2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Munkahelyünket is elveszíthetjük, ha elbagatellizáljuk

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22852"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fejfajas.thumbnail.jpg" border="0" width="94" height="100" /></a></span>„Képtelen vagyok koncentrálni, úgy fáj a fejem!" - ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? Magyarországon több százezer ember szenved különféle fejfájásos panaszoktól, ezek közül az egyik legkínzóbb a migrén, amelynek hosszútávú szövődményein túl a munkaképességre kifejtett romboló hatásai sem elhanyagolható tényezők.</p><p>

fejfajas.thumbnail„Képtelen vagyok koncentrálni, úgy fáj a fejem!" – ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? Magyarországon több százezer ember szenved különféle fejfájásos panaszoktól, ezek közül az egyik legkínzóbb a migrén, amelynek hosszútávú szövődményein túl a munkaképességre kifejtett romboló hatásai sem elhanyagolható tényezők.

fejfajas.thumbnail„Képtelen vagyok koncentrálni, úgy fáj a fejem!" – ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? Magyarországon több százezer ember szenved különféle fejfájásos panaszoktól, ezek közül az egyik legkínzóbb a migrén, amelynek hosszútávú szövődményein túl a munkaképességre kifejtett romboló hatásai sem elhanyagolható tényezők.

 

   Honnan ismerhető fel a migrén? Rohamokban jelentkező, súlyos, általában féloldali fejfájás. Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása formájában. Ezt a fejfájás kb. 15-30 perccel később követi. Az aura a fejfájás kialakulása után is fennmaradhat, sőt jelentkezhet a fejfájás után is. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó, kezeletlen esetben tipikusan 4-72 órán keresztül tart, szinte teljes munkaképtelenséget okozva.

A nők gyakrabban szenvednek migréntől
Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata nőknél, akiknél háromszor gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Megfigyelhető, hogy a migrénes fejfájás röviddel a menstruáció előtt, illetve alatt alakul ki, ám a panaszok javulnak a terhesség első harmadában illetve a menopauza beköszöntével.

Az örökletes tényezők sem elhanyagolhatók: ha az egyik szülő migrénes, 40%, ha mindkettő, akkor 75% az esély az öröklődésre.

Kiváltó ok lehet a mértéktelen evés-ivás, a kialvatlanság, a stressz, a nagy zaj, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztás. Életmódváltozás is sokszor beindíthatja a migrénes rohamokat: alvási, táplálkozási szokások megváltoztatása, időzóna átállás, koffeinmegvonás.

Egyes kutatók szerint a fő ok, hogy a szervezet szerotonin-szint csökkenése az idegekből ún. neuropeptideket szabadít fel, amelyek kitágítják az agyburkokban található ereket és ezzel fejfájást idéznek elő.

Gyors és hatékony segítség
Szerencsére ma már kapható olyan, a szerotoninra, vagyis az egyik szeretethormonra ható fejfájás csillapító gyógyszer, mely nemcsak gyorsan  – akár 30 perc alatt – hat, hanem jelentősen csökkenti a migrént megelőző tüneteket is, mint a hányinger, szédülés, fény- és zajérzékenység. Emellett a készítményt használók nagy részénél az elkövetkező 24 órában sem jelentkezett újabb migrénes roham.

Természetesen az alternatív gyógymód mellett is lehet dönteni, de az étkezés és életmód megváltoztatásával, a társuló egyéb betegségek megszüntetésével is jelentősen javulhat az állapota a migrénnel küzdőnek.

A migrén kezelésének fontossága
A migrén nem csak a rohamok alatt viseli meg a beteget, de hosszútávú szövődményei is lehetnek. Az agyvérzés ismert rizikófaktor, nőknél és férfiaknál egyaránt, főleg 50 éves kor előtt. Szorongás és depresszió is gyakran társul hozzá.

A migrénes betegeket közérzetük, hangulatuk erősen befolyásolja, hogy mennyire tudnak koncentrálni, új ötletekkel előállni, vagy akár csak mechanikusan végezni a megszokott feladatot. Ezen kívül nem elhanyagolható a mindennapokra, a családra és a munkaképességre kifejtett negatív hatása sem.

Mindezek ellenére mégis sokan elmulasztják háziorvosuk (majd szakorvos) felkeresését, s egyúttal elszalasztják azt a lehetőséget is, hogy tartós, szakszerű és hatékony kezelésben részesüljenek. Érdemes pedig rászánni az időt és energiát, hisz a megfelelő kezelés jelentősen javíthatja az életminőséget és megóvhat jó néhány nem kívánatos következménytől.

http://www.webbeteg.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.