2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Névcsere

3 perc olvasás

kozponti_idopntfoglalo_rendszer.jpgKözponti Időpontfoglaló Rendszer útmutatója

 Kovács Istvánné csinos negyvenéves asszony. Az a típus, akiről nem csak udvariasságból mondják, hogy tíz évet letagadhatna. Két évvel ezelőtt vált el mihaszna férjétől. A magány nem az ő műfaja, ezért az exkluzív társkereső szolgálathoz fordult. Nem hiába. Ideális társat talált és immár Szabó Jánosné névcserével folytatta az életét.

   Szerette, ha minden rendben van körülötte, ezért felkereste a lakásuk közelében lévő kormányhivatalt. A biztonsági őr udvariasan elmagyarázta, hogy a személyi igazolvány és a lakcímkártya cseréjéhez időpontot kell kérnie. Még a telefonszámot is megadta, ahol megkérdezték, megfelel-e négy hét múlva tíz óra harminckor. Mert ha nem, másik időpontot keresnek. Megfelelt. És az útlevelemet is szeretném átíratni az új nevemre.

   Azt is elintézzük egy füst alatt, kapta meg a választ. Várjuk. De kérem, hozza magával régi iratait. Egy születési bizonyítványt, a válásról szóló határozatot és az új házasságlevelét. Adunk egy sárga csekket, addig intézze el a befizetést.

   Gyorsan elszaladt a négy hét. Két óra alatt el is intéztek mindent, elkészítették a fényképet. Legyen szíves nézzen a kezemre. Így jó lesz. Az új iratokat postán megküldjük, a régieket tessék itt hagyni, adunk róla egy igazolást, hogy ha szükséges, meg tudja mutatni. És a jogosítványom? – kérdezte az ifjú feleség.

   Az már kicsit bonyolultabb. Kell egy orvosi igazolás. De a régi még érvényes. Sajnos akkor is kell, a szabály az szabály. És adunk egy másik időpontot. Várjuk. Itt egy sárga csekk, addig intézze el a befizetést. Az új időpontban tovább peregtek az események azzal a könnyítéssel, hogy nem kellett új fényképet készíteni.

   Most már csak a TB-kártya van hátra, gondolta az asszony. Azt a város másik végében adták ki, némi készpénz befizetése után. Viszont a lakástelefon átíratása e-mail váltás segítségével három nap alatt elrendeződött és még pénzbe sem került.

   A számlavezető bankjánál kicsit bonyolultabb volt a helyzet. Az összes igazolást kérték, viszont gyorsan intézkedtek. Hatvan napos határidővel. Nem is lépték túl, már ötven nap elteltével értesítették, hogy jöhet a bankba. Minden oké. Csak az új bankkártyáért kellett kisebb összeget fizetnie. Csak egy apróság. Kérem, engedélyezze, hogy iratait lemásoljuk. Természetesen. Akkor itt tessék aláírni.

   Még az adókártya volt hátra. Fél nap alatt azt is elintézte. Kicsit furcsállta, hogy budapesti lakos létére Érdre kellett mennie, de megérte. Gyorsan, udvariasan bántak ott is vele. A munkahelyén viszont sec-pec elintézték az átírást.

   Mindössze négy nap szabadságot kellett kivennie a dolgok rendbetételéért, de nem bánta. Egy jó házasság ennyit megér, vélte. Ezzel én is egyetértek. A közületi számlák átíratását tartalmi okokból kihagytam.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.