Norvég filmekkel és irodalommal várja nemcsak az Olvasóinkat 2014. február 27 – március 2. között a Norvég Filmfesztivál, (lásd: http://euroastra.hu/node/77780) amely a Budapesti Norvég Nagykövetség, a Norvég Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Norvég filmekkel és irodalommal várja nemcsak az Olvasóinkat 2014. február 27 – március 2. között a Norvég Filmfesztivál, (lásd: http://euroastra.hu/node/77780) amely a Budapesti Norvég Nagykövetség, a Norvég Filmintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

 

Az alábbiakban rövid ízelítőt olvashatnak a bemutatásra kerülő filmekről és az irodalmi eseményről.

 

Február 27.

18.00: LIMBO (norvég filmdráma, 2010, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező, forgatókönyvíró: Maria Sødahl

Trinidad kőolajiparral foglalkozó nemzetközi köreibe a 70-es évek elején egy fiatal norvég család érkezik. Az idealista feleségnek hamarosan rá kell döbbennie, hogy ez egy másik világ: a férfiak szeretőket tartanak, a gyerekeket háztartási alkalmazottak nevelik, miközben a közönybe süllyedt feleségek a medence partján gin-tonikkal ütik el az időt. A Limbo az szeretet, kísértések és árulások filmje.

Montréali Nemzetközi Filmfesztivál, 2010, Legjobb Rendezés Díja

 

20.00: OSLO, AUGUSZTUS (norvég filmdráma, 2011, magyar felirattal)

Rendező: Joachim Trier

Anders hamarosan kikerül egy drog-rehabilitációs intézetből. Egy nap engedélyt kap arra, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. Az interjú után felkeresi rég nem látott barátait és kedves helyeit. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik az elvesztegetett lehetőségek, és tettei, melyekkel fájdalmat okozott. Ezen a napon ismét a múlt hibáival birkózik. Az új élet lehetősége és a jövő reménye elhalványul, mire beköszönt a reggel.

Stockholmi Filmfesztivál, 2011, Bronz Ló és a Legjobb Operatőr Díja

 

Február 28.

18.00: KING CURLING (magyarul beszélő norvég vígjáték, 2011)

Rendező: Ole Endresen

Truls Paulsen, az egykori curling-bajnok valóságos megszállottja volt a játéknak. Ez odáig vezetett, hogy mentális problémái adódtak. Tíz éve, hogy basáskodó feleségére van utalva. Az orvosai eltiltották attól, hogy találkozzon a korábbi csapattársaival, szerintük ez újabb összeomláshoz vezetne. Ám Truls megtudja, hogy egykori edzője tüdőrákban haldoklik, és csak költséges operáció mentheti meg az életét. Véletlenül éppen most rendezik a pénzdíjas nemzeti curling-bajnokságot. A kockázatot vállalva Truls újra jégre lép…

 

19.30: FEJVADÁSZOK (norvég-német thriller, 2011, magyar felirattal)

Rendező: Morten Tyldum

Roger Brown Norvégia legsikeresebb fejvadásza, aki hivatása mellett titokban műkincs-tolvajként tevékenykedik, nem kevés hatékonysággal. Ám amikor eddigi legmerészebb betörését készíti elő, rá kell jönnie, vadászból ezúttal üldözötté vált. Méltó ellenfélre talál, akinek nemcsak műkincsekre fáj a foga, de célja elérése érdekében az emberéletet sem kíméli. Kezdetét veszi az országos hajtóvadászat.

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA, 2013, Legjobb Külföldi Film Díja Empire Awards, Egyesült Királyság, 2013, Legjobb Thriller Díja      

 

Március 1.

15.30: GYEREKKLUB: BARÁTOM, KNERTEN (magyarul beszélő, norvég családi vígjáték, 2009)

Rendező: Åsleik Engmark

A csintalan, bátor és gyors észjárású fiú, Lillebror vidékre költözött családjával, még nem ismer senkit, és egyetlen barátja az életre kelt gallyacska, Knerten lesz.  A szülők elfoglaltak, de Lillebror nem bánja, mert a két kis barát minden huncutságra és kalandra készen áll. Knerten bevezeti Lillebrort a fenyves erdő rejtelmeibe, figyelmezteti a telhetetlen hangyákra, igazi pénzkereseti lehetőséget talál neki… és ez csak a kezdet. Egy ilyen barát nem terem ám minden fán!

Amanda Awards, Norvégia, 2010, Legjobb Gyerekfilm Díja

 

17.00: „TÚL SOK SZÓ FOROG A VILÁGBAN"- Kjell Askildsen portréja (magyar portréfilm, 2010)

Pap Vera-Ágnes és Buglya Sándor filmje

Kjell Askildsent, a minimálpróza norvég mesterét ma a világirodalom egyik legfontosabb szereplőjének tartják. Az 1929-ben született író számos európai és skandináv díjat elnyert, 2009-ben megkapta a legrangosabb skandináv irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia Északi Díját és jelölték a Nobel-díjra. A szűkszavú író, aki nagyon ritkán állt kamerák elé, most életéről, írásairól mesél a portréfilmben.

