2022.július.05. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nincs kormányváltó hangulat

2 perc olvasás

index_89.jpgA Századvég friss felmérése szerint a biztos szavazók többsége azzal lenne elégedett, ha az Orbán-kormány folytatná a kormányzást az áprilisi választásokat követően, és nem egy ellenzéki koalíciós kormány alakulna.

A Századvég Alapítvány pártpreferencia-mérései során rendszeresen vizsgálja a pártok aktuális támogatottságát. Legfrissebb kutatásunkban ezúttal annak jártunk utána, hogy a biztos szavazók milyen összetételű kormányzatot látnának szívesen a tavaszi parlamenti választásokat követően.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy nincs kormányváltó hangulat Magyarországon bő két hónappal a választások előtt. A megkérdezett biztos szavazók többsége (53 százalék) annak örülne leginkább, ha az Orbán Viktor által vezetett kormány folytatná a kormányzást 2018 tavasza után. Egy ellenzéki koalíciós kormány a Jobbikkal, az LMP-vel, az MSZP-vel, a DK-val és a kisebb pártokkal (Együtt, Momentum, PM stb.) szintén egy lehetséges alternatív forgatókönyv április utánra. Egy ilyen koalíciós kormányt a válaszadók 34 százaléka látna szívesen a választások után, 10 százaléka azonban egyik kimenetelnek sem örülne. A magukat jobboldalinak vallók 87 százaléka támogatja egy újabb Orbán-kormány megalakulását, és a politikai hovatartozásukban bizonytalanok relatív többsége (44 százalék) is inkább a folytatásra szavaz. A baloldaliak 81 százaléka üdvözölne egy ellenzéki koalíciós kormányt, míg a magukat középen állónak vallók 43 százaléka. A biztos szavazók mellett a teljes népesség relatív többsége (49 százalék) is amellett van, hogy az Orbán-kormány folytassa a kormányzást, 34 százalék egy ellenzéki koalíciós kormányt szeretne, 13 százalék egyiknek sem örülne, 4 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. január 23–31. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.