2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem haladja meg az infláció szintjét az energiaárak 2012. januári változása

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56898"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fogyasztarak_mti.thumbnail.jpg" border="0" alt="Infografika:MTI" title="Infografika:MTI" width="100" height="79" /></a><font size="1"><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Infografika:MTI</strong></span></font></span></p><p>A fogyasztók zavartalan ellátása az indokolt költségek növekedése és az ÁFA-kulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben. A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak.</p> <p> 

Infografika:MTIInfografika:MTI

A fogyasztók zavartalan ellátása az indokolt költségek növekedése és az ÁFA-kulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben. A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak.

 

Infografika:MTIInfografika:MTI

A fogyasztók zavartalan ellátása az indokolt költségek növekedése és az ÁFA-kulcs változása nyomán szükségessé vált árrendezésekkel biztosítható a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásban, valamint a távhőszolgáltatásban a jövő évben. A lakosság teherviselő képességét is figyelembe véve 2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak.

 

A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentő rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvő részt tettek ki a magyar családok, háztartások kiadásaiból. A Kormány a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010 áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A távhő árát a Kormány 2011. március 31. óta változatlan szinten tartotta.

 

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. A lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembe vétele mellett a rendszer további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását biztosítani képes árrendezés indokolt 2012. január 1-jétől.

 

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben – országos átlagban 2,7 százalékkal – emelkednek.

 

A földgáz esetében az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

 

A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

 

Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.