www.mhm.hu/netreforgowww.mhm.hu/netreforgo 

Az MHM Computer Hungária Kft.  2008. július 31-én fogadta telephelyén a Netreforgó környezetvédelmi gyermekprogram kapcsán a Noha Stúdió és Alkotóműhely „4 elem" táborának résztvevőit a Netcukrászdában.

www.mhm.hu/netreforgowww.mhm.hu/netreforgo 

Az MHM Computer Hungária Kft.  2008. július 31-én fogadta telephelyén a Netreforgó környezetvédelmi gyermekprogram kapcsán a Noha Stúdió és Alkotóműhely „4 elem" táborának résztvevőit a Netcukrászdában.

A környezettudatosságra nevelő Netreforgó program és az újrahasznosítással, környezetvédelemmel foglalkozó tábort egymás kiegészítőinek szánták.  

Velkei Éva egészségnevelő pedagógus „alapismereti" környezetvédelmi előadással, diavetítéssel várta a 15 fős gyerekcsoportot, „Otthonunk a Föld, – tudatos környezetvédelem" címmel. 

Ami elhangzott;  környezetünk védelme, az újrahasznosítás és a veszélyes e-hulladékok kezelése.  A kötetlen előadás után a fiatal résztvevők az elhangzottakkal kapcsolatban kaptak játékos feladatot, ill.   kölcsönös kérdezz-felelek formában tudták meg, ki mennyire él tudatosan gyerekfejjel és felnőttként.

Ízelítő a feltett kérdésekből:

-Vannak-e veszélyeztetett állatfajok hazánkban?

-Papírszalvétába vagy aluminum fóliába csomagoljuk inkább uzsonnánkat?

-Vannak-e külön hulladékgyűjtőink a háztartásban?

-Felismerjük-e az újrahasznosított papírt?

-Mi a környezetkímélőbb, az üveges v. a zacskós tej?

-Amikor egy felnőtt rágyújt a gyerek mellett, mer-e szólni, hogy zavarja?

-Utcán eldobott flakont, stb. felveszi-e?

-Télen eteti-e  (megszakítás nélkül!) a madarakat?

Stb.

Az előadó felhívta a gyerekek figyelmét a nap, szél és a víz nyújtotta lehetőségekre, a kerékpározás környezetkímélő hatására.

Az MHM munkatársától,  Csontos Andrástól megtudhatták a gyerekek, a számítógépek elhasználódott alkotórészei nem veszélytelenek a környezet számára, az idevágó, megfelelő hulladékkezelés elengedhetetlen napjainkban, s hogy ez az adattárolással foglalkozó cég lehetőséget nyújt a használaton kívüli alkatrészek szakszerű gyűjtésére.

Számítástechnikával kapcsolatos kérdésekre az MHM Computer Hungária rendszergazdájától szemléltető, interaktív válaszokat kaptak a gyerekek, akik megtekinthették a cég központi számítógéptermét és kezükbe vehettek belső alkatrészeket is.

A különválasztott gyűjtés kérdésével is foglalkoznak a Noha táboraiban; az MHM számítógéptermében kapott ásványvizek üvegeit Sós Dóra és Nemes Natália táborvezetők közreműködésével, a gyerekek által készített szelektív hulladékgyűjtőkben helyezték el, újrahasznosításra.

Minden gyereket a cég vendégül látott, s a játék végén megajándékozta őket egy-egy környezetbarát szatyorral, mely „újrapapírból" készült füzetet, zöld kiadványokat és apró meglepetéseket rejtett.

A programmal a szervezők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy megváltozott világunkban mindenkinek figyelmet kell fordítania a mindennapi hulladékkezelésre, beleértve az elhasznált számítástechnikai termékek megfelelő tárolását is!  A most felnövekvő generáció környezettudatos viselkedése segíthet jövőbeli világunkat szebbé, környezeti problémáktól mentesebbé tenni, vallják a program gondozói. 

www.mhm.hu/netreforgo 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük