2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagy zeneszerzők nyomában az Uránia mozivásznán

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79407"><img class="image image-_original" src="/files/images/beetH%20(1).jpg" border="0" width="456" height="264" /></a></span>Kiemelkedő zeneszerzők életéről, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságáról készítette legújabb sorozatát Phil Grabsky brit rendező, akit a hazai közönség az Urániában nagy sikerrel vetített múzeumi tárlatvezetések alkotójaként ismerhet. A szakértői interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével létrejött „koncert-dokumentumfilmek" április 19-től láthatók az Uránia Nemzeti Filmszínházban. <p> 

beeth%20(1)Kiemelkedő zeneszerzők életéről, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságáról készítette legújabb sorozatát Phil Grabsky brit rendező, akit a hazai közönség az Urániában nagy sikerrel vetített múzeumi tárlatvezetések alkotójaként ismerhet. A szakértői interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével létrejött „koncert-dokumentumfilmek" április 19-től láthatók az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

beeth%20(1)Kiemelkedő zeneszerzők életéről, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságáról készítette legújabb sorozatát Phil Grabsky brit rendező, akit a hazai közönség az Urániában nagy sikerrel vetített múzeumi tárlatvezetések alkotójaként ismerhet. A szakértői interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével létrejött „koncert-dokumentumfilmek" április 19-től láthatók az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában címet viselő sorozat április 19-én, szombaton a Beethoven nyomában c. alkotással kezdődik, egy műértő kalauzzal a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt.

 

Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából, közreműködik továbbá a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezénylésével, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus és a Bécsi Szimfonikusok Fabio Luisi vezénylésével. Az Endellion Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket is sikerült megörökíteni.

A vetítést április 26-án délután és május 3-án délelőtt megismétlik.

https://www.youtube.com/watch?v=7ilnfk68NOM

 

A sorozat következő része az április 30-tól látható Mozart nyomában, egy műfaji határokat feszegető, zenével átitatott életrajz, mely rendhagyó dokumentumfilm kiterjedt levelezésén és zeneművein keresztül eleveníti fel a zeneszerző kalandos életútját, több mint hetven zenetudós és előadóművész tolmácsolásában. A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart életéről, így egy objektívebb képet kaphatunk a mesterről. A film a K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet mutat be kronologikus sorrendben, olyan neves művészek előadásában, mint Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Ronald Brautigam vagy Christophe Rousset. Ezen túl részletek csendülnek fel a Vienna Philharmonic, a Norwegian Chamber Orchestra, a Bayerischen Rundfunks, a Concerto Köln, a Netherlands Opera, a Staatskapelle Berlin és a Prague Estates Theatre koncertjeiből.

A vetítés május 4-én délelőtt és május 12-én este is látható lesz az Uránia mozivásznán.

https://www.youtube.com/watch?v=s3sy905KfcI

 

Beethoven és Mozart életművét egy olyan kiemelkedő zeneszerzőé követi a sorozatban, akire mindketten feltekintettek és inspirációt merítettek műveiből, ám manapság a koncerttermekben némileg háttérbe szorul.

Május 16-tól műsorra kerül a Haydn nyomában, Phil Grabsky biográfiai ihletettségű alkotása az egyik legtermékenyebb zeneszerző pályájáról. A rendező bensőséges hangulatú interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül világít rá a legnagyobb zenei újítók közt számon tartott, szerény zseni életművére. A film esszenciáját ezúttal is a zeneművek adják, közreműködik többek között a 18. Század Zenekara Frans Brüggen vezetésével, a Classical Opera Company Ian Page vezénylésével, az Endellion Quartet, valamint Ronald Brautigam és a Concerto Copenhagen. A Haydn nyomában a bemutatót követően május 25-én délelőtt és 26-án este is megtekinthető.

https://www.youtube.com/watch?v=D-byHRqcnsQ

 

A több rangos díjat elnyert Nagy zeneszerzők nyomában tetralógia legújabb tagja zárja a vetítéssorozatot, május 30-tól a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjét, Fréderic Chopint ismerhetjük meg a Chopin nyomában vetítésein. Phil Grabsky négyéves kutatómunka után készítette el nagy lengyel zeneszerző romantikus egyéniségét, életét és zeneszerzői munkásságát bemutató alkotást, ezúttal is neves zenetudósok és művészek közreműködésével. Chopin melódiáit olyan kiváló muzsikusok szólaltatják meg, mint Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam és Kevin Kenner. Az elhangzó zenei részleteket a varsói National Philharmonic Hallban rögzítették, a Fryderyk Chopin Institute által rendezett gálakoncerten.

A filmet június 8-án este és június 14-én délelőtt megismétlik.

https://www.youtube.com/watch?v=dq-BREFplWM

 

A filmeket angol nyelven, magyar felirattal vetítik.

A belépő egységesen 3600 Ft, a három vagy több vetítésre jegyet váltók részére kedvezményesen 3000 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. Részletes ismertetők, a zeneművek teljes listája a honlapon olvasható.

 

2014. április 19. 19:00 – Bemutató

Ismétlés: 2014. április 26. 16:00, május 3. 11:00

Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában című sorozat

Uránia Nemzeti Filmszínház

1. rész

Phil Grabsky: Beethoven nyomában

 

„10 pontból 10-et kapott. A legjobb film, amit zeneszerzőről valaha láttam" – The Sun Herald

A Beethoven  nyomában átfogó és izgalmas beszámoló a nagy zeneszerző életéről és munkásságáról. A filmben 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában. A csodálatosan fényképezett „koncert-dokumentumfilmben a világ élvonalába tartozó zenészek és szakértők új megvilágításba helyezik Beethovent – férfiként és művészként egyaránt. A fellépő művészek és interjút adott szakértők listája pazar: Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Fabio Luisi, Frans Brüggen, Ronald Brautigam, Hélène Grimaud, Vadim Repin, Janine Jansen, Paul Lewis, Lars Vogt és Emanuel Ax. A narrátor Juliet Stevenson és a Royal Shakespeare Company ifjú tagja, David Dawson színművész.

 

A film távolról sem csak a felszínen kutat: a megtört, zsörtölődő zseni ráégett bélyegétől alig látszódó, igazi Ludwig van Beethoven érdekli. A Beethoven nyomában szembeszáll a romantikus mítosszal: a süketség sújtotta, de nehéz sorsával hősiesen szembenéző figurával, aki „halhatatlan szerelmesét" keresi, és mindvégig nőtlen marad. Az eredmény? Egy ettől merőben különböző, jóval érdekesebb sors. A Beethoven nyomában a zeneműveken keresztül nyújt átfogó képet a zeneszerző szakmai és magánéletéről. A „koncert-dokumentumfilmben" a bevált módszert követve Phil Grabsky a kronologikus rendbe állított művekhez rendeli hozzá az életeseményeket és a levelezésből ránk maradt adatokat.

 

Phil Grabsky keresztül-kasul utazta Európát és Észak-Amerikát, hogy zenetörténészekkel és muzsikusokkal készíthessen interjúkat a próbák és előadások közti pihenőidőben. Lenyűgöző, hogy 65 előadást tudott lencsevégre kapni, meg tudta örökíteni a világ élvonálához tartozó művészek kifejezőerejét. Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából. További zeneművek, illetve részletek hallhatók a Frans Brüggen's Orchestra of the 18th Century, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus, a Fabio Luisi vezette Vienna Symphony előadásában. Vadim Repin és Janine Jansen hegedűművészek, Leif Ove Andsnes, Ronald Brautigam, Jonathan Biss, Emanuel Ax, Lars Vogt zongoraművészek és Alban Gerhardt csellista tárják fel személyes megközelítésüket, egyéni hitvallásukat, rajongásukat. Az Endellion String Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket sikerült megörökíteni.

 

"A film középpontjában Beethoven muzsikája áll. Grabsky parádés névsorral teszi a közönséget is lelkessé és fogékonnyá a címszereplő iránt, és ezáltal szeretnivaló, életszerű interpretációkat juttat el a nézőkhöz." – Boston Phoenix

 

www.urania-nf.hu/klasszikus-zene

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.