A Keserü Ilona által alapított Színerő kurzust, ami a hatodik évfolyamába lépett, idén az első alkalommal rendezik a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

A Keserü Ilona által alapított Színerő kurzust, ami a hatodik évfolyamába lépett, idén az első alkalommal rendezik a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

A Színerő csapata ma már büszke arra, hogy annak idején, még 2010 előtt, de már az EKF-felkészülés idején az elsők között fedezték fel a leendő Zsolnay Kulturális Negyedben rejlő lehetőséget, noha a kurzusok a manufaktúrához tartozó, úgy nevezett Belga csarnokban zajlottak. Az egész Keserü Ilona festőművész ötlete volt, ugyanis korábban, a Mesteriskola keretében már készítettek az ifjú művészekkel hatalmas méretű festményeket – és ezt vitték tovább a Színerőben is.

 

Ma már általános nézet, hogy aki fest, az szükségszerűen kell fessen nagy méretben is. És nem azért, mert a piac ezt megkívánja, hanem mert teljesen más élmény és perspektíva így alkotni – mondja Losonczi István, a Színerőt vezető festőművész. – Ilyenkor úgy fest az ember, mint egy ablakmosó, és nem úgy, mint egy ötvös – teszi hozzá nagyon láttatóan. Különös az emberi test valós méreténél nagyobban festeni, mert ha egy ilyen képhez közel megyünk, nem lehet átlátni, csak beszippant, ami egyfajta szabadságot, bátorságot ad és persze különös koncentrációt kíván a művésztől.

Ráadásul – fűzi tovább Losonczi – amit az ember nagyban megtanul, nagyon jól hasznosítható kicsiben is. Ilona pontosan tudta, hogy erre szükség van.

 

Ennek a fontos gyakorlatnak a terepe 2016-ban két héten át, július 3-áig a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol pécsi művésztanárok alkotnak, és mellettük néhány az országból és határon túlról érkezett festő.

 

Nagyon izgalmas az is, hogy a Pirogránit udvar, ami amolyan gyülekező tér, egy agora, most még inkább életre kelt azáltal, hogy körben nyitva vannak az ablakok, és ott dolgoznak a művészek. Szóval egy különös helyszín, ahol különös művek születnek ezen a nyáron is – véli Losonczi István.

 

Az idei, Színerő VI. most készülő anyagából az m21 Galériában augusztus végén nyílik kiállítás.

 

www.zskn.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük