www.netlock.huwww.netlock.hu

A 2006. évi V. törvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) rendelkezéseinek értelmében a cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelem benyújtása, illetve céginformáció lekérése 2008. július 1-től valamennyi cégforma esetén kizárólag elektronikusan történhet.

  www.netlock.huwww.netlock.hu

A 2006. évi V. törvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) rendelkezéseinek értelmében a cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelem benyújtása, illetve céginformáció lekérése 2008. július 1-től valamennyi cégforma esetén kizárólag elektronikusan történhet.

A NetLock Kft., a magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés vezető vállalata és a NetAcademia Oktatóközpont, az informatikai oktatási piac többszörösen elismert hazai képviselője közös képzést indít, amelynek célja az ügyvédek, jogi képviselők elektronikus cégeljárásra történő felkészítése. Az elektronikus cégeljárási rendszer jelentősen egyszerűsíti az ügyintézést, gyorsítja és költségkímélővé teszi az ügyvédi irodák munkáját, viszont mind technológiai, mind pedig szakmai oldalról felkészültséget igényel a felhasználóktól. A NetLock és a NetAcademia decembertől elérhető közös tanfolyamát elsősorban azoknak ajánlja, akik szeretnék megismerni a 2008. július 1-től kötelezővé váló elektronikus cégeljárás folyamatának részleteit és akik számára fontos a gyors ügyintézés. Az egynapos e-cégeljárás tanfolyamon részt vevő ügyvédek részére a NetAcademia biztosítja a magas színvonalú szakmai felkészítést, a NetLock Kft. pedig ezt kiegészítendő az elektronikus cégeljárásban való részvétel technikai feltételeit, azaz: a minősített elektronikus aláírást, a chipkártyákat és az időbélyegzést.

A NetLock és a NetAcademia együttműködése a szakemberképzésben több éves hagyományokra tekint vissza. A NetAcademia számára a kezdetek óta a NetLock biztosítja a titkosításhoz, illetve az elektronikus aláíráshoz szükséges technológiai hátteret, a NetAcademia pedig a NetLock informatikai szakembereinek képzését végzi. Az elektronikus cégeljárás kapcsán kézenfekvő volt, hogy közösen indítsák el az ügyvédeknek szóló tanfolyamot. Az egynapos képzés során a résztvevők megismerik az elektronikus cégeljárás folyamatát, valamint az alkalmazásához szükséges informatikai eszközök használatát, maximálisan felkészülve a 2008. július 1-i határidőre.

„Az elektronikus cégeljárás gyakorlati alkalmazása egyáltalán nem kézenfekvő egy átlagos informatikai tudással rendelkező számítógép-használó számára. Ezért döntöttünk úgy a NetLockkal, hogy egyedi tanfolyamot indítunk az érintetteknek, vagyis potenciálisan mintegy tízezer ügyvédnek." – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezető igazgatója. Az együttműködés keretében a NetLock a jogi hátteret és az elektronikus ügyintézéshez szükséges eszközöket, míg a NetAcademia közel évtizedes oktatói tapasztalatát, infrastruktúráját és az egyedi tanfolyamok tervezésében és sikeres kivitelezésében rendelkezésre álló know-how-ját adja.

NetLock Advocatus elektronikus cégeljárás csomag a tanfolyamon részt vevők számára

A NetLock Kft. a tanfolyamon részt vevő ügyvédek, ügyvédi irodák és vállalatok jogi képviselői számára egy speciális, minden szükséges elemet tartalmazó ún. Advocatus csomagot biztosít, amelynek megléte nem feltétele az oktatáson való részvételnek, de a későbbi elektronikus cégeljárásokhoz feltétlenül szükséges. A szolgáltatáscsomag beszerzésével a tanfolyamot elvégző ügyvédek és jogi képviselők a cégeljárás keretébe tartozó ügyfajtákat a jövőben már elektronikusan intézhetik, pl. interneten keresztül adhatják be a cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelmeket stb. – elkerülve a cégbíróságokon történő sorban állást.

Az Advocatus csomag tartalmaz egy minősített aláíró tanúsítványt a dokumentumok hitelesítéséhez, egy megszemélyesített intelligens chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, egy kártyaolvasót a chipkártya használatához, illetve egy aláírás- és időbélyeg kezelő szoftvert a dokumentumok elektronikus aláírásához és adott időpontbani létezésük hitelesítéséhez. A csomag előnye, hogy a megrendeléstől számítva akár 10 munkanapon belül már használható és olyan tanúsítvánnyal is választható, amely – az elektronikus cégeljárás mellett – közigazgatási és hatósági ügyintézés során is alkalmazható. Használatával már az első évben ötödére csökkenhetnek a cégeljárás költségei, a következő években pedig még nagyobb mértékű megtakarítás érhető el.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a NetAcademiával kötött megállapodásunknak köszönhetően az ügyvédek és ügyvédi irodák részére indított tanfolyamok keretében vállalatunk biztosítja a hiteles elektronikus cégeljárásban való részvétel technikai feltételeit" – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. „Több mint egy évtizede támogatjuk az elektronikus aláírás és időbélyegzés technológiai alapját jelentő publikus kulcsú infrastruktúra (PKI) fejlődését, ezért az elektronikus cégeljárás valamennyi cégformára történő kiterjesztését nagyon fontosnak tartjuk. Ez a megoldás – amellett, hogy tovább erősíti az elektronikus ügyintézés elterjedését – jelentős költség-, idő- és nem utolsósorban munkaerő-megtakarítást eredményez a felhasználók számára. Bízunk abban, hogy a NetAcademiával kötött együttműködésünknek köszönhetően a képzésben részt vevő ügyvédek és jogi képviselők munkája egyszerűbbé válik, és a jövőben már felkészülten és hatékonyan intézhetik az elektronikus cégeljárással kapcsolatos ügyeiket" – tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

Az elektronikus cégeljárás használatát bemutató – tanfolyamokról https://www.netacademia.net/course.aspx?id=E-CEG

 Advocatus csomagról http://www.netlock.hu/html/advoc/megrendeles.html

Az elektronikus cégeljárás jogszabályi háttere

Az elektronikus ügyintézés elterjedésének egyik legfontosabb mérföldköve a cégiratok elektronikus okirati formában történő benyújtása. A részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok esetében erre már 2005. július 1. óta lehetőség van, 2007. január 1-től pedig a gazdasági társaságok mellett már bármilyen cégformában működő vállalkozás jogi képviselője minősített elektronikus aláírás és időbélyegző segítségével, elektronikusan intézheti a cégeljárással kapcsolatos ügyeket.

A 2007. szeptember 1-től hatályba lépett rendelkezés további lendületet adott az elektronikus ügyintézés elterjedésének, hiszen ettől az időponttól kezdve az egyszerűsített cégeljáráshoz szükséges dokumentumok kizárólag elektronikus formában nyújthatók be, míg a 2006. évi V. törvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) rendelkezéseinek értelmében 2008. július 1-től a cégbejegyzési, változásbejegyzési kérelem benyújtása, illetve céginformáció lekérése valamennyi cégforma esetén szintén csak elektronikus formában történhet.

„Az elektronikus cégeljárás lehetővé teszi, hogy az ügyvédek, jogi képviselők a cégbíróságokon történő sorban állás helyett irodából, vagy otthonról, számítógépük segítségével intézzék a cégeljárással kapcsolatos ügyeket" – mondta dr. Szűcs Katalin, a NetLock Kft. PKI tanácsadója. „Az új eljárás legfőbb előnye, hogy alkalmazásával egy egyszeri – nem túl magas – beruházást követően jelentős idő és költségmegtakarítás érhető el. A közzététel költségtérítése bejegyzési kérelem esetén például egységesen 5.000 Ft (papír alapon benyújtott kérelmeknél jogi személyiségű társaság esetén 25.000 Ft, jogi személyiség nélküli társaság esetén 14.000 Ft), változásbejegyzési kérelem esetén egységesen 3.000 Ft (papír alapon benyújtott kérelmeknél jogi személyiségű társaság esetén 15.000 Ft, jogi személyiség nélküli társaság esetén 7.000 Ft)" – tette hozzá dr. Szűcs Katalin.

Az elektronikus cégeljárás keretein belül jelenleg intézhető ügyfajták:

  • elektronikus cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárás;
  • cégiratok benyújtása elektronikus úton;
  • betekintés a cégiratokba elektronikus úton;
  • hiteles elektronikus cégadatok lekérdezése;
  • az illeték és a költségtérítés elektronikus úton történő megfizetése;
  • beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezése és közzététele;
  • bármilyen elektronikus dokumentum hitelesítése;
  • elektronikus levelezés (figyelemmel a technikai paraméterekre);
  • közigazgatási hatósági eljárásban való részvétel (megfelelő tanúsítványtípus választása esetén stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük