Noszvaj egy gyönyörű üdülőfalú Egerhez egészen közel. Tavak, pincelakások, borospincék, és a De la Motte-kastély várja a turistákat.

 

Noszvaj egy gyönyörű üdülőfalú Egerhez egészen közel. Tavak, pincelakások, borospincék, és a De la Motte-kastély várja a turistákat.

Annak ellenére, hogy hétköznap látogattunk el Noszvajra, mérhetetlen nagy nyugalom, és csend borította a virágos utcákat. Betérve egy-egy boltba kedves, közvetlen emberek fogadtak.

Egerből indultunk busszal, és nem sokkal később be is értünk a szomszédos településre. Időnk szűkössége miatt tudatosan a De la Motte kastély felé vettük az irányt, mely a buszmegállótól egy pár perces, kellemes sétányira található. A kastély látogatása vezetővel történik, a kapun található időpontokban, és annyi emberrel, ahány az időpontig összegyűl. Vezetőnk egy kedves, fiatal hölgy, aki nem csak a kötelező szöveget mondja el, hanem szívesen válaszol a kérdéseinkre is.

Maga a kastélyt a 18. század végén épült, kapuin unikornis áll, mely az Almássyak címerét tartja. Az építtető báró Szepessy Sámuel az Andrássy családnak adta el az épületet, majd gróf Andrássy Antal özvegyének-Vécsey Annának- második férje nevét kapta, így lett De la Motte kastély. Az épületet Fellner Jakab tervezte, a kivitelező Povolni János volt. A csodás falfestmények Kracker János Lukács, Zách János, Szikora György, és Lieb  Antal munkái. A copfstílusú cserépkályhát Magner Károly készítette.

Az épületbe érve az előtérbe jutunk, ahonnan kétoldalt lépcső vezet fel az emeltre. A lépcsőház boltozatát Apolló diadalát ábrázoló festmény díszíti. Az oldalfalakon ókori Istenségek ábrázolásai láthatóak. Az emeleten szalonok, szobák találhatók.

A kastélyhoz ún. angol kert tartozik, melyben télikert található, valamint a francia őrség egykori épülete. Kellő képzelőerővel rendelkezve sétánk során visszarepülhetünk az időben, a kert maga tökéletesen alkalmas eme „játékra".

A kastélyból ismét a buszmegálló felé mentünk, csöppnyi kerülővel. Megnéztünk egy református templomot, és megcsodáltuk az iskola épületét.

Amennyire apró helység Noszvaj, annyi érdekesség található itt, ezért el is határoztuk, hogy bizony visszatérünk, és igyekszünk a többi látnivalót is szemügyre venni. Érdemes.

 

 

Németh Krisztina

http://www.vendegvaro.hu/

http://www.noszvaj.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük