A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén országszerte mintegy 110 múzeum több mint 700 programmal várja a látogatókat és a szakembereket szeptember 29. és november 15. között. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén országszerte mintegy 110 múzeum több mint 700 programmal várja a látogatókat és a szakembereket szeptember 29. és november 15. között. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg. A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült újabb hagyományt teremteni ezzel, az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő fesztivállal, amelyen a látogatók különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon vehetnek részt – többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.

A rendezvény programjait bemutató sajtótájékoztatón – a Miskolci Galéria Tanulmányi Múzeumban – Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára elmondta: a Múzeumok Őszi Fesztiváljának fő célja a múzeumokban megszerezhető speciális ismeretek élményszerű átadása, és a diákok, családok becsalogatása az intézményekbe. A szakállamtitkár hozzátette: a hazai kiállításoknak mintegy négyötödét rendezik vidéki múzeumokban, a látogatók fele mégis a fővárosi intézményeket keresi fel. Ezen az aránytalanságon is változtatni kíván az Oktatás és Kulturális Minisztérium az önkormányzati fenntartású múzeumokat segítő Alfa-programmal, illetve ezzel a rendezvénysorozattal is. Hiszen fontos, hogy a közönség megismerje a közelében levő tárlatokat is.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt, 2007-ben 75, idén pedig már 110 múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket nyolc témakörbe csoportosítva hat héten át. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, s így egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség a programsorozat időszakában.

A résztvevő múzeumok mellett a rendezvény látogatóinak száma is ugrásszerűen nőtt: az első évben 25 ezren, tavaly már több mint 120 ezren volt kíváncsiak a különleges programokra, amelyekből idén sem lesz hiány. Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg élményt szerezhet:

§         vendégségbe mehet a helytartó udvarába,

§         a Nyugat társszerkesztője lehet,

§         elsajátíthatja a kincstárnok mesterség minden csínját-bínját,

§         betekintést nyerhet a barokk díszítőművészetébe,

§         elkészítheti saját 20. századi násfáját,

§         megismerkedhet a szőnyegkészítés titkaival,

§         papírt és fát restaurálhat,

§         kipróbálhatja a rovásírás technikáját,

§         részt vehet sámándoboláson,

§         megismerheti történelmi festmények valódi hátterét,

§         mágnestűt, elektromágnest, játékokat, mesehőst vagy iniciálét készíthet,

§         mandulafát ültethet a reneszánsz jegyében,

§         sétálhat az őskorban, a római korban, a középkorban, a reformkorban és a századfordulón,

§         felpróbálhat ókori görög öltözékeket, álruhát ölthet, sőt mitológiai lények bőrébe bújhat,

§         bejárhatja kerékpárral a Dunakanyar múzeumait,

§         betekinthet pincékbe, padlásokra, raktárakba, bepillanthat raktárakba és műhelytitkokba, belenézhet a preparálás munkafolyamatába,

§         100 éves magyar hanglemezt hallgathat,

§         találkozhat királyokkal, tudósokkal,

§         mamutokra és ősoroszlánokra vadászhat,

§         koncerteket hallgathat, performance előadásokat láthat,

§         ott lehet Eger Várának ostrománál,

§         találkozhat a Szépírók Társaságának tagjaival,

§         Márton napi vígasságban búcsúztathatja az őszt.

A Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye szeptember 29-én az immár hatodik Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek idei házigazdája az Iparművészeti Múzeum.

A program célja felhívni a figyelmet a múzeumokra – mint az oktatás fontos helyszíneire, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.

Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés, múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, és a legsikeresebb fejlesztésekről.

Külön blokkban kapnak prezentációs lehetőséget azok az egyesületek, alapítványok, akik a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.

Ekkor kerül sor a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésére, és a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására is.

A fesztivál témakörei

Pincétől a padlásig

A látogatók elől elzárt múzeumi helyszínekkel, ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, különleges tárgyakkal, rejtélyes, hihetetlen történetekkel ismerkedhetnek a kalandvágyó látogatók.

Játszani is engedd…

Játszani mindenki szeret, legyen az gyermek vagy felnőtt. A program keretében megismerkedhetünk játékhagyományainkkal, a játékok gazdagságával, gyermekek, felnőttek régi és új játékaival, játékeszközeivel múzeumi kiállítások, programok keretében.

Művészetek találkozása

A múzeumok programjaiban a kiállítások mellett – azokat kiegészítve, gazdagítva – megjelenik a zene, a tánc, a dráma és a költészet.

Álruhában

A látogatók, tárlatvezetők, muzeológusok „álruhát" öltenek, és kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, eseményekkel.

Reneszánsz ember a 21. században

A művészet, a tudomány és a technika lehetőségeinek, kapcsolatának bemutatása.

Múzeumi tanösvény

Egy vagy több múzeum iskolákkal, civil szervezetekkel közösen szervezett programja. A cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése, megismertetése közösen szervezett program keretében.

Múzeumok őszbúcsúztató vígassága

2006-ban és 2007-ben a legnagyobb érdeklődés a múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte. Egy eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programot, és e kezdeményezést kedvezően fogadta a turisztikai terület is. Ebben az évben is megrendezzük e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi eseményeket.

Múzeumok délidőben (Múzeumi a'la carte)

Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi program, könnyed stílusban – ebéd helyett, előtt és után.

 http://www.muzeumokmindenkinek.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük