2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Németh Krisztina képriportja: „Törődés és Gyógyítás” avagy orvosok és betegek ha (politika mentesen) találkoznak…

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/5648"><img class="image thumbnail" src="/files/images/FOKÉP.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="88" /></a></span>„Törődés és Gyógyítás" A Magyarországi Betegszervezetek Első Országos találkozója, Novartis Egészségnap a törődés és gyógyítás jegyében. Magyarországon szeptember 29.-én Budapesten a Lurdy Házban első alkalommal került sor olyan rendezvényre, ahol számos betegszervezet képviseltette magát. </p><p>

 

fokép.thumbnail„Törődés és Gyógyítás" A Magyarországi Betegszervezetek Első Országos találkozója, Novartis Egészségnap a törődés és gyógyítás jegyében. Magyarországon szeptember 29.-én Budapesten a Lurdy Házban első alkalommal került sor olyan rendezvényre, ahol számos betegszervezet képviseltette magát.

 

fokép.thumbnail„Törődés és Gyógyítás" A Magyarországi Betegszervezetek Első Országos találkozója, Novartis Egészségnap a törődés és gyógyítás jegyében. Magyarországon szeptember 29.-én Budapesten a Lurdy Házban első alkalommal került sor olyan rendezvényre, ahol számos betegszervezet képviseltette magát.

Szeptember 29.-én, szombaton került sor arra a rendezvényre,  mely Magyarországon először jött létre. Ennyi betegszervezet egy helyen, még sosem képviseltette magát egyazon időpontban. Az egész napos rendezvényen rengeteg ingyenes szűrésre, számos tudományos- de közérthető- előadásra került sor, mely keretében a betegségek, betegszervezetek is ismertebbé válhattak számunkra.

üldem berkman a novartis hungária kft. ügyvezető igazgatóA Novartis AG a világ egyik vezető vállalata a gyógyszerek gyártásában. Güldem Berkman a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgató a megnyitón elmondta, a cég elsődleges küldetése az új hatóanyagok kutatása, s a már meglévők fejlesztése. Feladat lenne az egészségügyi intézmények, a gyógyszeripar, és az egészségügyi hatóságok szoros összefogása. Fontosnak tartja, hogy ezek a gyógyszerek ismerté váljanak, s könnyebb legyen a hozzáférés is. Kiemelkedő jelentőségűnek tartja a betegek tájékoztatását, egy ilyen rendezvény erre kitűnő segítség lehet.

prof. dr. kerpel-fronius sándor egyetemi tanár, gyógyszerész szakértő,Prof. Dr. Kerpel-Fronius Sándor egyetemi tanár, gyógyszerész szakértő, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy az egészségügy és a társadalom között, a betegszervezetek a legfontosabb kapcsolatok. A jó betegszervezet meghatározása nehéz, de a rossznak biztosan nincs programja, nincsenek konkrét tervei, és olyan szervezet sincs emögött, ami a programokat végre tudná hajtani. A kutatásokkal kapcsolatban elmondta, egyre több beteget kellene bevonni az új gyógyszerekkel kapcsolatos tapasztalatok kialakításába, hisz ők tudják a legjobban, milyen hatással van rájuk. Több teret kellene engedni a betegek eme megnyilvánulásának.

treiber miklós a novartis hungária kft. humán erőforrás igazgatójaTreiber Miklós a Novartis Hungária kft. humán erőforrás igazgatója ismertette a rendezvény célját, tájékoztatott a napi programokról, felhívta a figyelmet egészségi állapotunk megismerésének fontosságára, felsorolt néhány nagyon fontos szűrővizsgálatot, majd búcsúzott: „Egészségükre váljék a mai Törődés és gyógyítás".

Ezen a szombati napon lehetőségünk volt részt venni számos ingyenes szűrésen, mint pl. vérnyomás-, vércukor-,  koleszterinszint mérésen, csontritkulás-, szemvizsgálaton, visszérvizsgálaton, bőrgyógyászati szűrésen. Készíttethettünk pszichológiai-, vagy allergia tesztet. Megtudhattuk azt is, hogy tüdőnk mennyire szennyezett a nikotintól. A színpadon érdekes előadások voltak, kifejezetten a hozzá nem értő, de érdeklődő ember nyelvén megfogalmazva, rizikófatorok fontosságának kiemelésével.

A standok előtt hosszú sorok álltak, néhol sorszám alapján lehetett sorra kerülni. A csontritkulás vizsgálatát el lehetett végeztetni kézen, vagy lábon is. Az eredményt kinyomtatták, hogy orvosunkhoz elvihessük. Akinél eltérést találtak, ennek fontosságára külön felhívták a figyelmet.

Az asztma standnál szűrés, felvilágosítás zajlott, képviseltette magát az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége is, jelen volt annak elnöke Pós Péter is, ki nagyon kedvesen mesélt a betegségről, s a betegek nehéz helyzetéről is.

no25.thumbnailA Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara standjánál megtudhattuk, hogy nem csak a jelen levő szakdolgozók segítségére jöttek ki, hanem hoztak magukkal szakdolgozókat is, akik a rendezvény különböző helyszíneinél nyújtanak értékes segítséget.

Képviseltette magát többek között a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, A Rákbetegek Országos Szövetsége, a Memória Alapítvány, a Plazmaferezis Állomás, ahol elmondták mekkora szükség van erre, a két éve megjelenő szolgáltatásra, s ehhez bizony sokkal több donor kellene, a Magyar Szív Egyesület, Tártkapú Galéria, és számos, nagyon fontos betegszervezet is.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.
11.11. 12.12.
13.13. 14.14.
15.15. 16.16.
17.17. 18.18.
19.19. 20.20.
21.21. 22.22.
23.23. 24.24.

A rendezvényen rengeteg ember volt, s ezen emberek legtöbbje részt vett egy, de általában többféle szűrővizsgálaton. A Novartis rendezvénye segíthetett abban, hogy többen kerülhessünk, rejtett vagy kezdődő betegségünkkel mihamarabb orvoshoz, egészségünk érdekében. A Novartis honlapján olvashat még a rendezvényről, s a résztvevőkről, de megnézheti azok honlapját is.

www.novartis.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.