2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Munkahelyeket teremtene a pályázati gyorsítás

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42140"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kszgysz.thumbnail.gif" border="0" width="99" height="100" /></a></span>Az idei év első felét az elmulasztott lehetőségek félévének tartja a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége. Mint azt Székely Anna, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a válság utáni időszakban a környezetiparnak (is) égető szüksége lenne a kilábalást elősegítő lehetőségekre, ennek tükrében komolyan rontja az iparág versenyképességét az a sokmilliárdos, pályázati úton elnyert, elfogadott elszámolású forrástömeg, amelynek döntő része a mai napig kifizetetlen. </p><p>

kszgysz.thumbnailAz idei év első felét az elmulasztott lehetőségek félévének tartja a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége. Mint azt Székely Anna, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a válság utáni időszakban a környezetiparnak (is) égető szüksége lenne a kilábalást elősegítő lehetőségekre, ennek tükrében komolyan rontja az iparág versenyképességét az a sokmilliárdos, pályázati úton elnyert, elfogadott elszámolású forrástömeg, amelynek döntő része a mai napig kifizetetlen.

kszgysz.thumbnailAz idei év első felét az elmulasztott lehetőségek félévének tartja a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége. Mint azt Székely Anna, a szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a válság utáni időszakban a környezetiparnak (is) égető szüksége lenne a kilábalást elősegítő lehetőségekre, ennek tükrében komolyan rontja az iparág versenyképességét az a sokmilliárdos, pályázati úton elnyert, elfogadott elszámolású forrástömeg, amelynek döntő része a mai napig kifizetetlen.

Székely Anna szerint tovább rontja a helyzetet az év elején beadott pályázatok elbírálatlansága, illetve a pályázatok befogadásának felfüggesztése. A zöldipar így lényegében képtelen tervezni, ráadásul a kiszámíthatatlanság mellett a cégek sokasága küzd napi likviditási gondokkal emiatt. 

Az iparágban aktív pénzintézetek érzik a felelősséget – nyilatkozta Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. Elmondása szerint több ügyfelüknek számottevő gondot jelent, hogy a környezetvédelemhez kapcsolódó pályázatok eredményhirdetése és/vagy a megítélt pénzek folyósítása késik. A Commerzbank tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázati források nagyjából 80 százaléka késve kerül kifizetésre, s ezen belül nem ritka, amikor a csúszás akár 5-6 hónapot is eléri.

Lovas Emese hangsúlyozza: már az indulás szakaszában felhívják partnereik figyelmét, hogy a projekt tervezésében számolni kell az ilyen csúszásokkal és felajánlják, hogy éljenek a bank által nyújtott áthidaló hitel lehetőséggel, hiszen így a projekt maga időben meg tud valósulni.

Természetesen a döntés a pályázóé: az esetben is megéri-e megvalósítania az adott beruházást/fejlesztést, ha nem, vagy éppen jókora csúszással kap rá támogatást, hiszen ez döntően befolyásolja az esetlegesen felmerülő banki finanszírozási igényt, és jelentősen módosítja a megtérülés idejét is. A Commerzbank segíti ügyfeleit különféle szcenáriók kidolgozásában, illetve abban is, hogy az ismert finanszírozási igény ismeretében a legkedvezőbb struktúrát alakítsák ki.

A szűken vett pénzügyi tanácsadás mellett a terület iránt elkötelezett hitelintézetként a Commerzbank komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a szakmai munkában is segítse partnereit. Ennek érdekében a pénzintézet több külsős tanácsadó céggel és szakmai érdekképviseleti szervezettel – köztük a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével – is együttműködik, akik szakmai kérdésekben segítik a bankot és ügyfeleit a beruházási döntések előkészítésében.

Igazán jó hír a mostani gazdasági környezetben, hogy a Commerzbank Zrt. továbbra is elegendő forrással bír mind forintban, mind devizában ahhoz, hogy akár a nagyobb és hosszabb megtérülésű projektek finanszírozását is biztosítsa. Ugyanakkor az ügyfelek érdekében a Commerzbank is kínál a projektekhez olyan refinanszírozott konstrukciókat, amelyek kézzelfogható előnyökhöz juttatják az ügyfeleket.  Szintén fontos szerep juthat az Új Széchenyi Terv által kínált lehetőségeknek is, hiszen az egyik fő terület a "zöld gazdaságfejlesztés".

Lovas Emese arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle kormányzati megnyilvánulások és a kormányprogram alapján látható, hogy a környezetvédelem kérdése továbbra is prioritást kap a kormányzati munkában. A szakember szerint ez különösen azért fontos, mert a környezetvédelmi beruházások többsége pályázati források nélkül nem tud megvalósulni. Nem felejthető el az sem, hogy a hazai környezetipar a magyarországi szükségleteken túl számottevő tudás-, szolgáltatás- és termékexport növekedést is képes biztosítani – hívta fel a figyelmet a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. A zöld gazdaság kialakítása, a zöldipar fejlesztése gazdasági előnyöket hordoz magában és munkahelyeket is teremt – érvelt a környezetipari beruházások mellett Lovas Emese.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.