2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lendületet kaphat az ingatlanlízing

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78704"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_10.JPG" border="0" width="474" height="334" /></a></span>Új lendületet kaphat az idén az ingatlan- és lakáslízing piac, a többi között az új lakások iránt éledező keresletnek és a növekvő ingatlanigénnyel bíró mikro- és kisvállalatoknak köszönhetően - állítja az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég különösen a kereskedelmi célú kis ingatlanok lízingjének felfutására számít 2014-ben.

1 10Új lendületet kaphat az idén az ingatlan- és lakáslízing piac, a többi között az új lakások iránt éledező keresletnek és a növekvő ingatlanigénnyel bíró mikro- és kisvállalatoknak köszönhetően – állítja az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég különösen a kereskedelmi célú kis ingatlanok lízingjének felfutására számít 2014-ben.

1 10Új lendületet kaphat az idén az ingatlan- és lakáslízing piac, a többi között az új lakások iránt éledező keresletnek és a növekvő ingatlanigénnyel bíró mikro- és kisvállalatoknak köszönhetően – állítja az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég különösen a kereskedelmi célú kis ingatlanok lízingjének felfutására számít 2014-ben.

2014. március 7. Nagy számban fordulhatnak a közeljövőben az ingatlanlízing felé a hazai mikro- és kisvállalatok a működésükhöz szükséges üzleti típusú kis ingatlanok vásárlásánál – állítja friss piaci kitekintésében az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég arra alapozza a várakozásait, hogy a kisvállalati szegmensben egyre több vállalkozás ébred rá arra, – a gazdasági bővülés jelenleg tapasztalt gyorsulásával párhuzamosan – hogy a további fejlődésükhöz mennyire fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása.

„A pozitívabb gazdasági kilátások fellendíthetik a kisvállalatok keresletét az üzleti típusú kis ingatlanok – üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő – iránt. Az így felkeltett igények a lízingkonstrukció felfutását eredményezhetik, hiszen az kedvező és rugalmas finanszírozási lehetőséget biztosít az ilyen célok finanszírozására" – véli Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója.  A bővülés forrása lehet az is, hogy sok kis cég számára a lízingfinanszírozás lehet az egyik reális mód a forrásbevonásra, ebben a formában kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzhez.

Ezt a várakozást támasztja alá az OTP Ingatlanlízing közelmúltban végzett felmérése is, amelyből kiderül, hogy a legkisebb hazai cégek is kezdik felismerni, hogy alapvetően szükséges külső finanszírozást igénybe venniük ahhoz, hogy a fejlődés útjára lépjenek. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés alapján a hazai mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szerint az ágazatukban a beruházásokat tipikusan csak külső forrás – banki finanszírozás, uniós pályázat – bevonásával lehet megvalósítani.

A válaszadók közel harmada úgy látja, hogy a szektorukban alapvetően saját, banki, illetve uniós forrás együttes használatával valósulnak meg a fejlesztések, további 25 százalékuk szerint, a saját forrás és a pénzintézeti finanszírozás kombinációja a tipikus az ágazatban. „Csak minden negyedik válaszadó vélte úgy, hogy cége gazdasági szektorában jellemzően kizárólag saját forrásból valósulnak meg a beruházások" – mondja Virág Attila.

Erősödő szakmai együttműködések

Az OTP Ingatlanlízing az említettek mellett nagy hangsúlyt fektet a szakmai együttműködésekre is. Ilyen például a Honvédelmi Minisztériummal tavaly kötött megállapodás, amelynek keretében speciális lakáslízing-konstrukciót alakítottak ki a honvédségi dolgozók számára. Ez a termék különösen népszerű, ugyanis számos kedvezményt nyújt a számukra, így segítve őket lakáscéljaik megvalósításában.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy az éledezés jeleit mutatja az újlakás-piac. Az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének elemzése szerint a megépült társasházi lakások száma körülbelül százzal nőtt tavaly Budapesten 2012-höz képest, és így 1400 fölé emelkedett. Mindeközben az új lakások iránti kereslet is élénkült, az elemzés szerint 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest Budapesten közel 10 százalékkal, 1700 közelébe nőtt az eladott társasházi lakások száma.

A lakáslízing szempontjából ez azért pozitív hír, mert a konstrukció legfőképp új lakás vásárlása esetén számít kedvezőnek: az induló törlesztőrészlet még alacsonyabb lehet, mint a támogatott forinthitelé, ám ez az előny öt év után sem szűnik meg. A lakáslízingnél mindez az ÁFA szabályoknak köszönhető: aki új lakást vásárol, annál a finanszírozott rész 27 százalékos forgalmi adója nem kerül be egy összegben a finanszírozásba, hanem a futamidő alatt "csepegtetve" kell megfizetni, kamatmentesen.  

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.