A 2015-ös esztendő egyik legnagyobb bormarketing és egyben sporteseménye 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének közel 120 települését. A budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben bemutatkozott Nemzeti Bor Maraton program a müsorvezető Dobor Dezső szavaival élve "jóval több, mint egy átlagos futóverseny".

 

A 2015-ös esztendő egyik legnagyobb bormarketing és egyben sporteseménye 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének közel 120 települését. A budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben bemutatkozott Nemzeti Bor Maraton program a müsorvezető Dobor Dezső szavaival élve "jóval több, mint egy átlagos futóverseny".

 

Célunk egy olyan, Európában egyedülálló önmagában is kiemelt turisztikai vonzerőt jelentő programsorozat létrehozása, amely a magyar sport és a magyar borászati tradíciókra alapozva új „közösségi élményműfajt teremt". Színesítve mindezzel nemzeti borászati és gasztrokultúrális hagyományainkat, sportkultúránkat és ezzel egyidőben a Magyarországról alkotott képet. – nyilatkozta Dlusztus Imre.

 

Küldetésüket ekként fogalmazták meg:

„A Kárpát-medence a világ egyetlen olyan kiterjedt zónája, amelynek teljes területe alkalmas szőlőtermesztésre. A sokszínű talajszerkezetnek, a gyümölcstermesztést kiválóan szolgáló hőösszegnek, a megfelelő mennyiségű csapadéknak és a termesztési kultúrának köszönhetően Magyarország egyetlen összefüggő borvidék. Nincs olyan magyar család, amelynek a történetében ne jelenne meg egy boros pince, egy kisebb-nagyobb szőlőskert vagy egy árnyat adó lugas. A magyar bornemzet. És a magyar sportnemzet is. A miénk az Aranycsapat, közös kincsünk Balczó nagy futása, Darnyi  és Egerszegi úszása, Gerevich kardja vagy a világverő magyar vízilabda. Közös büszkeségünk a magyar bor és a magyar sport. A bor – mint tudjuk – nem alkohol: mértékkel az egészséges életszemlélet, az alkotókedv, a társasági lét itala. És az ünnepeké is. Arra gondoltunk, futással kötjük össze hazánk borvidékeit. Így hozzuk létre közel száz bortermő helyen a Magyar Borászat Ünnepét.  Arra szeretnénk koccintani, hogy együtt ünnepelünk. Hogy együtt fut a nemzet." (Dlusztus Imre)

 

„Együtt fut a nemzet."

A 2015. május 23-án Hajósról induló váltó lényege az összefogás – hangsúlyozta Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója. Elmondta, egy évvel ezelőtt született a gondolat egy borvacsorán, ahol arról beszélgettek, miként lehetne színesebbé tenni a hazai bormarketinget. A nevezés december közepén indult -egy év alatt sikerült széles partneri körre építve elindítani és nyilvánossá tenni a kezdeményezést. A főszervező elmondta, hogy jótékonysági kampánnyal indítanak: 10 alapítvány és egyesület programja közül három nyerhet közönségszavazat alapján egy-egymillió forint támogatást.

 

Ifj. Hubai Imre, a nagy futást támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke elmondta, hogy szervezetük számára rendkívül fontos az esemény, csapatot is indítanak, sőt ő maga is rajthoz fog állni. "Meggyőződésem, hogy a rendezvény nemzetközi elismerésre tesz majd szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sok munkába kerül megfelelni az elvárásoknak a sportban, a borászatban és a gazdálkodásban."

 

Gál Péter, a Nemzeti Borkiválósági Program vezetőjeként bejelentette, hogy csatlakozásukkal tovább szeretnék erősíteni a már így is komoly erőket felvonultató Nemzeti Bor Maratont.

Frittman János alelnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részéről biztosította támogatásáról a szerinte is kiváló ötletet.  "A sport és a bor összekötése a tudatos, minőségi borfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet."

Dobák László, a kiemelt támogató AXA Bank értékesítési vezetője közölte, "ekkora nemzeti összefogásból nem tudunk kimaradni". Hangsúlyozta, hogy "ez lesz 2015 legfontosabb rendezvénye az AXA bank életében."

 

A Pappas Auto Magyarország Kft. biztosítja a hivatalos Mercedes Benz CLA kísérő autót. Ezt Németh Tünde, a cég marketingvezetője jelentette be. Ez az a modell, amit csak Kecskeméten gyártanak, a Pappas ezzel hangsúlyozza a Nemzeti Bor Maraton nemzeti jellegét.

Tóth Sándor, a járműkövető rendszereket fejlesztő és forgalmazó Lochner Kft. borszerető ügyvezetője kifejtette, hogy azonnal megtetszett neki az innovatív ötlet. Ők a futók digitális nyomon követésére dolgoztak ki megoldást, így egy egyszerű karpánt helyettesíti majd a rajtszámot.

Dlusztus Imre borászati szakíró, a program borszakmai részének koordinátora beszámolt arról, hogy eddig bárhol tárgyaltak az ötletről, mindenütt támogatták az előrehaladást. Hangsúlyozta, hogy célként tűzték ki a kevéssé ismert borvidékek, bortermő helyek bemutatkozását is.

 

A legfőbb üzenet pedig az, hogy Magyarország egyetlen, sokszínű és összefüggő borvidék, hogy "Együtt fut a Nemzet!". Ezt az üzenetet kifejtett formában Mécs Károly Kossuth-díjas színművész tolmácsolta a sajtótájékoztató résztvevőinek.

Tiffán Ede, az első Év Bortermelője díjjal elismert villányi borász elmondta, hogy magával ragadta a szervezők szakmai hozzáértése és energiája. Ezért vállalta el a Nemzeti Bor Maraton nagyköveti feladatait, az ügy képviseletét. A másik nagykövet, Koch Csaba, az idei Év Pincészete díjjal elismert Koch Borászat tulajdonosa hangsúlyozta: "már az első pillanatban éreztem, hogy olyan lehetőséggel találkoztam, amelyre a magyar borászatnak, borászoknak elengedhetetlenül szüksége van, mert ennél átfogóbb bormarketinget nehéz elképzelni." Lényeges, hogy minél többen fussanak, minél több borászat csatlakozzon – tette hozzá.

 

A borszakmai védnökök, Gere Attila Villányból és Sike Tamás Egerből első szóra az ügy mellé álltak és szervezik, hogy a saját borvidékükről, borvidékükért nevezzen a legtöbb futó. Ez ugyanis a 2016-os bor maraton starthelyét biztosítaná a termőhelynek.

Bock József villányi borász is örömmel vállalta a védnökséget. Elmondta, hogy a program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az emberek nagy tömegei beszélgessenek a magyar borról.

"Szlogenek kellenek a magyar bornak. Itt a lehetőség, hogy kitaláljuk önmagunkat."

Vozár Attila, a többszörös ultramaratoni bajnok sportszakmai koordinátorként ismertette a futással kapcsolatos tudnivalókat, amelyek a program weboldaláról is megismerhetőek.

 

A Nemzeti Bor Maraton hivatalos dala FankaDeli újkori regős szerzeménye az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=_vGbMXKaKlU

 

www.nemzetibormaraton.hu

https://www.facebook.com/nemzetibormaraton

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük