2022.szeptember.27. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyszabású nemzetközi színházi fesztivál a Nemzetiben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78702"><img class="image image-_original" src="/files/images/mitem%20(1).jpg" border="0" width="472" height="300" /></a></span>Oslótól Moszkván át Belgrádig: fél Európa színjátszásának java a Nemzeti Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.</p> <p> 

mitem%20(1)Oslótól Moszkván át Belgrádig: fél Európa színjátszásának java a Nemzeti Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 

mitem%20(1)Oslótól Moszkván át Belgrádig: fél Európa színjátszásának java a Nemzeti Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 

13 ország 19 előadása a Nemzetiben: hagyományteremtő, izgalmas, sokszínű nemzetközi színházi seregszemle. 2014. március 26-án kezdődik és április 7-ig tart a Nemzeti Színházban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting, MITEM).

 

A MITEM meghívására Magyarországra látogató vendégek közül talán a legnagyobb nevek: Anatolij Vasziljev, az orosz rendezőóriás; Rimas Tuminas, a kortárs litván színház egyik legnagyobb alakja; Jon Fosse, a norvég bestseller drámaíró; a Sztanyiszlavszkij-díjas Viktor Rizsakov, a világ minden színházában elismert orosz rendező; Claude Régy, a francia rendezők doyenje és Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, az Alekszandrijszkij Színház művészeti vezetője.

 

A MITEM tizenhárom napja tömény színházi kultúra – nézőik az európai színjátszás legnagyobbjainak előadásaiból kapnak válogatást.

A Nemzeti Színház célja a fesztivál megszervezésével nem pusztán az, hogy elismert rendezőket, színészeket, társulatokat hozzon hazánkba, hanem az is, hogy a MITEM életre keltésével hazánkat „feltegye" a színházi fesztiválvilág térképére.

A magyar színházi hagyományokra mi magyarok joggal vagyunk büszkék, a külföldiek pedig elismeréssel beszélnek róla. A MITEM terepet, lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek hazai előadásokkal, művészekkel.

 

A 13 nap alatt 13 ország színházaival és hazai eladásokkal találkozhatnak a nézők, a Nemzeti 620 külföldi vendéget fogad, 19 előadást állít színpadra, ezek összhosszúsága 2630 perc, azaz közel 44 óra. Az előadásokon összesen 6179 ülőhely van, a jegyeknek több, mint 80 %-a már elkelt. Az előadások közül 10 a Nagyszínpadon lesz látható, a többi stúdió előadás.

A leghosszabb az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház három felvonásos, 6 óra hosszúságú, rendkívül izgalmas Csehov előadása, a Sirály. A legrövidebb a Bagdadi Nemzeti Színház 50 perces Camp című darabja. Az előadásokat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatjuk be, így a nézők számára nyelvi akadályok sem lesznek.

 

A színházi estéket a MITEM szakmai programjai kísérik: mesterkurzus, filmvetítések, beszélgetések, közönségtalálkozók, kiállítások. A MITEM teljes programja olvasható a www.nemzetiszinhaz.hu/mitem és a facebook.com/mitem2014 oldalon.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az alábbi gondolatokkal ajánlja figyelmünkbe a fesztivált:

 

„Színházi fesztivál, találkozó. Mindkét fogalom szinonimája egy olyan igénynek, mely a szakmai tapasztalatok cseréjét, az ismerkedést, a találkozást tűzi ki célul. Úgy érezzük, eljött az idő, amikor Magyarország is beléphet egy színházi összjátékba, mely a budapesti Nemzeti Színház kezdeményezésére indul, és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül a legjelentősebb európai (és nem csak európai) társulatok, műhelyek otthonává válhat erre a néhány ünnepnapra.

 

A MITEM nem verseny, találkozónk célja hosszú távú alkotói kapcsolatok felvirágoztatása régiónk hagyományokból táplálkozó újító törekvésű színházai között. A műsorterv nem a kortárs dramaturgiára összpontosít elsősorban, inkább a különböző stíluskorszakokban létrehozott, főleg klasszikus művekből kiinduló, korszerű vizualitással bíró produkciókat célozza meg. Talán ezért is volt számunkra kikerülhetetlen a nagy magyar drámaíró, Madách Imre személye, akiről e Nemzetközi Színházi Találkozó a nevét kapta. Madách főműve, Az ember tragédiája, azon kívül, hogy szinte valamennyi európai nyelvre lefordították, mindmáig az egyik legjelentősebb sors- és világdráma, közeli rokonságban Goethe Faustjával, vagy Milton Elveszett paradicsomával. Még ma is számos titkot rejt magában, így a világ legkülönbözőbb pontjain ösztönöz arra alkotókat, hogy megszólaltatásához formát találjanak. (Magam négyszer futottam neki e kalandnak.)

 

Tavaly a színházi világ a nagy orosz rendező, Sztanyiszlavszkij születésének 150-ik évfordulóját ünnepelte. A mi 2014-es találkozónk díszvendége is az orosz színház lesz, ahol példaértékű a hagyományok és az innovációk, a Mesterek és Tanítványok gyümölcsöző kölcsönhatása. Ennek jegyében külön programsorozatot szentelünk az orosz-magyar színházi kapcsolatok száz évének. Az előadások mellett rendezett szimpóziumokon, szándékaink szerint, különböző kultúrpolitikai és szűkebben szakmai kérdéseket vetünk majd fel. Fontos, megvitatásra váró téma, hogy mi a szerepe ma a nemzeti színház élő intézményének, feladatának tükrében mi különbözteti meg a többi színháztól, mivel tud egyediségében hozzájárulni a hazai és az egyetemes kultúrához.

 

Ugyancsak izgalmas szakmai programot jelenthet a különböző népek előadói tradícióinak

bemutatása is, illetve, hogy miképpen épülnek be a hagyományos formák, illetve technikák a mai színházi esztétikába. Reményeink szerint, nemzetközi találkozónkat mesterkurzusokkal, tematikus konferenciákkal, kiállításokkal, és nem utolsó sorban kötetlen beszélgetésekkel, komplex kulturális eseménnyé fejleszthetjük, mely építően hat majd éppúgy a hazai, mint a nemzetközi színházi dialógusra."

 

A MITEM médiatámogatója a Heti Válasz, az MTVA, a Magyar Rádió és az InfoRádió.

A MITEM a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül megrendezésre.

A MITEM fesztivál díszvendége az orosz színház.

 

2014. március 26 – április 7.

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM)

Nemzeti Színház

 

www.nemzetiszinhaz.hu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.