A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület március 27-én sajtótájékoztatót tartott Szigligeten, a Básti Lajos Közösségi Házban Magyarország első nemzetközi minősítéssel bíró nordic walking pályarendszer avatása kapcsán.

 

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület március 27-én sajtótájékoztatót tartott Szigligeten, a Básti Lajos Közösségi Házban Magyarország első nemzetközi minősítéssel bíró nordic walking pályarendszer avatása kapcsán.

 

Az egyesület, együttműködve  a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetséggel és a Magyar  Nordic Walking Akadémiával, négy minősített nordic walking útvonalat alakított ki Badacsony térségében. A pályarendszert ünnepség keretében adta át a nagyközönségnek. A megjelenteket Balassa Balázs, Szigliget polgármestere köszöntötte, majd bemutatta Szigliget turisztikai kínálatát. Elmondta, hogy a településük az elmúlt 10 évben hatékony és jól átgondolt munkájuknak eredményeként megnégyszerezte a turizmusból származó bevételét, amiben igen fontos szerepet játszottak a folyamatos fejlesztések, valamint a strand és a vár üzemeltetése is.  A polgármester köszönetét fejezte ki a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnek, a Nordic Walking Akadémiának és a Nordic Walking Sportszövetségnek, hogy a badacsonyi térségben található négy minősített nordic walking útvonal egyikét Szigligeten alakították ki.

 

Az előzményekről és a megvalósításról Istvándi Gergely, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja tartott beszámolót. Mint ahogy elmondta, a térségben négy útvonalat alakítottak ki:

– a „Badacsonyi Bazaltorgonák"útvonalat (kb: 7 km),

– a Szigliget  „Kamonkő" útvonalat (5 km),

– az Ábrahámhegy „Kolostor" útvonalat (7 km)

– és a Badacsonytomaj „Klastrom"útvonalat (3 km),

melyek mostantól egész évben várják az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeket és a nordic walking sportág szerelmeseit.

 

Az egyesület elnökségének a tagjai saját munkájukkal járultak hozzá a projekt elkészítéséhez (részt vettek az útvonalak bejárásánál, táblák készítésénél, festésénél, kihelyezésénél). Istvándi Gergely itt külön kiemelte az elnök úr, Part Imre munkáját és segítségét a táblák elkészítésével kapcsolatosan.

 

A nordic walking élettani hatásairól, előnyeiről Galambos László, a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség elnöke tartott előadást. Ezt követően átadta Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget és Ábrahámhegy települések képviselőinek a Nordic Walking Barát település táblákat és a Díszokleveleket. Nordic Walking nagykövete címet kapott turisztika, turizmus kategóriában, Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet vezetője, aki megköszönte a munkaszervezet és az elnökségi tagok odaadó munkáját.

 

„A Nordic Walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak."

(Wikipedia)

 

http://www.badacsony.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük