A Magyar Nemzeti Múzeum 2016. november 22-23-án rendezi meg a mózeumi digitális munkával kapcsolatos nagy konferenciáját.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum 2016. november 22-23-án rendezi meg a mózeumi digitális munkával kapcsolatos nagy konferenciáját.

 

MuzeumStat

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (OMMIK) folyamatosan frissülő új online szolgáltatást indított, melynek célja, hogy minden érdeklődő számára könnyen áttekinthető és kereshető formában, korszerű adatvizualizációs eszközökkel tegye hozzáférhetővé a magyar muzeális intézmények (múzeumok, muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek) nyilvános statisztikai adatait. Az intézmények alapadatai (név, szakmai besorolás) az adott évben érvényes működési engedély adatok alapján láthatóak a portálon, amennyiben több, saját működési engedéllyel rendelkező tagintézmény tartozik egy szervezetbe, az adatokat összesítve is megmutatjuk.

Az adatbázis kiépítése több lépcsőben zajlott. A munka előrehaladásával folyamatosan új és új problémákkal szembesültünk, egyrészt az intézményi statisztikai adatszolgáltatások eltérő minősége, másrészt a múzeumi világ folyamatos változásai következtében. Informatikai rendszerünkben az intézmények állnak a középpontban, hozzájuk rendelünk minden információt az összes adatváltozással együtt (az évek során változhat az intézmény neve, fenntartója, címe, több működési engedélye, alapító okirata is lehet stb.).

Fontosnak tartottuk, hogy a szakmai statisztikai adatokat tágabb kontextusba helyezve mutassuk meg, így minden intézményhez hozzákapcsoltuk az éves települési környezeti (népességi, oktatási, idegenforgalmi és kulturális) statisztikai adatokat is, 2008-tól napjainkig.

Az éves bontású múzeumi statisztikai adatok grafikonos, táblázatos és néhány kiemelt adatcsoport esetében Google térképen megjelenő formában is láthatóak, 2004-től napjainkig (a jelenlegi adatszolgáltatási szerkezet 2008-ban került bevezetésre). A felhasználók az adatokat Excel táblázat és pdf formában is letölthetik a portálról.

A közgyűjteményi területen elsőként a múzeumok intézményi- és ingatlanhálózatát vizualizált intézményi gráfok és Google térképes megjelenítés formájában tettük hozzáférhetővé az alapító okiratok adatai alapján.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult múzeumi projektek nyilvánosan elérhető adatait operatív programok szerinti bontásban, Google térképes és táblázatos megjelenítési formában tesszük folyamatosan hozzáférhetővé 2004-től napjainkig.

www.muzeumstat.hu

MUZEUM@DIGIT

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) 2013-ban indította el éves nemzetközi szakmai eseményét, a MUZEUM@DIGIT Konferenciát, melynek sikerességét mutatja, hogy a résztvevők száma évről évre folyamatosan növekszik.

Az évente megrendezésre kerülő konferencia lehetőséget biztosít az innovatív technológiák, az aktuális trendek, a digitális társadalom kihívásaira adott válaszok bemutatására és megvitatására. A program összeállításakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a nemzetközi trendek, újdonságok, jó gyakorlatok kiemelt helyet kapjanak: idén többek között ausztrál, mexikói, brit, lett, német, lengyel, román, cseh és horvát szakemberek előadásait hallgathatjuk meg. Az angol nyelvű előadásokhoz szinkrontolmácsokat biztosítunk.

Néhány érdekes téma az idei programból: a múzeumok és a kreatív ipar szereplőinek együttműködése, a névterek, az Europeana technológiai tervei, a digitális kulturális örökség megőrzése, a különböző innovatív projektek.

A hivatalos program mellett idén is lehetőség nyílik az innovatív technológiákhoz, a múzeumi informatika területéhez kapcsolódó piaci szereplők tevékenységének megismerésére egy szakmai kiállítás keretében.

A MUZEUM@DIGIT Konferencia időpontja: 2016. november 22-23.

www.ommik.hu

AVICOM F@IMP 2.0 online multimédia fesztivál

Az AVICOM a Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága, az ICOM Múzeumok Nemzetközi Tanácsának tagszervezete. Az AVICOM-ot 1991-ben alapították, tagjai olyan kurátorok, tudományos és műszaki szakemberek, akik a múzeumokban, a kulturális intézményekben, a kiállításokban audiovizuális és új technológiákat alkalmaznak.

Az AVICOM Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválja, a F@IMP 2.0 a korábbi FIAMP Fesztivál online elérhető változata. A Fesztiválra azok az ICOM tagsággal rendelkező múzeumok nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét. A F@IMP 2.0 médiaFesztivál célja, hogy a muzeológia terén az audiovizuális és multimédia technológiákat alkalmazó intézmények produkcióit értékelje, díjazza és bemutassa.

Az AVICOM F@IMP 2.0 online felülete (faimpavicom.org) lehetővé teszi a nemzetközi zsűri számára, hogy a benevezett alkotásokat hatékonyan és gyorsan értékelje és rangsorolja.

Idén 11 országból 31 pályamű érkezett, a kilenc tagú nemzetközi zsűri 21 díjat oszt ki. A díjkiosztó ünnepségnek a Magyar Nemzeti Múzeum MUZEUM@DIGIT Konferenciája ad otthont 2016. november 22-én este a Múzeum Dísztermében.


http://network.icom.museum/avicom
www.faimpavicom.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük