmával.

Az Aula a kupolával, pihenő-alkotó beszélgetésekkel.

A Nagyvetítő, az „elfogadások", az alkotók és a társadalmi megmozdulások helye.  A „metesz-étterem" és a „mosókonyha" a Házasságkötő mellett.

A mikrotorony a parabolákkal, az adótorony és a külvilág felé vivő jel-út. Beépített belső udvarok és átszabott emeletek,  jaj neked új tulajdonos! 

Stúdióvezérlők és stúdióterek, kapcsolóterem, rögzítők, filmgépterem, vágószobák, a feszített és alkalmanként lezser alkotói munka, művészlelkek és műszakiak egymásra utaltsága,  egymás becsülése és egymásnak feszülése.  Barátságok, szerelmek és kíméletlen intrikák.

A Ház, ahol a város, Magyarország és a világ kapcsolódott,  helyszíni közvetítések a hőskorban, amikor a tévéseket „istenként" fogadták vidéken, az  Intervízió és Eurovízió, külföldi kiküldetések, támogatott és dugába dőlt tanulmányok, elképzelések. A SECAM rendszer kalodája, a vegyesen használt jel-szabványok bonyodalmai.

Képi látásmód és rádiós szemlélet, a Rádió mint etalon.  A „megfelelő szóhasználat" éles helyzetei.

Nagy adás-mentések, és nagy bakik, műszaki „hőstettek" és milliók moraja egyetlen hibás kapcsolás miatt. 

Kiváló Dolgozó kitüntetés és kitiltás a Házból. Kinek ez, kinek az…

Folytassam?… 

„Ennyi volt! Köszönöm!"

Harmat Lajos

A szerkesztő megjegyzése:

Jómagam egyik korai televiziós  szereplése Déry Jánossal történt egy sci-fi műsorban. Először Pirx pilóta hordhatalan jelmezést képzelte el rán a rendező. De én akkor sem fértem bele az űrruhát imitáló műbőr szerelésbe. Igy a szauna Déry Jancsinak maradt.

Többször ismételtünk meg egy "vetélkedőt", egy a Martinelli téren lévő nagygépre kötött terminálon virtuális búza tőzsdei ügyletet  kellett nyereséggel zárni. Az adás természetesen felvételre készült. SOkáig dobozban is maradt, sőt újra felvették, mert az egyik zsűritag a szabadságot, pontosabban a magyar párt utasitás ellenére egy amerikai egytem katedráját választotta. Természetesen minden nyomát el kellett takarítani a felvételből.

Nem ertették, hogy miért mi nyerünk mindig a Máegytemista csapathoz képest- Nos ennyi idő után elárulhatom: A rendszer indulása előtt mindig megkérdezte a szerencse számot. Nos erre mindig jnullát adtam. Elfogadta. De ennek hatására nagyon kiszámíthatatlan volt. Pontosabban kiszámithato. Minden második év után jott a tőzsdei bessz.

A harmadik tipusu találkozásokban később szakértőként Szerepeltem Trethon Judittal és Déry Jancsival. Majd később sokszor sok műsorban másokkal. Szép volt, igaz sem volt. a Hőskor. Ha ma lahetne újra kezdeni, megtenném. Azok  miatt az emberek miatt érdemes volt. A Pártállam ellenére.

Kis János

(Johannes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük