2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Műköröm

3 perc olvasás

mukorom 2

Csinos, sudár, nekem meseszép tizenhét éves unokám rám nézett. Ismertem már ezt a pillantást, valószínűleg kényes téma következik.

– Macmac, kérdeznék valamit, de ne légy ideges.

– Teljesen nyugodt vagyok, mondjad.

– Oké! Mit gondolsz, hány éves korban lehet egy lánynak műkörme?

– Adj egy kis gondolkodási időt Lilikém!

Mielőtt a Google keresőben matattam volna, felkerestem egy régi kedves ismerősömet. Névjegye szerint kézápoló és műkörömépítő mester.

– Lenne néhány szakmádba vágó kérdésem. Feltehetem?

– Hát persze.

– Ugye a műköröm csak az elmúlt néhány évtized divatja?

– Nem, a XVIII. századi Párizsban egy Sitté nevű orvos olyan körömápolási módszert alkalmazott a pácienseinél, amely javította a köröm egészséges kinézetét. Egy lemezkét ragasztott a körömtányérra, nehogy a holdacska felnyúljon a körömlemezre. Ezt egy vastagabb hurkapálcával, úgynevezett rózsafapálcával végezte el vigyázva, hogy ne sértse fel a körömbarázdát.

– Bocsáss meg, de egy szavadat sem értem.

– Mutasd a kezed! Nézzél rá az egyik ujjadra! Elől van a rózsaszínű körömtányér. A köröm tövénél egy fehér rész, a holdacska. Amely a körömágyból indul ki. Két oldalt pedig a körömbarázda van.

. Aha. Akkor azt mondd meg, járnak tizenéves lányok hozzád műkörömépítésre?

– De még mennyire! Számos változat közül válogathatnak. Nem hiszed el, de akár több száz különböző műkorom is felépíthető.

– És nem károsítja a valódi körmöt?

– Nem. Többfajta módszerrel lehet műkörmöt felrakni, egyik sem árt a körömnek. Tévedés, hogy elősegíti a körömgomba képződést. A szép, esztétikus és díszített köröm a jólét és az egészség szimbóluma.

– Nehéz munka a műkörömépítés?

– Egy-két év alatt meg lehet tanulni. Alapvetően kétféle módon készülhetnek műkörmök, tipes és épített technikával. Tipes technika esetén kész, gyárilag megformázott műköröm darabkát ragasztunk az előkészített természetes körömre. És van épített technika. Ennél egy sablon teszünk fel a természetes körömre. Erre visszük fel a zselé vagy akril alapú műköröm építőanyagot, majd formázzuk. Aztán a sablont eltávolítjuk és a körmöt további fényesítőanyaggal, díszítéssel gazdagítjuk.

– Nagyon köszönöm, úgy érzem most már mindent tudok.

Biztos, ami biztos, megnéztem a Google keresőt is. Már azt is tudom, a körömdíszítés divatja az ókorig vezethető vissza, források igazolják a kínai, az egyiptomi, a görög és a római körömdíszítéseket. Csak azt nem tudom, mit mondjak Lilinek?

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.