Az AV-Comparatives és a Virus Bulletin legutóbbi összehasonlító tesztjein kevés vírusirtó teljesített kitűnően. Ennek oka több esetben az volt, hogy a szoftverek téves riasztásokat produkáltak. Az ESET NOD32 mindkét megmérettetésen kiemelkedően szerepelt, így az AV-Comparatives Advanced+ minősítésén felül megszerezte 47. VB100% címét is.

Az AV-Comparatives és a Virus Bulletin legutóbbi összehasonlító tesztjein kevés vírusirtó teljesített kitűnően. Ennek oka több esetben az volt, hogy a szoftverek téves riasztásokat produkáltak. Az ESET NOD32 mindkét megmérettetésen kiemelkedően szerepelt, így az AV-Comparatives Advanced+ minősítésén felül megszerezte 47. VB100% címét is.

Az elmúlt hetekben két független víruslaboratórium – az AV-Comparatives, valamint a Virus Bulletin magazin – is tesztelte a különböző vírusirtókat. A megmérettetéseken kevés vírusirtó teljesített kitűnően, vagy a nem megfelelő vírusfelismerési hatékonyság, vagy a téves riasztások produkálása miatt. Az ESET NOD32 2.7-es verziója mindkét teszten kiemelkedően szerepelt, így az újabb VB100% cím mellett ismét elnyerte az AV-Comparatives Advanced+ minősítését is.

Az AV-Comparatives független víruslaboratórium tesztjein nemcsak az antivírus programok proaktív vírusfelismerési képességét vizsgálják, hanem a téves riasztások számát, valamint a keresési sebességet is értékelik. Andreas Clementi, az AV-Comparatives projektmenedzsere és az összehasonlító vizsgálatot végző csoport vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: az olyan vírusirtók, melyek túl sok téves riasztást produkálnak, nem nyújtanak megbízható védelmet a felhasználók számára. A novemberi teszt során utoljára augusztus 5-én frissített antivírus rendszerekre a rákövetkező egy hónapban megjelent vírusokat engedtek rá. Összesen 15 különböző szoftver vett részt a teszten, de csupán kettő, az ESET NOD32, valamint a Kaspersky kapta meg a legjobbaknak járó Advanced+ minősítést. Az ESET NOD32 volt az egyetlen induló, amely nem csak kiváló hatékonysággal ismerte fel a különböző vírusokat, de emellett egyetlen téves riasztást sem produkált.

Nagy a különbség a vírusirtók közt

A Virus Bulletin magazin decemberi összehasonlító tesztje Microsoft Windows 2000 Professional SP4 platformon vizsgálta 32 antivírus szoftver teljesítményét. Az értékelés során a VB100% minősítést csak azok a szoftverek kaphatták meg, amelyek az összes vadon élő vírust detektálták, és emellett nem produkáltak téves riasztást. Sok vírusirtónak épp ez utóbbi feltétel okozta a legnagyobb problémát, így végül csupán 15 induló, köztük a mezőnyből gyorsaságával is kimagasló ESET NOD32 szerezte meg a minősítést. „A legutóbbi összehasonlító tesztek felhívják a figyelmet arra, hogy a különböző vírusirtók közt komoly különbségek vannak. A proaktív, heurisztikán alapuló védelem előtérbe kerülésével sok gyártónál aránytalanul megnövekszik a téves riasztások száma, pedig a tökéletes védelem érdekében ezek kiszűrését is szem előtt kell tartani" – értékelte az eredményeket Csiszér Béla, a NOD32 antivírus rendszer magyarországi disztribúciójáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője.

Érdekesség, hogy a rekordszámú, 47 VB100% címet megszerző ESET NOD32 2.7-es verziója utoljára szerepelt a Virus Bulletin teszteken, hiszen novemberben megjelent az új, 3.0-ás továbbfejlesztett változat, amely még az eddiginél is gyorsabb teljesítményt nyújt. Emellett a gyártó kiadta ESET Smart Security nevű integrált biztonsági megoldását, amely a NOD32 technológián alapuló vírus- és kémprogramvédelem mellett már saját fejlesztésű tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmaz.

A NOD32 magyar oldala: http://nod32.hu/

A Virus Bulletin oldala: http://www.virusbtn.com/

Az AV-Comparatives oldala: http://www.av-comparatives.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük