2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nőtt a Securitas Csoport nyeresége – megjelent a cégcsoport 2008. évi pénzügyi jelentése

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/23439"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/seciritas.jpg" border="0" width="84" height="47" /></a></span> <p>Nyereségnövekedést ért el a világ vezető vagyonvédelmi vállalata, a Securitas Cégcsoport 2008-ban. Alf Göransson, a Securitas Csoport elnök-vezérigazgatója kommentálja a cég pénzügyi eredményeit. </p><p>

 seciritas

Nyereségnövekedést ért el a világ vezető vagyonvédelmi vállalata, a Securitas Cégcsoport 2008-ban. Alf Göransson, a Securitas Csoport elnök-vezérigazgatója kommentálja a cég pénzügyi eredményeit.

 seciritas

Nyereségnövekedést ért el a világ vezető vagyonvédelmi vállalata, a Securitas Cégcsoport 2008-ban. Alf Göransson, a Securitas Csoport elnök-vezérigazgatója kommentálja a cég pénzügyi eredményeit.

Sikeresnek bizonyult a Securitas növekedési stratégiájának megváltoztatása, amit már a 2008-as éves pénzügyi eredmények is igazolnak: a globális gazdasági recesszió hatásaira tekintettel a társaság tavaly az akvizíciókon keresztüli expanzió helyett az organikus terjeszkedés útját választotta. Ezen az úton kíván továbbhaladni a Securitas: a cég a korábbiaknál is körültekintőbben fog eljárni abban az esetben, ha akvizíciós lehetőség nyílik meg előtte.

Észak-Amerikában az organikus árbevétel-növekedés 3 százalékra volt tehető 2008-ban, ami összhangot mutat a vagyonvédelmi iparág teljességének bővülési ütemével. Meg kell jegyezni, hogy tavaly a negyedik negyedévben az árbevétel-növekedés üteme 1 százalékra csökkent, ami az új szerződéskötések számának mérséklődésével valamint egyes ügyfelek költségcsökkentési igényeivel magyarázható. Európában is a vagyonvédelmi piac növekedési ütemének mértékével párhuzamosan nőtt a Securitas árbevétele, ami 7%-ra volt tehető 2008-ban. Az európai piacon bizonyos szolgáltatási területeken belül megfigyelhető volt ugyan árbevétel csökkenés a negyedik negyedévben – különösképpen a légiközlekedésben, az ingatlanfejlesztésben és a lakossági szolgáltatásokban -, de ezt ellensúlyozta a stratégiaváltás, ami a nyereségességet helyezte előtérbe az értékesítési volumenek növelésével szemben. Ennek alapját a tudásalapú szolgáltatások irányába való elmozdulás határozta meg: szakosodás a műveleti területen, a tudás megosztása és beruházások a vagyonvédelmi megoldások fejlesztésébe. Minden üzleti területen nagy vonalakban megegyeztek az áremelkedések a munkadíjak emelkedésével 2008-ban.

Növekedett a Securitas csoport árrése az előző évhez képest. Az Észak-Amerikai Securitas csoportnál a szerződésállomány kezelésével járó folyamatos és szisztematikus munka meghozta gyümölcsét: a társaság árrése 5.7 százalékra nőtt az előző évi 5.2%-hoz viszonyítva; pozitív hatással voltak az utolsó negyedévre a múlt évben bekövetkezett munkadíjváltozások. Ezzel szemben az Európai Divízió árrése 5.7% maradt egész évben: a várakozásoknak megfelelően negatív hatással voltak 2008. második félévének árrésére a németországi akvizíciók. Ellensúlyozta ezeket a veszteségeket a légügyi szolgáltatásokból származó bevételnövekedés, ami az őrzési üzletág árrésének bővülését segítette elő.

Növekedés volt megfigyelhető a Mobile and Monitoring üzletág árbevételeiben is. Elsősorban az év második felében tárult szélesebbre az árrés, azt követően, hogy 2008. első hat hónapjában az értékesítési hálózat és az új mobil hálózat fejlesztése jelentős forrásokat kötött le, akadályozva a széles marzs kialakulását az első félévben. A Loomis részvényeit bevezették a stockholmi tőzsdére 2008. dec. 9-én.

– teljes árbevétel: 56,572 millió svéd korona (51,536)

– adózás előtti árbevétel: 2,617 millió svéd korona (1,889)

– eszközök amortizációjából származó veszteség: -29 millió svéd korona (-428)

– nettó árbevétel, folyamatos szolgáltatások: 1,890 millió svéd korona (1,354)

– nettó árbevétel, minden szolgáltatás: 2,322 millió svéd korona (526)

– részvényenkénti nyereség, folyamatos szolgáltatások: 5.18 svéd korona (3.70)

– részvényenkénti nyereség, minden szolgáltatás: 6.36 svéd korona (1.44)

– ajánlott osztalék: 2.90 svéd korona (3.10)

Nyereségnövekedés a magyarországi Securitasnál

18,2%-kos árbevétel-növekedéssel és jelentős adózás előtti eredménybővülést produkált a világ vezető vagyonvédelmi vállalkozásának, a Securitas AB-nak a hazai leányvállalata. 3,845 milliárd forint árbevétel mellett 229 millió forint adózás előtti nyereséget ért el a vállalat 2008-ban – szemben a tavalyi 3,252 milliárd forint bevétel mellett realizált 198 millió forint adózás előtti nyereséggel. 

2008. utolsó negyedévében Magyarországon is érezhetővé váltak a világgazdasági válság hatásai a vagyonvédelmi szektorban: elsősorban a tavaly bevezetett, magasabb működési eredményű szállítmánykísérés üzletágban csökkentették megrendeléseiket a társaság ügyfelei, ami miatt csupán 16,5% gross margin realizálódott a tervezett 17,4% helyett.

A Securitas részesedése a magyarországi vagyonvédelmi piacon 12 százalék, és ezzel a piac élvonalába tartozik.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.