A Nobilis Pálinkafarm arany- és ezüstérmeket szerzett a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító World Spirits Award-on. A klagenfurti megmérettetésen idén 30 ország 400 párlata indult.

 

A Nobilis Pálinkafarm arany- és ezüstérmeket szerzett a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító World Spirits Award-on. A klagenfurti megmérettetésen idén 30 ország 400 párlata indult.

 

Hihetetlenül büszkék lehetünk arra az eredményre, hogy a 11. alkalommal megrendezett versenyt a Nobilis Irsai Olivér Szőlőpálinka, valamint a Nobilis Szilvapálinka egyaránt aranyéremmel, míg a Nobilis Vilmoskörte-, Birs-, Meggy- és Barackpálinka ezüstéremmel zárta. A Nobilis pálinkák versenyen elért teljesítménye révén a Nobilis Pálinkafarm a World Spirits Award 2014 Master-Class Pálinkafőzde díját is elnyerte.

 

Folytathatnám a felsorolást azzal a pesties szlenggel, hogy ez még mind semmi! A lassan negyedévszázados Destillata-n, a szakma másik legelismertebb versenyén is aratott a Nobilis.

A nevezők száma ezúttal rekordot döntött: a salzburgi Destillata 2014-en 183 főzde és 1700 nevezett tétel vett részt. A Nobilis Pálinkafarm a rekordszámú résztvevő között 7 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett, melynek köszönhetően a 29 magyar induló közül dobogós helyen végzett.

 

Nobilis Kristóf szavait idézve: „Az élet öröme apró dolgokon múlik. A pálinka is egy apróság, ami élvezetessé teszi a pillanatot. Ebből is a legjobbat érdemeljük. Ezért határoztam el, hogy olyan pálinkát hozok létre, amivel én is szívesen fűszerezném mindennapjaim, és amit a barátaimnak is szívből ajánlhatok. És mivel az én családom nevét viseli, fontosnak tartom, hogy mindig büszke lehessek rá. Hiszen így mindenki egyből tudja, hogy kitől ered a párlat, amit a poharába önt. A Nobilis nevet csak a legjobb minőségű pálinka kaphatja meg."

"Nomen est omen."

 

A fenti eredmények és sikerek titkaiba avatott bennünket egy szűk körű tájékoztató keretében a Nobilis Pálinkafarm csapata. Nobilis Ágoston a család legfiatalabb tagja a három testvér közül az alábbiakkal támasztotta alá termékük sikerszériáját:

„Édesapám munkássága és eredményei valamint a nevelési módszerei határozott motivációs erők és nagyon jelentős, hogy tudjuk mi a cél. Jelenleg Agráregyetemre járok és külföldön szeretném folytatni tanulmányaimat, hogy gyakorlatban és elméletben is tisztában legyek a jövővel. Nagyszerű dolog egy olyan csapat tagja lenni, akik látják és átérzik azt, hogy merre is tartunk és mi a fontos számunkra."

 

Lehet bármilyen marketing és promóció, ha nincs benne lélek és ember, akkor nem ér semmit. Nobilis Kristónak sikerült olyan embereket maga mellé állítani, akik a szektorban már letették a névjegyüket és megértették a „név kötelez" mondanivalóját.

 

Tokolics Ákos a Nobilis Pálinkafarm értékesítési vezetője elmondta, hogy:

„Az egyik legfiatalabb pálinkafőzde vagyunk Magyarországon, elég későn léptünk a piacra a 2010-es indulással. Ez jelentett számos előnyt, pl. készen volt az a pálinkatörténet, amibe a vállalatunk a tevékenységével bekapcsolódott, tehát már egy jól ismert piac volt a bekapcsolódásunk évében. Ugyanakkor a több évtizedes működési előnnyel rendelkezőkkel szembeni lemaradásunk azt jelentette, hogy egy többé-kevésbé felosztott piacon kellett megvetni a lábunk. A sikerhez számos dologra volt szükségünk, de a legfontosabb, hogy találjunk egy olyan szegmenst, ahol rendelkezünk olyan kompetenciákkal, amik biztosítják a szükséges versenyfeltételeket. A jövőnket a prémium minőségi pálinkák területén képzeltük el. Itt láttunk arra esélyt, hogy be tudunk törni a piacra, és ebben a kategóriában lehet hosszú távra tervezni. Ehhez szükséges volt egy jó minőségű pálinkacsaládra, melynek az alapjait egy gazdálkodó szervezetünk biztosítja, aki a gyümölcsök termelésével foglalkozik. Nagyon sokan szabadpiaci vásárlással biztosítják a gyümölcsöt, melynek előnye, hogy nincs feldolgozási kényszer, viszont hátránya, hogy nem feltétlenül találkozni a piacon minden évben stabil minőséggel. A nagy borászatokhoz hasonlóan a pálinkakészítést nem az üzemben kezdjük, hanem kinn, a gyümölcsöskertben. Az alapok tehát egészen mélyen adottak. A kihívás az, hogy ebből a kínálatból kell a legjobbat kihozni. Ezt biztosítja a nagyon fejlett technológia, és azok a kollégák, akik a berendezéseket megfelelő módon tudják kezelni. Számos olyan cég van Magyarországon, – akár ebben a szegmensben is – aki képes jó terméket, jó szolgáltatást előállítani, de meg kell találni a módját, hogy ezek a termékek, szolgáltatások eljussanak a potenciális fogyasztókhoz. Sajnos sok esetben ez utóbbi a nehezebb. Tevékenységünk fontos szempontja, hogy olyan disztribuciót próbáljunk felépíteni, ami arra alapozva, hogy a márkánk egyre ismertebb, lehetővé teszi a fogyasztók számára a terméknek minél könnyebb, hatékonyabb, egyszerűbb elérését. Jelenleg három országos láncban található meg a termékünk, azaz a kiskereskedelmi lefedettségünk ilyen szempontból nagyon jó. A stratégiai partnerkapcsolatokra alapozva, több mint 15 nagykereskedelmi partnerünk segítségével próbáljuk a vendéglátás irányába kiterjeszteni, szélesíteni a disztribuciós hálót. A nemzetközi sikerekre visszatérve, a verseny elismerések szakmai visszacsatolást jelentenek számunkra, hogy jó úton haladunk, másrészt a fogyasztókban erősítheti azt a bizalmat, hogy érdemes a terméket próbára tenni. Igazából a legfontosabb verseny mindig a fogyasztó poharánál fog eldőlni."

 

„A leszedett és válogatott gyümölcsök rekeszekben érkeznek hozzánk, majd a feldolgozó egységben aprítjuk – ismertette a folyamat kezdetét Hornung József pálinka főzőmester. Innen átfejtjük a cefrét az erjesztő terünkbe, amely 130m3-es. Koracél tartályaink az erjedés irányíthatósága miatt fűthetőek, hűthetőek és keverhetők. Miután a gyümölcs cukortartalma alkohollá alakult, következik a lepárlóba való átfejtés. 500 literes üstjeink vannak, egyszerre 1-1.2 tonnát tudunk lefőzni, elő- közép- és utó párlati frakciókban. Nagy segítségünkre szolgál a számítógépes vezérlés, ami nem helyettünk főz, csak mi állítjuk be. A lefőtt pálinkát egy-két hónapig pihentetjük, és mikor úgy érezzük, hogy megfelelő állapotba került – tehát kisimult, lággyá változott – beállítjuk a végső alkoholtartalmat, ami az esetünkben mindig 40 térfogat-százalékos. 1-2 napi hűtés után leszűrjük és következhet a palackozás."

Az első sorozat Nobilis pálinkák 2010-ben kerültek a palackokba, és ezért a 10n jelzést kapták. Így minden év főzete pontosan felismerhető.

 

Látszólag ugye milyen egyszerű?

Pedig minden év más. Máskor kezdődik a tavasz és máshogy telik a nyár. Változik a gyümölcstermés is attól függően, hogy mennyit sütött a nap és mennyit esett az eső. Még az is számít, milyen volt abban az évben a gazda hangulata.

 

A tökéletes gyümölcs a csodálatos pálinka alapja, de fontos a megfelelő érlelési és lepárlási technológia, valamint a pálinkafőző-mester kiváló ízlése és kreativitása is. A Nobilis Pálinkafarmon mindez adott.

 

„A birs, a málna, a fekete ribizli is a rézüstbe került, és addig meg sem álltunk, amíg igazán különleges párlattá nem érleltük e finomságokat. Igazi különlegességekkel is szolgálhatunk, ilyen például az érlelt szilva, az ágyas meggy, az őszibarack.

A Nobilis évjárat menetre kész! A Nobilis Pálinkabusszal sikerül kitűnnünk a tömegből még a fesztiválok forgatagában is. Idén is mindenhova elgurulunk vele, ahol kiváló pálinkára szomjaznak."

 

http://www.nobilispalinka.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük