2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ne változzon az ügyfél számára kedvezőtlenül az előtörlesztés devizaárfolyama

3 min read
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/21347"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pszaf%20uj%20logo_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="24" /></a></span>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) törvénymódosítást kezdeményez a jogalkotónál és - egy konkrét fogyasztói beadvány kapcsán - fogyasztóvédelmi eljárást indít a deviza alapú hitelek előtörlesztése kapcsán az ügyfélre háruló árfolyamkockázat témájában.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) törvénymódosítást kezdeményez a jogalkotónál és – egy konkrét fogyasztói beadvány kapcsán – fogyasztóvédelmi eljárást indít a deviza alapú hitelek előtörlesztése kapcsán az ügyfélre háruló árfolyamkockázat témájában.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) törvénymódosítást kezdeményez a jogalkotónál és – egy konkrét fogyasztói beadvány kapcsán – fogyasztóvédelmi eljárást indít a deviza alapú hitelek előtörlesztése kapcsán az ügyfélre háruló árfolyamkockázat témájában.

A PSZÁF azt követően döntött ezen intézkedésekről, hogy egy, deviza alapú jelzálog-fedezetű hitellel rendelkező ügyfél beadványában jelezte számára: a hitelintézetéhez befizetett végtörlesztése ellenére sem zárták le hitelszerződését, arra hivatkozva, hogy a hitelintézet elszámolási időszaka alatt tartozása több százezer forinttal nőtt.

A PSZÁF a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény módosításával szeretné elérni, hogy a deviza alapú hitel előtörlesztése esetén a pénzügyi intézmény legkésőbb az előtörlesztendő összeg befizetésének napján részletes tájékoztatást adjon az ügyfélnek az előtörlesztéshez kapcsolódó alapvető információkról. Különösen fontos, hogy a pénzügyi intézmény tájékoztasson az előtörlesztés során alkalmazott devizaárfolyamról, az előtörlesztendő összeg forintban számított értékéről, az előtörlesztéshez kapcsolódó valamennyi felszámított költség forintértékéről, s arról, hogy a tájékoztatóban szereplő árfolyam és költségek milyen határidőig érvényesek.

A törvénymódosítási javaslat szerint, ha az ügyfél ez alapján az előtörlesztés és a kapcsolódó költségek forintban kifejezett összegét a kapott határidőig befizeti, a pénzügyi intézmény a későbbiekben az előtörlesztés elszámolása során az elszámolási árfolyamot az ügyfél számára kedvezőtlenül nem változtathatja, további költségeket nem számíthat fel, végtörlesztés esetében pedig azt elfogadottként kell kezelnie.

A PSZÁF kezdeményezi, hogy a hitelintézetek e gyakorlatot már a törvénymódosítást megelőzően önkéntesen alkalmazzák, belső szabályzataikat ennek megfelelően módosítsák, s utasítsák munkatársaikat ennek alkalmazására.

A PSZÁF a téma kapcsán minden olyan, hozzá érkezett fogyasztói beadvány esetében – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértésének gyanújával – fogyasztóvédelmi eljárást indít a továbbiakban, amelynél felmerülhet, hogy a hitelintézet nem adott tájékoztatást a deviza alapú hitellel rendelkező ügyfélnek az előtörlesztéshez kötődő árfolyamkockázatról, hanem kizárólag az előtörlesztendő összeg mértékét közölte.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.