2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzeti szabvány Magyarországon a nyílt dokumentumformátum – de ha kizárólag ezt használja a Hivatal, nagy baj lesz!

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/29709"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image2_66.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="31" /></a></span> <p>Új hazai fejlemény a dokumentumszabványok háborújában, hogy a Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyását követően június elején hivatalosan is magyar nemzeti szabvánnyá vált a nyílt irodai szoftvercsomagok alapértelmezett formátuma, az Open Document Format. A kö­vetkező években tehát végleg eltűnhet a jelenleg általánosan alkalmazott, ám hivatalosan már nem javasolt .doc formátum.</p><p>

 image2 66.thumbnail

Új hazai fejlemény a dokumentumszabványok háborújában, hogy a Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyását követően június elején hivatalosan is magyar nemzeti szabvánnyá vált a nyílt irodai szoftvercsomagok alapértelmezett formátuma, az Open Document Format. A kö­vetkező években tehát végleg eltűnhet a jelenleg általánosan alkalmazott, ám hivatalosan már nem javasolt .doc formátum.

 image2 66.thumbnail

Új hazai fejlemény a dokumentumszabványok háborújában, hogy a Magyar Szabványügyi Testület jóváhagyását követően június elején hivatalosan is magyar nemzeti szabvánnyá vált a nyílt irodai szoftvercsomagok alapértelmezett formátuma, az Open Document Format. A kö­vetkező években tehát végleg eltűnhet a jelenleg általánosan alkalmazott, ám hivatalosan már nem javasolt .doc formátum.

Az idei évben látványos jeleit tapasztalhattuk annak, hogy véget érhet a Microsoft több évtizede tartó – és az ország számára egyre nagyobb költségekkel járó – monopolhelyzete a közigazgatás­ban és a közoktatásban. Idén áprilisban Baja Ferenc, a MEH-EKK államtitkára sajtótájékoztatón je­lentette be, hogy megnyitják a közigazgatási és közoktatási piacot az Európai Unió által ajánlott nyílt szabványokat alkalmazó szoftverek előtt. Az ODF magyar szabványként történő bevezetése szabványügyi szempontból rutineljárás ugyan, mégis fontos mérföldkő a gyártó- és platformfügget­len közigazgatás megteremtésében.

A 2006 óta ISO szabványként nyilvántartott dokumentumformátum nemzetközi szinten már elfoga­dott és széles körben alkalmazott. Az utóbbi három évben világszerte több tucat ország – többek között Belgium, Brazília, Horvátország, Dánia, Franciaország, Japán, Malajzia, Hollandia, Norvé­gia, Lengyelország, Oroszország, Dél-Afrika, Svájc, Svédország – minősítette az ODF-et nemzeti szabvánnyá. Az Európai Unió több tagállamának közigazgatásában és közoktatásában nemcsak al­ternatív lehetőség, hanem egyenesen kötelező a nyílt dokumentumformátum, így például az .odt alkalmazása.

Az informatikai rendszerek, közművek megfelelő szintű együttműködése szempontjából kiemelke­dően fontos a megfelelő szabványok alkalmazása. Az ezeket nem teljesítő rendszerek, formátumok alkalmazása ugyanis jelentős többletköltséget ró a közintézményekre és ezáltal az egész társadalom­ra, mivel nem teszi lehetővé a költséghatékony, nyílt szabványú szoftverek alkalmazását, az infor­matikai rendszerek egyes elemeinek továbbfejlesztését, cseréjét és a szolgáltatók valódi versenyez­tetését.

Az állami szolgáltatások felhasználói, azaz az állampolgárok közvetlenül is érdekeltek az ilyen típu­sú szabványok közigazgatási alkalmazásában, mivel egy valóban nyílt e-közigazgatási rendszer ese­tében nem kell megvásárolniuk drága, zárt forráskódú irodai szoftvereket ahhoz, hogy használhas­sák az állam által működtetett informatikai közműveket.

Fontos fejlemény továbbá, hogy a közintézmények informatikai rendszereinek egységesítését szabá­lyozó e-közigazgatási keretrendszer követelménytárának legújabb verziója nem ajánlja a Micro­soft irodai csomagok elterjedt verzióinak alapértelmezett formátumainak alkalmazását. A je­lenleg még általánosan alkalmazott .doc, .xls, .ppt formátumokat a következő években várhatóan felváltják a keretrendszer által ajánlott nyílt dokumentumformátumok, így például a .pdf vagy az .odt, .ods, .odp.

Szerkesztőségünk véleménye szerint megint átestünk a ló tulsó oldalára, mint annyiszor. Ugyanis ezt a meglévő formtáumok mellett, es nem helyete lehet alkalmazni. Egy kis ország, ahol már elterjedt az informatika, báemennyire utálja is, nem fuggetlenitheti magát a szokványoktól. Mert a Microsoft dokumentum formtum szokványt alkotott annak minden hibájával.

 Ahogy a hindu vicc mondja: A legyek kiválóan megélnek a tehéntrágyán. Igazuk lehet hiszen milliárnyi légy egyszerre nem tévedhet!

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.