Modern irodaházakról magas, kocka alakú, üvegborítású épületek juthatnak elsőként eszünkbe. Egy hatékony, a kor minden követelményének megfelelő, élhető irodaház azonban létrejöhet régi épületek felújításával, építészeti értékek megőrzésével is. Jó példa erre a Budán, a II. és III. kerület találkozásánál épülő Bécsi Corner.

 

Modern irodaházakról magas, kocka alakú, üvegborítású épületek juthatnak elsőként eszünkbe. Egy hatékony, a kor minden követelményének megfelelő, élhető irodaház azonban létrejöhet régi épületek felújításával, építészeti értékek megőrzésével is. Jó példa erre a Budán, a II. és III. kerület találkozásánál épülő Bécsi Corner.

Egy rehabilitációs projekt során elavult épületek felújításával, meglévő, vagy merőben új funkciókat hatékonyan kiszolgáló épületeket hoz létre az ingatlanfejlesztő. A helyreállításnak több haszonélvezője van. Az épület használói modern épületben, illetve környezetben vehetik igénybe az új funkciókat. A városképet lerontó, műszakilag és esztétikailag elavult épületek felújítása a környéken élők számára is előnyökkel jár, ami a környező ingatlanárak emelkedésben is megjelenik. A renoválással – ha védett épületről van szó – a fejlesztő építészeti, városképi értékeket is megőriz.

 

A Szépvölgyi út, Bécsi út, Lajos utca által közrefogott területen épülő Bécsi Corner irodaház fejlesztése során több – köztük műemlékvédelem alatt álló – régi épület kerül felújításra, melyek egy új épületszárnnyal kiegészülve 7.300 négyzetméternyi „A" kategóriás irodának, illetve 3.300 négyzetméternyi vendéglátó és kereskedelmi területnek adnak helyet.

„A tervezés során kihívást jelentett a régi, historikus épületek és az új épületszárny közötti harmonikus kapcsolat kialakítása. Az új épületünk teljesen illeszkedik a meglévő, régi épületekhez, mégis 21. századi építészeti stílust képvisel." – mondta el Hajnal István, a Biggeorge's – NV Zrt., a Bécsi Corner irodaház fejlesztőjének vezérigazgatója. – „A régi épületek külsejét az eredeti állapotoknak, illetve a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően felújítjuk, de a historikus külső modern belsőt rejt majd."

 

A Bécsi Corner irodaház legnagyobb régi szárnya a hajdani Lajos utcai Községi Elemi Népiskola épülete. Az U-alaprajzú, klasszicista iskola 1875-76 között épült. A homlokzata nyers tégla burkolatú, ami eredeti állapotában, mintázatában renoválásra kerül. Az iskola belseje teljesen megújul, 4 szinten több mint 5.500 négyzetméter korszerű területet biztosítva. Az iskolaépülethez a Lajos utcai fronton kapcsolódó új épületszárny szintén irodafunkciót lát el. Az új épület tömegében, homlokzati burkolatában, színeiben teljesen illeszkedik az iskolához. Az új szárny 6 szintjén 4200 négyzetméternyi iroda- és kereskedelmi kerül kialakításra.

A Bécsi Corner legnagyobb historikus építészeti értékét az 1730-as években épült barokk Serház adja. A Bécsi útra néző, kétszintes épület korának egyik legelőkelőbb háza volt, 1955-ben nyilvánították műemlékké. A modern kutatásokból kiderült, ez az elnevezés téves. Valószínűleg egy molnár építtette, és a későbbi átalakulásában egy hentesmester működött közre. A Serház mellett álló két, az eredeti állapotoknak megfelelően újraépített földszintes épületben kap helyet egy étterem. A Bécsi útra néző épületek még a környék eredeti, 18. századi, kisvárosias utcaképet őrzik, ami helyenként ma is látható a Bécsi úton.

„Az általunk megteremtett környezet változatosságával, történeti hangulatával inspiráló munkakörnyezetet teremthet az irodaház dolgozóinak." – tette hozzá Hajnal István. – „A hatékony, rugalmas irodakialakításon, a korszerű munkafeltételeken túl az is nagyon fontos, hogy élhető, szerethető, emberközpontú épületben dolgozhassanak a munkavállalók. A Bécsi Corner megteremti ezt a környezetet." A különböző korú épületek egy belső kertet fognak közre, ahol teraszos étterem és kávézó nyit majd.

A Bécsi Corner irodaterületeit a felújított épületek adottságai miatt tágas, magas belmagasságú terek jellemzik. A rugalmas irodakialakítást teljes értékű álpadló és álmennyezet teszi lehetővé. A házban egyterű vagy cellás elrendezésű irodák is kialakíthatóak. Ez a rugalmasság azt jelenti, hogy optimális kialakítással csökkenthető a bérelt terület mennyisége, ami kisebb havi terhet jelent a bérlő számára. Ugyanakkor a hatékony munkavégzés kulcsa nem csak a hely- és költségtakarékos elhelyezés, hanem a dolgozóközpontú, kreatív környezet kialakítása. Minden olyan módszer, amely segíti a munkatársak jobb munkakörülményeinek kialakítását, könnyebbé teszi az azonosulásukat az irodával. Ennek egyik eleme maga az irodaépület, hiszen egy egyedi, jól beazonosítható épület könnyen elfogadható, megfelelő környezetet biztosít a munkavégzéshez. A Bécsi Corner változatos stílus jegyei alapján megfelel ezeknek a szempontoknak. Most alkalmi áron, már 10 EUR/ m2 -től bérelhetők irodák, amely kiemelkedően kedvező bérleti díj a piacon lévő „A" kategóriás irodák között.

Szintén az ideális munkakörülmények megteremtését szolgálja, hogy a természetes megvilágítás, az iskolai örökségnek és az építészeti kialakításnak köszönhetően a munkaállomások mindegyikének biztosított. A szellőztető rendszer nagykapacitású, az átlagos 10m2/fő helyett akár 6m2/fő terhelést is kiszolgál. Parkolás a 131 férőhelyes mélygarázsban biztosított.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük