2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Norvég alap:1500-ból 150 projektkoncepció jutott tovább

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/1420"></a></span><span class="inline left"><a href="/node/1420"><img class="image preview" src="/files/images/ujmagyarország.jpg" border="0" alt="EU Új Magyarország" title="EU Új Magyarország" width="198" height="64" /></a></span>  <p>Március 7-én lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási program harmadik pályázati körének előválogatási fordulója. A Projekt Döntő Bizottság 150 projektkoncepciót ítélt kidolgozásra érdemesnek. </p><p> 

eu új magyarország 

Március 7-én lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási program harmadik pályázati körének előválogatási fordulója. A Projekt Döntő Bizottság 150 projektkoncepciót ítélt kidolgozásra érdemesnek.

 

eu új magyarország 

Március 7-én lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatási program harmadik pályázati körének előválogatási fordulója. A Projekt Döntő Bizottság 150 projektkoncepciót ítélt kidolgozásra érdemesnek.

 

A projektgazdák 2 hónapot kaptak arra, hogy elkészítsék a részletes terveket, tanulmányokat, illetve beszerezzék a szükséges engedélyeket. Azok, akik előkészítő forrást („seed money") pályáztak, és nyertek pályázati koncepciójuk kidolgozásához, ennél két hónappal többet, összesen 4 hónapot dolgozhatnak a részletes pályázati anyag összeállításán. A pályázók hivatalos értesítése az elkövetkező napokban folyamatosan történik.

A 150 db versenyző projektre megközelítőleg 45 millió euró szabad keret áll rendelkezésre. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege nem lehet kevesebb 250 ezer eurónál, a felső összeghatár pedig 3 millió euró. Ezek a fejlesztési források 2011 áprilisáig használhatóak fel.

Az első két pályázati kör tapasztalata szerint – ahol az átlagos projektméret 1 millió euró – 40-60 db projektet tud majd az NFÜ támogatásra javasolni, miután azokat a szakértők és a munkabizottságok (melyek civil részvétellel működnek), támogatásra érdemesnek nyilvánítják.

A Projekt Döntő Bizottság által most kiválasztott 150 projektkoncepciót tartalmazó lista megtekinthető a NFÜ honlapján (www.nfu.hu ).

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program forrásait három EGT-hez tartozó ország – Norvégia, Izland és Lichtenstein – , illetve önállóan Norvégia ajánlotta fel a 2005 és 2009 közötti időszak fejlesztéseinek támogatására a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok számára. Ennek keretében ez az utolsó, összevont pályázati forduló, melyben a programért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség beépítette az első két pályázati kör tapasztalatait, illetve a jelentős túljelentkezés miatt kétkörös eljárást vezetett be.

A kétkörös pályázati eljárás első fordulójában a pályázati koncepciók benyújtására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007. június 1. és szeptember 24-e között adott lehetőséget. A pályázati felhívásra beérkezett projektkoncepciós pályázatok száma megközelítette az 1500-at, ami az előzetesen vártnál is nagyobb érdeklődést mutat.

Több, az eddigiekhez hasonló, általános körű pályázati forduló az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program most futó időszakában, tehát 2009-ig már nem lesz. Ugyanakkor a magyarországi civil szervezetek számára létrejött egy hozzávetőleg 6,5 millió eurós NGO-Alap, amelynek keretében kisebb méretű (10 000 – 250 000 euró közötti) projektek támogatására lesz lehetőség. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munkák befejező szakaszukhoz értek, a pályázatok kiírása a közeljövőben várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.