2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fókuszban Lengyelország

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78706"><img class="image image-_original" src="/files/images/lengyel%20(1).jpg" border="0" width="468" height="388" /></a></span>A 2013-as év jelentős növekedést hozott - tájékoztatott az Utazás kiállításon Bakonyi Erika, a Lengyel Idegenforgalmi Képviselet igazgatója. Reméli, a 2014-es év még jobb lesz, ismételten emelkedik a Lengyelországba látogató magyar turisták száma! Lengyelország várja Magyar Barátait.</p> <p> 

lengyel%20(1)A 2013-as év jelentős növekedést hozott – tájékoztatott az Utazás kiállításon Bakonyi Erika, a Lengyel Idegenforgalmi Képviselet igazgatója. Reméli, a 2014-es év még jobb lesz, ismételten emelkedik a Lengyelországba látogató magyar turisták száma! Lengyelország várja Magyar Barátait.

 

lengyel%20(1)A 2013-as év jelentős növekedést hozott – tájékoztatott az Utazás kiállításon Bakonyi Erika, a Lengyel Idegenforgalmi Képviselet igazgatója. Reméli, a 2014-es év még jobb lesz, ismételten emelkedik a Lengyelországba látogató magyar turisták száma! Lengyelország várja Magyar Barátait.

 

Az elmúlt évben növekedett az érdeklődés Lengyelország iránt a magyar turisták körében.

I-III. negyedévben 13%-al több turista érkezett, mint a 2012-es év azonos időszakában. Különvonatok is indultak Lengyelországba, pl. Czestochowaba 740 fővel, Krakkóba 200 fővel. Az internet oldal látogatottsága jelentősen növekedett, s így a 3. leglátogatottabb oldala lett a Lengyel Idegenforgalmi Szervezetnek, megelőzve Oroszországot, USA-t és Németországot is.

 

A sportrendezvények mindig nagy vonzerőt jelentenek, s most a sikeres 2012-es Foci EB rendezés után egyre több hasonló nemzetközi sport versenyt bonyolít Lengyelország. Már lezajlott az Atlétikai Világbajnokság, most a Férfi röplabda Világbajnokságra készülnek, melyet 2014. augusztus 30-szeptember 21. között tartanak Bydgoszczban, Gdańskban, Katowicében, Łódźban, Krakkóban és Wrocławban.

(Részletes programot lásd: www.lengyelorszag.travel)

 

Akik a versenyekre ellátogatnak, megismerik a városokat is, s így nagyon jó információkat terjesztenek az adott helyszínekről, elviszik a városok hírét is, s ez a legjobb reklám. Jobban hisznek a turisták honfitársaiknak, mint a hivatalosan reklámozó cégeknek, médiáknak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs szükség a népszerűsítésre.

 

A sportrendezvényeken kívül is nagyon sok egyéb fesztivált, versenyt rendeznek az országban, pl. most a legközelebbi igen érdekes verseny a Húsvéti Pálmakészítő verseny – melyet mindig virágvasárnapon tartanak Lipicen – de Rabka Zdrójban is – a magukban is csodálatos helyeken (www.lengyelorszag.travel).

 

A „Jazz" Lengyelországban nagyon jelentős szerepet játszik, különösen kedvelt az ifjúság körében.  Április 4-6. között rendezik meg a „Jazz nad Odra" Fesztivált Wrocławban, abban a városban, ahol a város gyönyörű egyetemén kb. 150 ezer diák tanul.

Hagyományosan nagyon népszerű a Húsvéti Beethoven Fesztivál, melyet idén április 6-18. között Varsóban élvezhetnek a komolyzene kedvelői. További fesztiválokról mindig tájékoztatják az érdeklődőket a Lengyel Idegenforgalmi Képviselet Newslettereiben, illetve a honlapon.

 

A 2014-es év az Egészségturizmus éve – ahogy azt már Bakonyi Erika igazgató nagyon sokszor hangsúlyozta. Annak ellenére, hogy ez az ágazat igen jelentős Magyarországon is, nagyon sok olyan lehetőség várja a magyar turistákat, amelyekkel nem találkozhatnak Magyarországon, de megtalálhatjuk Lengyelországban. (www.lengyelorszag.travel/gyogyudulok)

 

Ez a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető (hegyek, tengerpart, földalatti szanatóriumok, stb.), vagy a Kneipp – terápia szülőatyja szanatóriumainak, illetve a gyógyüdülő helyeken található só lepárlóknak, (pl. Ciechocinek) … s még sorolhatnánk tovább a vonzerőket. Lengyelország az asztmás, allergiás betegek paradicsoma – különösen jó eredményeket érnek el a gyerekek gyógyításában – föld alatt, föld felett, tengerparton – gyógyszermentesen több évre tünetmentessé teszik Őket.

 

Talán a leglényegesebb, hogy ezen szolgáltatások árai igen kedvezőek (ÁFA 8%). Érdemes elolvasni a részletes tájékoztatókat a www.lengyelorszag.travel – családdal oldalon.

Azokat is várja Lengyelország, akik nem gyógy üdülni, hanem megőrizni szeretnék egészségüket a szinte már minden szállóban megtalálható SPA&Wellness részlegekben.

 

Egy másik téma, ami szintén egyre vonzóbb a magyar turistáknak, az a vallási turizmus, illetve a zarándok utak. Lengyelországban a zarándok helyek nagy része szoros kapcsolatban áll a magyar történelemmel, s ez egy nagy vonzerőt jelent, s a magyar zarándokok ezreit vonzzák. Megemlíthetjük, hogy Czestochowaba, Krakkóba már zarándok különvonatok is indulnak, de egyéb, főleg szenior csoportok is szép számban látogatják ezeket a kolostorokat, ahol zarándok házak (olcsó szállással) étkezőhelyek, s kellemes tartózkodás stb. várja őket; s mindez elérhető áron.

 

„Természetesen nem tudtam minden vonzerőt felsorolni, – mondta Bakonyi Erika –látogassanak el oldalunkra, igen sok információt találnak a lehetőségekről. Irodánkban, illetve e-mailben is várunk minden érdeklődőt nagyon sok anyaggal."

 

Április 27-én lesz II. János Pál szentté avatása, ez alkalomból Lengyelország szerte, különösen a pápa által látogatott helyeken nagy rendezvények várják az érdeklődőket. Kivetítőkön közvetítik a szertartást.

 

Małopolska régió idegenforgalmi szempontból nagyon sok lehetőséget kínál a magyar turistáknak, akik ezt szívesen igénybe is veszik. Ebben a régióban találhatók hegyek (Tátra), műemlék városok (pl. Krakkó, Tarnów), zarándokhelyek, gyógyüdülő helyek. A régió kulturális, oktatási szempontból is igen jelentős. Krakkó egész történelme során kapcsolatokat ápolt Magyarországgal. A Krakkói Egyetem ebben az évben ünnepli fennállásának 650. évfordulóját, ezen az egyetemen már a megalakulástól tanultak magyarok. Létrejöttében jelentős szerepe volt Hedvig (Jadwiga) lengyel királynőnek, Nagy Lajos lányának.  Ebből az alkalomból sok rendezvényt rendeznek közösen a várossal. Az ünnepségsorozat márciusban kezdődik. A legfontosabb rendezvény május 10-én lesz az államfő részvételével, este egy nagy szabadtéri zenei rendezvénnyel a Főtéren.

http://www.650.uj.edu.pl/en/

 

Jelentős város Tarnów, a legmagyarabb lengyel város. Tarnówban született és temették el Bem apót – s nyomában egy útvonalat alakítottak ki, melynek teljes hosszában minden információ magyarul is olvasható. A városban több helyen is találnak az odalátogatók magyar emlékeket, magyar feliratokat. Ebben a városban látható a múzeumban az Erdélyi körkép, mely a Nagyszebeni csatát mutatja be (sajnos, nincs meg a teljes anyag).

 

Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

1075 Budapest

Károly krt. 11. (Europa Center – V. emelet)

 

http://www.lengyelorszag.travel/hu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.