 

17.40-18.40: MŰÚT- NORVÉG kortárs rövidpróza

A rangos Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat 2014. téli számában jelentős szerepet kap a kortárs norvég rövidpróza. Az antológia áttekintést nyújt a norvég irodalom jelenlegi vonulatairól, a hagyományoktól a friss hangokig, a nagy öregektől az egykötetes fiatal írókig.

A beszélgetés résztvevői: Zemlényi Attila főszerkesztő, Kabai Lóránt szépirodalmi szerkesztő, Kishonthy Zsolt  felelős kiadó, Bujdos Attila művészeti szerkesztő, A. Dobos Éva műfordító és Pap Vera-Ágnes műfordító, vendégszerkesztő.

 

18.00: VEGAS (norvég filmdráma, 2009, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező: Gunnar Vikene

A Vegas három tinédzser megrázó története, akiknek sem otthonuk, sem reményük bármiféle átlagos életre. A zűrös családból származó Thomas intézetbe kerül, itt találkozik Mariannéval, aki mindig mindent felrúg maga körül és a kis Terjével, aki mintha egy másik bolygón élne. Mindhármuknak ugyanaz az álma, így nekivágnak a közös útnak, hogy megtapasztalják a szeretet, gyűlölet és bizalom erejét. S bár nem a tervek szerint érnek révbe, de mindhárman megtalálnak valamit, ami nagyon fontos.

Lübecki Északi Filmnapok, 2009, a Zsűri Különdíja

Római Nemzetközi Filmfesztivál, 2009, Alice in the City Díj

Tallini „Fekete Éjszakák" Fesztivál (Tallinn Black Nights Film Festival), 2009, a Zsűri Különdíja

 

20.00:  NAGYKUTYA (norvég filmdráma, 2009, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező-forgatókönyvíró: Sara Johnsen

Axelt és Yannét kisgyerekként adoptálták Norvégiába. A fiút egy tehetős család vette magához Oslo nyugati részében, a lány a keleti részre került. Yanne emlékszik útjukra, de fogalma sincs, merre lehet öccse. Minden megváltozik, amikor lengyel barátnője Axel szüleinél kezd takarítani, és meglátja a testvérek közös fotóját. Jól teszi Maria, hogy a család újraegyesítésén töri a fejét? És mit akar a háborúból hazatért katona?

Roueni Skandináv Filmfesztivál, 2010, a Zsűri Nagydíja

Amanda Awards, Norvégia, 2010, Legjobb Női Főszereplő díja

 

Március 2.

17.00: VÁLTOZATOK ÉSZAKI FÉNYRE– Norvégia két tételben (magyar dokumentumfilm, 2000)

Pap Vera-Ágnes és Horváth Tamás filmje

Az útifilm varázslatos tájakra kalauzol. A forgatócsoport ellátogatott az Északi Sarkkör felett fekvő halász-településekre a híres Lofoten-szigeteken, megnézte, hogyan tenyésztik a rénszarvast lappföldi rokonaink. Most megtudhatják, mennyi zsebpénzt keres egy tőkehal-nyelvet vágó kisfiú, hogyan kell rénszarvascsordát hajtani, és mivel foglalkozik a Számi Parlament.

 

18.00: ANYÁM TITKA (norvég dokumentumfilm, 2009, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással)

Rendező, forgatókönyvíró: Ellen-Astri Lundby

Az Anyám titka személyes hangvételű dokumentumfilm a nemzeti identitásról. A rendező a norvég fővárosban, Oslóban nőtt fel, és felnőttként tudta meg, hogy anyja az Északi Sarkkör felett élő számi (lapp) közösségből származik. Miért volt ez titok? Ellen A. Lundby személyesen indul el északra kideríteni, hogy anyja miért hallgatott egész életében származásáról. S közben a norvégiai számik 20. századi története is kirajzolódik a néző előtt.

Tromsø International Film Festival (TIFF), 2009, különdíj

Sami Film Festival, Guovdageaidnu, 2009, The Corvoš Award

Nepal International Indigenous Film Festival, 2009, Bronze Dru

 

19.00: PASIBÓL LETT FÉRFI (norvég vígjáték, 2012, magyar felirattal)

Rendező: Martin Lund

A harmincas éveiben járó Henrik még mindig a középiskolai osztálytársaival bulizik. Még mindig az anyukája gondoskodik róla, akárcsak gyerekkorában. De most, hogy a barátnője gyereket vár, Henriknek rendes munka után kell néznie és visszavenni a szórakozásból, el kell kezdenie felnőttként viselkedni. A változtatás azonban előre nem látható problémákat okoz.

Karlovy Vary Filmfesztivál, 2012, Legjobb Filmnek járó Kristály Glóbusz Díj és

Legjobb Férfi Főszereplő Díj

 

2014. február 27 – március 2.

Norvég Filmfesztivál

Örökmozgó Filmmúzeum

1074 Budapest, Erzsébet krt. 39

 

http://www.filmarchive.hu/orokmozgo/program/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük