Frissen érettségizett, Nyíregyházán lakó unokaöcsém eljött hozzánk. Mutatta a bizonyítványt, nem akartam hinni a szememnek. Minden tárgyból jeles, történelemből közepes. Mi történt? – kérdeztem. Elszúrtam a töri írásbelit. Nagy Katalinról kellett írnunk. És mit írtál? Elhoztam a másolatát. Kíváncsian kezdtem el olvasni.

 

Frissen érettségizett, Nyíregyházán lakó unokaöcsém eljött hozzánk. Mutatta a bizonyítványt, nem akartam hinni a szememnek. Minden tárgyból jeles, történelemből közepes. Mi történt? – kérdeztem. Elszúrtam a töri írásbelit. Nagy Katalinról kellett írnunk. És mit írtál? Elhoztam a másolatát. Kíváncsian kezdtem el olvasni.

 

  „Nagy Katalin, minden oroszok cárnője születésekor nemhogy nagy, de még orosz sem volt. Porosznak született és álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd az egész orosz birodalom a lába előtt hever. Épp hogy betöltötte a tizenötödik születésnapját, amikor Erzsébet, aki valóban orosz volt és cárnő, meghívta Szentpétervárra. Feleséget keresett fiának, Péter nagyhercegnek, a trónörökösnek.

 

   Nem volt könnyű dolga a cárnőnek, ugyanis Péter kissé bugyuta, nyápic gyerkőc volt, mindenféle betegséggel, allergiával és egy korai kanyarótól tök kopasz fejjel. Bár tizenhat éves múlt, legszívesebben papírból készített babákkal játszott, volt olyan nap, hogy ötven darabot is összevagdosott belőlük kedvenc ollójával.

 

   Katalin viszont felettébb csinos, koraérett leány volt, amikor összeházasodtak. A cárevics a házasságkötés után sem hagyta abba a babákkal való játszadozást. Katalinnak le kellett vezetnie valahogy természetes energiáit, ezért lovagolt, vadászott, halászott és Szaltikov nevű testőrével múlatta az időt. A cári titkosszolgálat felderítette a pásztorórákat és Szaltikovot előléptették. Kinevezték ezredesi rangban egy szibériai garnizon élére. Ahonnan  soha nem tért vissza, máig sem tudjuk, miért.

 

Ezután következett Poniatowski, lengyel diplomata, akit később sürgősen visszahívtak Varsóba. Majd Orlov volt a soron, ekkor Erzsébet cárnő elhunyt és Péter lett a cár. Aki még akkor is infantilis volt és meglehetősen férfiatlan. Kivéve mikor tökrészegre itta le magát. Katalin gondolt egy merészet, megkérte kedvesét, hogy bírja rá férjét a trón lemondására. Orlovék öten voltak fiútestvérek, egyszerűen oldották meg a kérdést. Úgy megverték minden oroszok cárját, hogy belehalt sérüléseibe.

 

   Így került Katalin a trónra. Hetenként összehívta az Államtanácsot. Elmagyarázta, hogy melyik miniszternek mi a feladata. Egymaga intézte a külügyeket, belügyeket, hadügyeket. Visszabeszélés nem volt. Egyre-másra nyerte a háborúkat a franciák, osztrákok, törökök, lengyelek ellen, de nem foglalta el az ellenséges területeket. Tudósokat hívott meg a cári udvarba, építészeket, művészeket, szobrászokat, aranyműveseket, híres zenészeket. Elhatározta, hogy naggyá teszi Oroszországot. Így is lett.

 

   Fellendült az ipar, a kereskedelem, utakat építettek, kastélyokat, hajókat, megszilárdult a rubel, Oroszország igazi nagyhatalommá vált. Katalin halála után megtalálták a naplóját, pontosabban naplóit, mert huszonegy kötetet tettek ki. Ezekből kiderült, hogy élete folyamán százhúsz szeretője volt. Az utolsó Patyomkin tábornok, Nagy Katalin ekkor már hetven éves is elmúlt.

 

   Az orosz nép ma is szeretettel és nagyrabecsüléssel gondol a cárnőre."

 

                                                                        *

Hát, öcskös, túl nagy a fantáziád. Ismereteidet nem a tankönyvből szerezted. Őszintén megmondom, dolgozatodban sok a pongyola fogalmazás, az anakronizmus, a képzavar. Kiérdemelted a közepest.

 Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük