2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem igazolt piacelsőségi állítások

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/12926"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gvh.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.gvh.hu" title="www.gvh.hu" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.gvh.hu/">www.gvh.hu</a> </strong></span></span>Megtévesztette a fogyasztókat a Muscle Tuning Kft., amikor a Pump & Flex magazin 2007. december- 2008. januári számában közzétett hirdetésében azt állította, hogy az ott megnevezett amerikai táplálék-kiegészítő termékeket a legolcsóbban, a legkedvezőbb áron kínálja - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt ugyanabban a sajtótermékben közzé kell tennie a versenyhatóság döntését. <p>

 www.gvh.huwww.gvh.hu Megtévesztette a fogyasztókat a Muscle Tuning Kft., amikor a Pump & Flex magazin 2007. december- 2008. januári számában közzétett hirdetésében azt állította, hogy az ott megnevezett amerikai táplálék-kiegészítő termékeket a legolcsóbban, a legkedvezőbb áron kínálja – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt ugyanabban a sajtótermékben közzé kell tennie a versenyhatóság döntését.

 www.gvh.huwww.gvh.hu Megtévesztette a fogyasztókat a Muscle Tuning Kft., amikor a Pump & Flex magazin 2007. december- 2008. januári számában közzétett hirdetésében azt állította, hogy az ott megnevezett amerikai táplálék-kiegészítő termékeket a legolcsóbban, a legkedvezőbb áron kínálja – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt ugyanabban a sajtótermékben közzé kell tennie a versenyhatóság döntését.

A GVH amiatt indított eljárást, mert észlelte, hogy a Muscle Tuning Kft. a Pump & Flex magazin 2007. december- 2008. januári számában közzétett hirdetésében azt állította, hogy az ott megnevezett amerikai táplálék-kiegészítő termékeket a legolcsóbban, a legkedvezőbb áron kínálja, illetve 2008. február-márciusi hirdetésében azt állította, hogy „Magyarország legolcsóbb táplálék kiegészítő szaküzlete!!!" és a hirdetésben megnevezett termékeket a legkedvezőbb áron kínálja.

A versenyhatóság szerint az árak mértékére, legalacsonyabb voltukra vonatkozó állítások alkalmasak a fogyasztói döntések befolyásolására. Alapelv az is, hogy a vállalkozáshoz vagy termékhez kötődő tulajdonságnak az állítás teljes ideje alatt igaznak és pontosnak kell lennie, mivel csak ilyen körülmények között lehet a felsőfokú jelző használata objektíven megalapozott. A fogyasztókhoz eljuttatott információk valóságtartalmát minden esetben a közreadójának kell igazolnia. Ennek megfelelően a fogyasztók figyelmének felhívását és döntéseik befolyásolását célzó, illetve azt eredményező felsőfokú jelző megalapozottságát az azt alkalmazó vállalkozásnak kell bizonyítania. Ráadásul a piacelsőséget, abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző megalapozottságát a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kell.

Mivel a Muscle Tuning Kft. nem bizonyította piacelsőségi állításai valóságtartalmát, mely szerint 2007. december- 2008. március folyamán az Ultimate Nutrition, Muscle Tech, BSN, Universal termékek tekintetében a Muscle-Tuning Body Shop árai voltak a legkedvezőbbek, magatartásával megtévesztette a fogyasztókat.

  • A GVH a jogsértés megállapítása mellet arra kötelezi az eljárás alá vont vállalkozást, hogy a Pump & Flex magazinban egész oldal terjedelmű hirdetésben tegye közzé határozatának rendelkező részét. A hirdetés közzétételének legkésőbbi időpontja 2009. június 30. A hirdetés kizárólag a GVH határozatának rendelkező részét tartalmazhatja, ahhoz megjegyzés, észrevétel, a vállalkozás álláspontjának közlése nem helyezhető el. A GVH a bírság kiszabását mellőzte, tekintettel a jogsértés csekély súlyára, valamint arra, hogy jogsértő tájékoztatások rövid időn keresztül kerültek megjelentetésre, és hogy a vállalkozás az eljárás megindítását megelőzően felhagyott a kifogásolt hirdetések közzétételével.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-87/2008.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.