2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Német keresztény család kapott menedékjogot Amerikában

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36417"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/menekult.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span>Politikai menedékjogot kapott Tennessee államban az a német család, akiket pénzbírsággal sújtott és gondviselői joguk elvesztésével fenyegetett a német igazságszolgáltatás, amiért elutasították az iskolai oktatást és otthon tanították gyermekeiket.<br />

menekult.thumbnailPolitikai menedékjogot kapott Tennessee államban az a német család, akiket pénzbírsággal sújtott és gondviselői joguk elvesztésével fenyegetett a német igazságszolgáltatás, amiért elutasították az iskolai oktatást és otthon tanították gyermekeiket.

menekult.thumbnailPolitikai menedékjogot kapott Tennessee államban az a német család, akiket pénzbírsággal sújtott és gondviselői joguk elvesztésével fenyegetett a német igazságszolgáltatás, amiért elutasították az iskolai oktatást és otthon tanították gyermekeiket.

A baden-württembergi Romeike házaspár 2008-ban azért vette ki gyermekeit az állami iskolából, mert úgy látta, hogy keresztényellenes világnézetre nevelik őket. A szülők úgy döntöttek, maguk fogják tanítani öt gyermeküket – csakhogy ezt tartományi törvény tiltja. A helyi hatóságokkal történt összeütközések után a család kivándorolt Amerikába, ahol 2009-ben politikai menedékjogot kértek. A kedvező döntés e héten született meg. A Der Spiegel című újság idézi az amerikai bírót, aki szerint „a családnak alapos oka volt az üldözéstől való félelemre".

A Der Spiegel beszámol róla, hogy 2006 végén a német alkotmánybíróság határozatban tiltotta meg, hogy a szülők vallási meggyőződésük miatt kivehessék gyermekeiket az iskolából, és kimondta, hogy a gyermekek számára teljesen elfogadható, ha más vallási felfogással is találkoznak. 2007-ben a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy rendelkezett, hogy akár gondviselői joguktól is meg lehet fosztani azokat a szülőket, akik megszegik a törvényt, mivel a társadalmat jogok illetik meg a vallásos meggyőződésen vagy világnézeten alapuló „paralel társadalmakkal" kapcsolatban.

Lutz Görgens, az Egyesült Államok délkeleti területeinek német konzulja az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében hangsúlyozta, hogy Németországban a szülők többféle – állami, egyházi, magán-, illetve alapítványi – iskola közül választhatnak, és a kötelező oktatás magas színvonalat biztosít. Az otthoni oktatás védelmében tevékenykedő HSLDA (Home School Legal Defense Association) szervezet ügyvéd munkatársai viszont úgy vélik: az érvényes német rendelkezések sértik a gyermekeiket otthon tanító szülők emberi jogait. „Nincsenek biztonságban Németországban, hiszen a két legmagasabb szintű bíróság úgy határozott, hogy a gyermeküket otthon oktató szülőket, mint valami 'paralel társadalmat', el kell tüntetni." Amellett, hogy a felmérések szerint az otthoni oktatásban részesülők tudásban és szociálisan egyaránt kitűnnek világszerte, „a szülőknek jogában és hatalmában áll, hogy illetéktelen állami beavatkozás nélkül maguk döntsenek a gyermekeik nevelésével kapcsolatos kérdésekben."

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.