2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem vagyok babonás II.

2 perc olvasás

angyal

Nem vagyok babonás, nem hiszek az angyalokban. Az angyalát annak a sok félrevezetett embernek, akik szerint vannak angyalok. Én már akkor sem hittem az angyalokban, amikor angyalbőrbe öltözve a tatai Hunyadi Mátyás harckocsi zászlóaljnál szolgáltam. Egy angyalarcú őrmester piszkosnak vélte a puskámat, három nap zárkát kaptam.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az angyalokban. Ifjú koromban láttam Marlene Dietrich A kék angyal című filmjét. Akkor az volt a felnőtt film, azóta már óvodások is megnézhetik. Visszatérve a filmre, senki sem tudta, miért kék az angyal? Később német tanárom elmagyarázta, hogy a „blau” a berlini argóban iszákost jelent. Ez vonatkozhat a Lola Blau című musicalre is, a káprázatos Galambos Erzsi címszereplésével? Még azt kéne kideríteni, ha egy társaságban hirtelen csend lesz, akkor miért mondják, hogy angyal repült át a szobán?

Nem vagyok babonás, nem hiszek az angyalokban. De miért is van Rómában Angyalvár? Hadrianus császár síremléke a Tiberis jobb partján, a folyón átívelő Angyal-híd köti össze a várossal. Bécsben, Berlinben, Zürichben is van Engelstrasse. Budapesti közterület a Ferencvárosban az Angyal utca. És persze a XIII. kerület egyik városrésze az Angyalföld. Állítólag az angyalcsinálókról nevezték el, akik ott laktak. Ha valaki látta Karinthy Ferenc Ezer év című drámáját, annak nem kell elmagyarázni, miről van szó.

Nem vagyok babonás, nem hiszek az angyalokban. Néha azért elbizonytalanodom. Piliscsaba felé haladtunk a 10-es úton, amikor egy száguldó kamion megelőzött bennünket úgy, hogy letörte a bal visszapillantó tükrünket. Ha tíz centiméterrel közelebb jön, nekünk végünk. Lehet, hogy mégis vannak őrangyalok?

Egyik rokonom a Gábriel arkangyalról elnevezett Los Angelesben lakik, talán egyszer majd meglátogatom és körülnézek, hátha az ott élők többet tudnak mondani az angyalokról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.