Mármint, ha bort választunk, nem kell feltétlenül ragaszkodni néhány megszokott, „nagy" névhez. Könnyen lehetséges, hogy a valamivel olcsóbb áron kapható palackok tartalma is kellemes meglepetést szerez majd nekünk. A Dionysos Borház nyári bemutatóján erről próbálták meggyőzni a vendégeket.

 

 Mármint, ha bort választunk, nem kell feltétlenül ragaszkodni néhány megszokott, „nagy" névhez. Könnyen lehetséges, hogy a valamivel olcsóbb áron kapható palackok tartalma is kellemes meglepetést szerez majd nekünk. A Dionysos Borház nyári bemutatóján erről próbálták meggyőzni a vendégeket.

Böszörményi Zsolt, a Wunderlich Pincészet gasztronómiai értékesítője sikeresen érvelt állítása mellett és ebben őt a felvonultatott borok erősen megtámogatták. A pincészetet Wunderlich Alajos a kilencvenes évek elején alapította Villányban. A kis présház, ahonnan a mai modern gazdaság kiindult, még áll a Jammertál dűlőben. Azóta Közép-Európa egyik legkorszerűbb pincészete jött itt létre, összesen mintegy hárommilliárd forint befektetése árán. Termelőkapacitása 300 – 400 000 palack évente, érlelőkapacitása pedig 480 000 palack. Ez a prémium kategóriájú borok legalább hároméves, palackban történő érlelését teszi lehetővé.

 A bemutató egy 2008-as Sillerrel kezdődött. Ez a bortípus Magyarországon ma még nem a legkedveltebb, pedig határozottan több figyelmet érdemel. A Kékfrankos – Pinot Noir – Zweigelt összetételű cuvée 24 óránál több, de 48 óránál kevesebb héjon áztatással készült, ez adja jellegzetes színét. Négy – öt fokra lehűtve a legjobb, az ilyen nyári melegben még a hideg szódát is elbírja! A pincészetben előállított borok minőségének egyik garanciája, hogy erős terméskorlátozással dolgoznak. Nemcsak a saját, 37 hektáros területükön. Ugyanazt elvárják a beszállítóiktól is.

 A 2008-as Portugieser szőlőjéből például 7500 kilogrammot szüreteltek hektáronként, 17,5 mustfokkal. Villányban ez a fő fajta, a prémium kategória. A bort legalább féléves ászokhordós érlelés után palackozták. Erre a vidékre általában is jellemző a hordós érlelés, a Wunderlich Pincészetben 1300 barrique hordóval dolgoznak. Ezek kilencven százaléka magyar – szinte már a tölgyfa kiválasztásától kezdve figyelemmel kísérik a hordó előállítását. A bor gyümölcsössége szembetűnő. Illata is aromás és a kellemes, tanninos ízek is megjelennek már benne. Színkoncentráltsága a szőlő kiváló minőségére utal. Ízvilága miatt a gyümölcsös ételekhez ajánlják.

A pincészetben most a 2005-ös Pinot Noir-ra a legbüszkébbek és erre minden okuk meg is van. Ez a bor a spanyolországi Valenciában 2009. április 25. – 27. között megrendezett Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi versenyen – a magyar tételek között egyedüliként – nagy aranyérmet nyert! A díj értékére jellemző, hogy erre a borversenyre ötvennégy országból összesen 2859 bort neveztek be. A Concours Mondial de Bruxelles verseny minden évben összehozza a legjobb nemzetközi borszakértőket, ezúttal negyvenegy nemzet hozzáértői szavatolták a sokszínűséget és az esemény egyedülálló karakterét.

 A Pinot Noir a villányihoz képest kissé hűvösebb, nedvesebb időjárást kedvel. A szőlő burgundi fajta, ezért az igazán szakszerű fogyasztásához különleges pohárba kell tölteni. A bor több, mint két évet volt első töltésű barrique hordóban és – a még cizelláltabb minőség elérése érdekében – ezt még palackos érlelés is követte. Érdekes, hogy erősen megosztja a közönséget, ugyanis mostanában a „kadarkás" stílusú borok kezdenek teret nyerni a nehéz, nagytestűekkel szemben. Színe világosabb árnyalatú, intenzitása sem olyan mély, illata és íze sem a megszokott. Kellemes, fűszeres, vanília-, fahéjhatású. Hosszú illatú és ízű. Érdemes a pohárban félretenni – egy idő után egészen mást mutat. A savak, tanninok egyensúlya jellemzi. Bárány-, kacsahús mellett jól érvényesül.

 A 2006-os évjárat a „csúcsborok" éve volt. Érthető hát, ha ez a Merlot a 2008. évi Pannon Bormustrán aranyérmet kapott. A fajta képes arra, hogy nagy bort készítsünk belőle, hát még, ha 4000 kg hektáronkénti terméskorlátozással szüretelik. Ez is két évet töltött barrique hordóban. Színe mélytüzű, sötét. Fahéjas illatú. Szüksége van arra, hogy a fogyasztáskor egy kis időt eltöltsön a pohárban. Alkoholtartalma nem bántó, nem „lóg ki" belőle. A mediterrán stílus jellemzi, hosszú, telt, „rágni való" utóíze van. Ugyanakkor megjegyezhetjük róla, hogy ez a bor két év múlva még sokkal elegánsabb, gazdagabb lesz.

 A bemutató a Dionysos Borházban két egészen különleges minőségű borral zárult. A 2003-as az utóbbi évtized legjobb évjárata volt egész Európában. Az ekkor készült Viktória Cuvée a 2007. évi Pannon Bormustra csúcsbora volt. Összetétele: 50 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot és ugyanennyi Cabernet Franc. Fűszeres, érettebb színeket mutat. A sötét közepe jelzi, hogy nagy borral van dolgunk. Gliceringyűrűje lassan folyik le. A kitöltés után mintegy tíz perces levegőzésre van szüksége, ekkor mutatja a legszebb formáját. Éttermeknek, ahol ezt a bort forgalmazzák, azt tanácsolja a termelő, hogy áldozzanak a burgundis pohárra. Illatában a fűszeres kezdet, a borsos, paprikás egy idő után eltűnik, a virágos váltja fel. A rostban gazdag vadhúsokat „kedveli", valamilyen boros mártással, grilles, karamellás ízű köretekkel.

Minden szempontból meglepetés a Cassiopeia fantázianéven palackozott borcsalád, mellyel a Wunderlich Pincészet életében új fejezet nyílott. A 2006-os Cabernet Francban minden megtalálható, melyet a fajtától joggal várunk el. Persze nyugodtan elmondhatjuk azt is: ha a Cabernet Franc választhatna, kizárólag Villányban szeretne élni! Már a palack címkéje is önálló képzőművészeti alkotás. A csillagkép W betűt formáz, mintegy védjegyéül a gyártóknak. A bor rubin színű, fekete közepű, még lassabban indul el, mint a Viktória. Illata fűszeres, enyhén animális, férfias. Kortyolás után nagyon szép lecsengéssel búcsúzik a bor – méltó befejezéséül egy sikeres borbemutatónak.

http://www.wunderlich.hu/                http://www.isteniborok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük