2015. február 16-án a „Nagy Mogul"- Lajtha László az I. világháborúban címmel kiállítást és emlékhangversenyt rendeznek a Hagyományok Háza kerengőjében. 18 órakor dr. Berlász Melinda zenetörténész nyitja meg a kiállítást, közreműködik Balog József zongoraművész.

2015. február 16-án a „Nagy Mogul"- Lajtha László az I. világháborúban címmel kiállítást és emlékhangversenyt rendeznek a Hagyományok Háza kerengőjében. 18 órakor dr. Berlász Melinda zenetörténész nyitja meg a kiállítást, közreműködik Balog József zongoraművész.

A megnyitó után emlékhangverseny kezdődik Lajtha László műveiből.

 

Lajtha László (1892-1963) – a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója – huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, amelyeket a február 16-án megnyíló tárlaton tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. „harctéri levelek", amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak" nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

 

A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett. A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

 

A kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke.

A kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósul meg. A kiállítás megtekinthető 2015. május 31-ig hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.

 

A megnyitót követően, 19:15-től a Hagyományok Háza színháztermében a „Lendület" 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt tartanak.

Műsor:

Lajtha László emlékhangverseny műsora:

Lajtha László: Trois Berceuses

Lajtha László: Mesék (részletek)

Lajtha László: 19 magyar népdal

Előadók:

Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium- és dalszakos hallgatói, zongorán közreműködik Szabó Ferenc János

 

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

www.hagyomanyokhaza.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük