2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NAPLÓÍRÁS ÉJJEL-NAPPAL: SÖTÉT NAPPALOK, FÉNYES ÉJSZAKÁK 24 ÓRÁS NAPLÓÍRÓ FESZTIVÁL

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5162"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ejjelnappal.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="65" /></a></span> <p>Újabb rekord felállítására készül a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris egyesület elnöke, Kevin Jackson társaival együtt a Ráday Filmesházban. </p><p> 

 ejjelnappal.thumbnail

Újabb rekord felállítására készül a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris egyesület elnöke, Kevin Jackson társaival együtt a Ráday Filmesházban.

 

 ejjelnappal.thumbnail

Újabb rekord felállítására készül a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák (SNFÉ) bipoláris egyesület elnöke, Kevin Jackson társaival együtt a Ráday Filmesházban.

 

Kevin Jackson és közel 50 társa 24 óra leforgása alatt 1000-nél több elektronikus (blog) és kézzel írott naplórészlet létrehozását kísérli meg. Az SNFÉ ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a bipoláris betegség okozta egyéni és társadalmi problémákra. A naplóíró fesztivál alkalmával Albert Györgyi és Bagi Iván is felhívják a figyelmet a naplóírás fontosságára.

A naplóírás terápiás jelentősségétől

A betegség, a kóros tünetek s a konfliktusok ellen belső és külső küzdelem zajlik. A védekezésnek sokféle módja van. Felszínes, sőt laikus észlelések is arra utalnak, hogy a szenvedő ember általában tesz valamit bajának orvoslására. Az "olvasás gyönyörűsége" sokrétű segítséget nyújt. Nem csupán gondolatokkal, ismeretekkel gyarapodunk, hanem élményekkel is, melyek éppúgy eredményezhetik az olvasó problémáinak, feszültségeinek oldását, mint az azoktól való elmenekülést és egy új világba való elmerülést. Nem véletlen, hogy az olvasással, a könyvekkel való gyógyítás, az irodalmi tevékenység (pl. naplóírás) mint gyógymód is szerepel a pszichiátriában. Tehát nem pusztán figyelemlekötésről és esztétikai örömszerzésről van itt szó. Az olvasás vagy az írás mint értelmi tevékenység, a szellemi és érzelmi réteg megmozgatásán kívül a belső aktivitást ösztönzi és erősíti az ént. Már az előbbieket is nevezhetnénk öngyógyító tevékenységnek.

A naplóírás kezdetei az írásbeliség kezdeteivel esnek egybe, hiszen az önreflexió, a velünk történtek leírása az egyik legelemibb emberi szükséglet. A naplóírás, ahogyan azt már említettük, fontos része lehet a gyógyuláshoz vezető útnak, mivel az öngyógyításon túl, rögzíti a beteg érzelmi állapotát, mintegy tükröt állít a lelki folyamatoknak. A pszichiátriai betegek gyógyulásának legelső, de egyben legfontosabb gátja az, hogy a betegek túlnyomó része nem észleli betegségét, tehát viselkedését normálisnak tartja, nem alakul ki betegségtudata. A környezete, családja ezzel egyidőben azonban már észleli a problémát, ami alkalmanként már igen súlyos is lehet.

A bipolaritással küzdő beteg hangulati ingadozásai még inkább elmélyíthetik ezt a válságszituációt. Mind az egyénnek, mind a környezetének nagyon nehéz kezelnie ezt a lelkiállapot-ingadozást. Sokan a legkönnyebb utat választják, és hátat fordítanak a bipoláris betegségben szenvedőknek, ahelyett, hogy a betegség megértésével és kezelésével segítenék őket a társadalomba való visszailleszkedésben. A beteg pedig mind inkább elszigetelődik a külvilágtól, saját víziói és félelmei egyre jobban eluralkodnak rajta, és végül sokan az öngyilkosságba menekülnek.

A naplóírás így segíthet a betegnek a hangulat-ingadozásainak megértésében, a betegség felismerésében, illetve a gyógyító folyamatban is fontos szerepet játszhat, hiszen a pszichiáter vagy a pszichológus is fontos, a hangulati görbére vonatkozó információt szűrhet le a naplóból.

A bipoláris zavarról

Az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség a magyar lakosság több mint 1 százalékát, azaz százezer embert, világszerte pedig közel 100 millió embert érint. A bipoláris zavar – mint a mentális megbetegedések általában – a mai napig tabu témának számít hazánkban. Periódusonként váltakozik az áradó jókedv, az ingerlékenység, a mély depresszió és a normál kedélyállapot. A betegség leggyakrabban serdülőkorban alakul ki, és a tünetként fellépő kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét. A bipoláris zavar kiváltó okai pontosan még nem ismertek, kialakulásában genetikai, környezeti és életvegytani tényezők játszanak szerepet. Legutóbbi felmérések igazolják, hogy a betegség családi eredetű, de stressz és hormonális változások, továbbá traumák is kiválthatják a tüneteit.

A pszichiátriai betegeknek nap mint nap szembesülniük kell a társadalom megbélyegzésével és kirekesztésével. Különösen igaz ez egy olyan betegségre, amelyben depressziós és felfokozott érzelmi és fizikai állapottal járó, úgynevezett mániás fázisok váltják egymást, nagyon eltérő jellegű tünetekkel.

Terápia nélkül a következmények végzetesek lehetnek

A fel nem ismert és/vagy kezeletlen eseteknek számos súlyos szövődménye és következménye lehet: családi konfliktusok, válás, másodlagos alkohol- és/vagy drogfogyasztás. A legtragikusabb következmény azonban az öngyilkosság, melynek előfordulása hazánkban egyébként is sajnálatosan magas arányú.

Mindazonáltal az utóbbi időben hatalmas előrelépés történt a betegség kezelésében. A modern gyógyszerek és a pszichoterápia alkalmazásával a tünetek a legtöbb esetben hatékonyan kontrollálhatók. A kezelés alappillérét az ún. hangulatstabilizáló gyógyszerek jelentik, amelyeket azonban többnyire más gyógyszerekkel kombinálva, a betegség típusától és az adott betegségfázistól függően alkalmaznak, ezért a kezelés folyamatos ellenőrzés mellett zajlik.

A hangulatstabilizálók valamint a pszichoterápiás folyamat segítségével a bipoláris zavarral küzdők számára elérhetővé válik a visszaesés mentes (relapszus mentes) élet, mely igen fontos szerepet játszik az érintettek családi viszonyainak helyreállításában, munkaképességük visszaszerzésében, végső soron társadalmi reintegrációjuk elősegítésében.

A Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák Egyesületről

Az SNFÉ 2005 szeptemberében alakult, önkéntesen létrehozott, közhasznú, civil szervezet, amely a bipoláris zavarban szenvedő betegeknek, vagy a betegségre fokozottan veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről.

Az Egyesület célja a bipoláris betegek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a bipoláris zavar társadalmi megismertetésével a bipoláris betegek társadalmi beilleszkedésének elősegítése és a társadalmi szemléletváltás elérése. E célok elérésének érdekében az egyesület nevéhez köthető a több innovatív kezdeményezés, mint a nagysikerű Bipoláris Kastély és a Fővárosi Vidámpark hullámvasútján felállított csoportos rekord is.

Az SNFÉ munkája során segítséget kíván nyújtani a bipoláris zavarban szenvedőknek, a családtagoknak, barátoknak a gyógyulás segítésében, valamint mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni az emberi elme rejtett mélységeiről.

http://www.bipolaris.hu/

A rendezvényről

A szervezők a rendezvény ideje alatt közel 200 fő részvételére számítanak. A közös naplóíráson túl a magyar napló irodalom részletei kerülnek felolvasásra, valamint a megjelent prominens személyiségek is felolvasnak önéletrajzi ihletésű könyveikből. Az irodalmi programon túl filmvetítésekkel, könnyűzenei koncertekkel kívánják a szervezők ébren tartani a 24 órás rendezvény alkotóit.

A rendezvény időpontja:

2007. szeptember 14-15. péntek déltől szombat délig

A rendezvény helyszíne:

Filmesház, 1092 Budapest, Ráday-u 31/K

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.