Kilencedik éve a gyógyszeripari átlag felett teljesít a Boehringer Ingelheim. A vállalatcsoport nettó eladása az innovatív termékportfoliónak köszönhetően közel 6 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A sikerek hátterében a menedzsment haladó szemléletű kutatási és fejlesztési stratégiája áll, amelynek köszönhetően a cégcsoport számos klinikai vizsgálata van jelenleg is utolsó stádiumban.

Kilencedik éve a gyógyszeripari átlag felett teljesít a Boehringer Ingelheim. A vállalatcsoport nettó eladása az innovatív termékportfoliónak köszönhetően közel 6 százalékkal növekedett az elmúlt évben. A sikerek hátterében a menedzsment haladó szemléletű kutatási és fejlesztési stratégiája áll, amelynek köszönhetően a cégcsoport számos klinikai vizsgálata van jelenleg is utolsó stádiumban.

 

   Töretlen növekedésről és a teljesített célkitűzésekről számolt be a Boehringer Ingelheim április végén, immár hagyománynak számító éves sajtótájékoztatóján. A vállalatcsoport nettó árbevétele 2008-ban elérte a 11,6 milliárd eurót.

A stabil növekedés elsősorban a vállalat innovatív vényköteles gyógyszereinek köszönhető, amelyek a nettó eladás mintegy 79 %-át teszik ki. A vállalat legfontosabb terméke a világszerte leggyakrabban felírt COPD készítmény – a terápia segítségével 2008-ban mintegy 10 millió beteget kezeltek sikeresen. További húzótermékek a magas vérnyomás, a Parkinson kór és a nyughatatlan láb szindróma, illetve a stroke megelőzésre kifejlesztett terápiás készítmények, amelyek eladása átlagban mintegy 20%-kal növekedett az elmúlt évben (helyi valutában számított érték).

A nem vényköteles készítményekkel foglalkozó üzletág szintén jól szerepelt, az ő teljesítményük több mint 5%-kal növekedett. Ennek egyben stratégiai jelentősége is van a Boehringer Ingelheim számára, hiszen az egészségügyi szolgáltatók a költségnövekedés megfékezése érdekében várhatóan egyre inkább a nem vényköteles gyógyszerek felé fognak nyitni.

A biotechnológiai készítmények fejlesztése és gyártása területén – több mint 20 éves tapasztalatának köszönhetően – piacvezető a vállalatcsoport; az ipari vásárlókat kiszolgáló üzletág szintén jelentősen fejlődött, eredménye 12,4 %-kal növekedett 2008-ban. A vezető szerep megtartása érdekében a cég mintegy 51 millió eurót invesztált az üzletágba a tavalyi év során.

A vállalatcsoport harmadik pillérét az állatgyógyászati termékek adják, amelyek még jobban teljesítettek, mint az előző évben: az állatgyógyászati termékekkel foglalkozó 10 legnagyobb vállalat közül a Boehringer Ingelheim növekszik a leggyorsabban.

Mindezen kimagasló eredmények legfontosabb összetevője és garanciája az a 41 300 szakember, amelyet a családi vállalkozás foglalkoztat világszerte. A vállalat tavaly 1500 munkahelyet teremtett, amelynek köszönhetően 4%-kal növekedett az alkalmazottak száma.

A siker kulcsát a vállalat vezetése továbbra is az átlagon felüli kutatási és fejlesztési erőfeszítésekben látja, ezáltal biztosítva a Boehringer Ingelheim függetlenségét. A vállalatcsoport az elmúlt év során a vényköteles gyógyszerekből származó bevételek 22 %-át fordította kutatásra és fejlesztésre, amely mintegy 2,1 milliárd euró befektetésnek felel meg.

A 2008-as mérföldkő vizsgálati eredmények között külön figyelmet érdemel a vállalat saját fejlesztésű, egyedülálló orális véralvadásgátló szere, amelyet ősszel törzskönyveztek ortopédiai protézis műtéteket követő mélyvénás trombózisok elsődleges megelőzésére. További vizsgálatok folynak a készítmény más terápiás területen történő alkalmazására is.

Az elmúlt év során Magyarországon is jelentősen emelkedett a Boehringer Ingelheim gyógyszerekkel kezelt betegek száma. A COPD, stroke, parkinson betegség, magasvérnyomás betegség kezelésében vényköteles készítményekkel, a székrekedés, hasi görcsök, nátha és allergiás tünetek területén vény nélkül kapható készítményekkel ért el fontos terápiás sikereket. A cég hazai gyógyszerforgalma 2008-ban 8,3 milliárd Ft volt. A stabil növekedés hátterében a vényköteles gyógyszerek állnak, amelyek a nettó eladás mintegy 85,7%-át teszik ki.

A 2009-es előrejelzéseket tekintve a Boehringer Ingelheim optimista: a cég pénzügyi helyzete stabil, termékportfóliója még mindig tartogat növekedési potenciált. A menedzsment reméli, hogy a gazdasági világválság ellenére minden üzletágában fenn tudja tartani a növekedést.

http://www.boehringer-ingelheim.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük