2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzetgazdaság-turizmus-szálláshelyek-minősítés — Átadták az ifjúsági szálláshelyek első “hátizsákos” tanúsító védjegyeit

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/91961"><img class="image image-preview" src="/files/images/P1010978%20m%C3%A1solata.preview.JPG" border="0" width="489" height="383" /></a></span> Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkárától és Erdőháti Ágnestől, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnökétől a miskolci Uni-Hotel Diákotthon, a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló és a somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ vehette át a minősítést igazoló táblát és oklevelet.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkárától és Erdőháti Ágnestől, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnökétől a miskolci Uni-Hotel Diákotthon, a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló és a somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ vehette át a minősítést igazoló táblát és oklevelet.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkárától és Erdőháti Ágnestől, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnökétől a miskolci Uni-Hotel Diákotthon, a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló és a somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ vehette át a minősítést igazoló táblát és oklevelet.

    Ruszinkó Ádám kiemelte: a magyarországi turizmus vonzóvá tételéhez elengedhetetlen a minőség biztosítása, és egyre több olyan szolgáltatás minősítteti magát, amely a fiatal utazókra számít, az ifjúságot célozza meg.     A szálláshelyek, fürdők, vízi megállóhelyek szolgáltatási színvonal szerinti megkülönböztetésének egyik eszköze a tanúsító védjegy, ami nem kötelező és nem kizárólagos, ugyanakkor elősegíti a jó és megbízható minőségű szolgáltatók pozitív megkülönböztetését és kiemelését, erősíti a tudatos fogyasztói magatartást, illetve megkönnyíti a turisták döntéshozatalát – mondta.     A helyettes államtitkár felidézte: az ifjúsági szálláshelyek "hátizsákos" tanúsító védjegyét a turizmusért felelős minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy a megfelelő szakmai színvonalú, komplex és minőségi szolgáltatásokat nyújtó ifjúsági szálláshelyeket kiemelje a többi szálláshely közül, a védjegy segítséget ad a tudatos döntéséhez és garanciát jelent a minőségre.

    Hozzátette: a MISZSZ által kidolgozott és az NGM által jóváhagyott minősítés szempontrendszere meghatározza az ifjúsági szálláshelyek szükséges alapkövetelményeit, az elvárható felszereltséget és egyéb kiegészítő szolgáltatások választékát. Szólt arról is, hogy a védjegy ösztönzi az ifjúsági szálláshelyek fejlesztését is, hiszen a szolgáltatók érdeke, hogy minél magasabb besorolást érjenek el. Megjegyezte, már nyolc turisztikai szolgáltató kategóriában lehet minősíttetni.     Erdőháti Ágnes a szempontrendszert és a minősítési folyamatot bemutatva elmondta: az alapkövetelmények közé tartozik például, hogy legyen közösségi térként működő társalgó- étkező, ivóvíz minőségű hideg-meleg víz; kategóriánként változó követelmény például a szobák mérete, a szobák fűtésének szabályozhatósága vagy a zuhanyzók, mosdók, illemhelyek száma és felszereltsége.

    A szövetség elnöke kiemelte a szabadidős tevékenységek fontosságát az értékeléskor, hozzátéve, közülük is több pontot érnek a közösségi élményt nyújtó programok, például a sportpályásak, szemben a konditermes lehetőségekkel.     A turisztikai szálláshelyeket három kategóriába sorolják, így az ifjúsági szálláshelyek egy, kettő vagy három hátizsákos minősítést nyerhetnek el.     A védjegyről szólva közölte: jogainak birtokosa az NGM, a védjegyjogot a miniszter ítéli oda, a minősítés operatív teendőit a MISZSZ látja el. A szolgáltató jelentkezését követően szervezetük végigjárja a helyszínt, majd a MISZSZ minősítő bizottsága javaslatot tesz a bíráló bizottságnak, amelyben az NGM és a MISZSZ két-két tagja mellett az iparkamara is képviselteti egy emberrel.     A minősítést öt évre lehet elnyerni, a színvonal megőrzését folyamatos ellenőrzik, és a minősítést el is lehet veszíteni; a védjegy használatért 10 ezer forintos díjat kell fizetni évente.  A verőcei helyszínt biztosító Csattogó-völgyi Üdülőházak ugyancsak pályázik a hátizsákos minősítésre.

 

A védjegyrendszer működése:

A védjegyrendszer kidolgozásában és működtetésében a Nemzetgazdasági Minisztérium partnere a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége. A védjegy jogainak birtokosa a Nemzetgazdasági Minisztérium, a minősítés operatív teendőit a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége látja el. A minősítés során 3 különböző kategóriába sorolják a turisztikai szálláshelyeket, így egy ifjúsági szálláshely lehet 1 hátizsákos, 2 hátizsákos vagy 3 hátizsákos, hasonlóan a szálláshelyek csillagozásához. A védjegyhasználati jogosultságot az elnyert minősítési kategóriára 5 évre szerzik meg a szolgáltatók. A védjegy használatának jogszerűségét, és folyamatos biztosítását a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Minősítő Bizottsága ellenőrzi, első alkalommal a szerződéskötéstől számított 1 év elteltével, illetve szúrópróbaszerűen is. A védjegyrendszerhez bármely szálláshely csatlakozhat, amely rendelkezik a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 4. § (5) bekezdése szerinti közösségi szálláshely-üzemeltetési engedéllyel, illetve a tevékenységének végzéséhez szükséges külön jogszabályokban előírt egyéb követelményekkel (ha például étterem is üzemel a szálláshelyen, az ahhoz kapcsolódó szakhatósági engedélyeket is be kell mutatni).

A védjegyhasználati szerződést a szakmai szövetség köti meg a szálláshely szolgáltatókkal. Ennek értelmében a szolgáltató a védjegyet a szálláshelyen, a kereskedelmi kommunikációjában jogosult feltüntetni, és hivatkozhat a védjegyprogramban való részvételére a program alapvető célkitűzéseinek egyidejű megjelölésével.

 

Nemzeti tanúsító védjegyrendszerek:

A Kormány céljai közt szerepel a hazai turizmus fellendítése, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonít a turisztikai szálláshelyek és a turisztikai szolgáltatások minőségét megkülönböztető tanúsító védjegyrendszereknek. A védjegyrendszerek sikerességét bizonyítja, hogy a 2010-ben bejegyzett védjegyeket már több mint 900 szolgáltató alkalmazza.

 

Szolgáltatás – védjegy embléma

 

Szakmai partner

 

Védjegy bejegyzésének éve

 

Védjegyhasználati szerződés hatálya

 

Minősített szolgáltatók száma

falusi szálláshely (vendégszoba, lakrész, vendégház, sátorozó-hely) – napraforgó

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

2010

5 év

859

vendégszoba, vendégház, apartman – korona

Magánszállásadók Országos Szövetsége

2010

4 év

20

kemping – csillag

Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége

2010

3 év

35

üdülőház-telep – I., II. osztály

Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége

2010

5 év

Hotelstars egységes európai szállodai minősítési rendszer – csillag

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

2012

4 év

405

ifjúsági szállás – hátizsák

Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége

2014

5 év

3

fürdő / fürdőegység – csillag

Magyar Fürdőszövetség

2014

5 év

12 / 21

vízi megállóhely – lapát

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

2014

3 év

12

vízi megállóhely – lapát

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

2014

3 év

12

 

Bódi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.