2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pünkösdi királyság

2 perc olvasás
koronazas
iv. károly a szent koronával, zita királyné és habsburg ottó trónörökös díszmagyarban

Nyolcvan évvel ezelőtt Magyarország még királyság volt. Igaz, király nélkül, helyette kormányzó töltötte be az államfő szerepét. De kísérletek is történtek a királyság visszaállítására. Ne feledjük, Ferenc József halálakor magyar királlyá koronázták      IV. Károlyt, aki két évig még uralkodott is. A vesztett első világháború utáni zűrzavaros helyzetben levelet írt a kormányzónak. Ebből idézek.

Kedves Horthy! Mint Magyarországnak törvényesen és alkotmányosan megkoronázott és felkent királya, ki semmiféle jogáról le nem mondott és ennek következtében minden kötelességének is tudatában van, akarok az Ország egyesítésének és újrafelépítésének munkájában részt venni. Kérem, hogy eddigi hűségével és odaadásával készítse elő visszatérésemet, támaszkodva azon kedvelt hívemre, kik a Koronás Király iránti hűségükben az Ön példáját követve, sohasem tántorodtak meg.”

A kormányzó nem tartotta időszerűnek a királyság visszaállítását. De Herczeg Ferenc, a kormányzó barátja, a múlt század húszas éveinek írófejedelme. Károly halála után javasolta, hogy az ország ne csak nevében legyen királyság. Koronázzák meg Lord Rothemere brit politikust, a legnagyobb angol kiadó cég, a Northcliffe újságkonszern dúsgazdag tulajdonosát. Aki lapjaiban (Daily Mail, The Observer, Times, Sunday Times) Trianon revízióját szorgalmazta.

Nem tudom, volt-e akkor közvélemény kutatás. Korabeli újságok szerint a közvélemény nagyobbik része támogatta volna a királyság visszaállítását, neves közélei személyekkel, társadalmi csoportokkal együtt. Nagy Emil, a kormány igazságügyi minisztere nyíltan kiállt Rothemere mellett. Akit a királypártiak I. Radomér néven akarták megkoronázni. Államfőnek járó tisztelet fogadta 1927-ben, amikor hazánkban járt, bár a kormányzó nem akart vele találkozni.

emlekkut

A Lord emlékét szobor és díszkút (Magyar Igazság Kútja) őrzi a budapesti Szabó Ervin téren a következő felirattal: E kutat hálás magyarok emelték Nagy-Britannia méltó fia, Lord Rothemere tiszteletére És egy emléktábla a belvárosi Balaton (egykor Rothemere) utcában.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.