Átlagosan 50%-kal többet keres Magyarországon egy mozdonyvezető egy buszvezetőnél – derül ki hazánk első bérinformációs honlapja, a merces.hu legújabb felméréséből.

 

Átlagosan 50%-kal többet keres Magyarországon egy mozdonyvezető egy buszvezetőnél – derül ki hazánk első bérinformációs honlapja, a merces.hu legújabb felméréséből.

A három ország munkavállalóira kiterjedő kutatás szerint hazánkban egy átlagos autóbuszvezető mindössze bruttó 162 ezer forintot visz haza havonta. (Ez a 193 ezer Ft-os bruttó átlagbér 84%-a.) A szlovák buszsofőrök 152 ezer, míg a csehek 192 ezer Ft-nak megfelelő koronával számolhatnak.

Mozdonyvezetőnek lenni viszont nálunk kifizetődőbb: a http://www.merces.hu/  önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérése szerint a magyarországi mozdonyvezetők átlagosan bruttó 248 ezer Ft-ot kapnak. Szlovák kollégáik átszámítva 170 ezer, a csehek pedig 245 ezer Ft-ért dolgoznak.

Buszt vezetni Budapesten éri meg leginkább, feltéve persze, ha nem zavarnak minket a dugók: a fővárosban átlagosan bruttó 186 ezret kaphatunk, míg Tolna megyében csupán 123, Hajdú-Biharban pedig 130 ezer Ft jár.

A felmérés kiterjed a béren felüli juttatásokra is. Ebből megtudhatjuk: élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás a buszvezetők 31, a mozdonyvezetők 55%-ának jár, míg a munkába járás költségeit a buszvezetők 30, a mozdonyvezetők 49%-ának térítik meg. Notebook, illetve mobiltelefon magáncélra szinte senkinek nem jár, ingyenes italt viszont a buszvezetők 21, a mozdonyvezetők 38%-a kap.

A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult 2007. október 1-jén. Az egyre népszerűbb fizetés-összehasonlító portál felmérésében részt vevők száma a napokban érte el a 100. 000 munkavállalót. Az adatbázis naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim. A honlap segítségével bárki kiderítheti: hasonló végzettséggel, szakmai tapasztalattal és szakterületen mennyit keresnek társai, ami kiváló orientációs pont a munkabérről szóló tárgyalások előtt.

http://www.workania.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük