2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Négy alkotót díjaztak az első AMIK – A MI KULTÚRÁNK Rövidfilmfesztiválon

3 perc olvasás

mikult_1.jpgElismert filmes szakemberek adták át az Budapesti Művelődési Központ első AMiK – A Mi Kultúránk Rövidfilmfesztivál díjait.

 

Mit jelent a kultúra az Y és Z generációnak?

Hogyan és minek hatására alakult át a fogalom értelmezése az elmúlt húsz évben?

A Budapesti Művelődési Központ pályázati programja fiatal filmesek kameráján keresztül kereste a választ a kérdésekre az első AMIK – A Mi Kultúránk rövidfilmfesztiválon 2018. május 14-18 között, melynek sajtónyilvános díjátadójára 2018. május 18-án az Allee moziban került sor.

 

A meghirdetett pályázatra összesen 35 alkotás érkezett, 10 animációs és 25 élőszereplős kisfilmet zsűriztek a szakemberek.

 

Idén első alkalommal szervezte meg a Budapesti Művelődési Központ AMIK – A Mi Kultúránk címmel fiatal filmeseknek szóló rövidfilmfesztiválját. A program egy héten keresztül kínált izgalmas tartalmat: szakmai kerekasztal beszélgetések, versenyfilm vetítések és egy alternatív filmplakát kiállítás is szerepelt a hét eseményei közt. A művészeti fesztiválhoz előkészítő pályázatot írt ki az intézmény, melyre olyan pályaműveket várt, amelyben a fiatal alkotók megfogalmazzák, hogy mit jelent számukra a kultúra.

A felhívás (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/04/23/amik_a_mi_kulturank_rovidfilmfesztival) egyaránt szólt azokhoz, aki korábbi alkotásukat szeretnék nevezni, és azokhoz, akik most kezdenek hozzá a kisfilm elkészítéséhez.

 

A zsűri tagjai voltak

– Domonyi Rita – dramaturg, író, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója

– Lichter Péter – rendező, forgatókönyvíró, producer 

– Réz András – filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, reklámszakember 

– Merza Gábor – független filmes filmrendező

– Oláh Sándor – filmszakos szabadbölcsész.

 

A szakmai beszélgetés előadói voltak:

– Szabó Gábor, operatőr, rendező

– Tóth Luca, animációs rendező;

– Tóth Barnabás, színész, rendező, forgatókönyvíró

– Bognár Éva Katinka, rendező-forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója

 

A gálán díjazták a két kategória legkiemelkedőbb alkotásait.

 

Élőszereplő kategóriában Lichter Péter rendező, forgatókönyvíró, producer adta át a díjat. Az elismerést Bunda Tamás nyerte Lájk c. alkotásával. 

Élőszereplős kategóriában a Polifilm iskola külön-díját Merza Gábor, független filmes filmrendező adta át Ungvári Anitának, Peking c. alkotásáért.

 

Az animációs kategória díját Domonyi Rita író-dramaturg, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója Rebák Tamásnak adta át, Szőrén-szálán című animációs filmjéért.

 

A kategóriagyőztes mellett a Kedd Stúdió is külön-díjjal ismerte el a szerintük legkiemelkedőbb animációs kisfilmet. A KEDD Stúdiót 2002-ben M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező alapította. A Stúdió elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére.

A Kedd-különdíjat Jurik Kristóf Dargay -díjas animációs rendező adta át Darabos Évának, aki Meander Tv című animációjával nevezett.

 

Az esemény támogatói voltak: a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Kedd Stúdió, a Cut Pro, és a Pc 24 Kft.

 

https://www.facebook.com/amikulturank

http://www.bmknet.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.