A Sun Microsystems Kft. vezetése,  Hernádi József vezérigazgató,  Strausz János partnerkapcsolati igazgató, Polner Tamás marketing igazgató  2008. szeptember 10-én  tájékoztatón számolt be az elmúlt év eredményeiről és ismertette a vállalat következő évi stratégiai irányait.  Részvett az eseményen és a tájékoztatásban Csajtai Kornél, a Gartner Hungary üzletfejlesztési igazgatója is.

 

A Sun Microsystems Kft. vezetése,  Hernádi József vezérigazgató,  Strausz János partnerkapcsolati igazgató, Polner Tamás marketing igazgató  2008. szeptember 10-én  tájékoztatón számolt be az elmúlt év eredményeiről és ismertette a vállalat következő évi stratégiai irányait.  Részvett az eseményen és a tájékoztatásban Csajtai Kornél, a Gartner Hungary üzletfejlesztési igazgatója is.

A tájékoztató alkalmával került sor a cég azon hazai partnervállalatai hagyományos díjazására, az öt kategóriában kiosztott díjakat, a Rexfilm Kft., a Synergon Informatika Nyrt., a Sysman Informatikai Zrt., az Answare Kft. és az Axiom-IT Kft. vehette át.

Az elmúlt pénzügyi év értékelése : 

Hernádi József,  a Sun Microsystems hazai vezérigazgatója a júniusban zárult pénzügyi évükkel kapcsolatban elmondta,  a partnerségi kapcsolatok bővülése, jelentős akvizíciók és  innováció jellemezte a Sun Microsystems elmúlt pénzügyi évét, elégedettek eredményeikkel.

-Az Egyesült Államok:  a Sun legnagyobb régiója továbbra is,

-Európa:   1%-os stabil növekedést produkál,

-Magyarország:

a külhoni piaci nehézségek nem érződnek a hazai leányvállalat eredményein;  az új technológiák és a magyarországi, magas szakértelemmel rendelkező Sun csapat sikere,  hogy a pénzügyi eredmények alapján Magyarország, a közép-európai régiót tekintve is kiemelkedő, eddigi legeredményesebb pénzügyi évét zárhatta. 

A 12%-os árbevétel-növekedéssel, a nyereség 20%-os és a profitabilitás 27%-os növekedésével Magyarország a régió egyik legsikeresebb szereplője lett.  Az  árbevétel majdnem 15%-ának megfelelő innovációs ráfordításoknak köszönhetően folytathatták a környezettudatos és gazdaságos technológiák kidolgozását az elmúlt év során.

A Gartner elemzésében a vállalat pozitív besorolást kapott az elmúlt esztendőben. Sikertörténet a Sun szakmai oktatása, nagy kereslet mutatkozik iránta. A pénzügyi terület teljesített a legjobban, a kormányzati és távközlési szektor területén egyaránt 10%-os eladás-növekedést sikerült elérni.

Nem sikerült viszont magyarországi kompetencia központot létrehozni, bár ezt más sem kapta meg a régióban, helyette elosztott megosztást alkalmaz az anyacég.

Folytatják az azonosítás-menedzsment és a SOA területét érintő fejlesztéseket, valamint a környezetvédelmet érintő  ECO.computing programokat.

A Sun a 2008-as pénzügyi évben jelentős akvizíciók után a nyílt forráskódú szoftverek egyik vezető piaci szereplője lett, különös tekintettel a Solaris és OpenSolaris megoldásokra.   A  Solarisszal a cég a Linuxon belüli Linuxot kívánja győzelemre vinni.

A vezérigazgató rámutatott,  a MySQL és az Innotek felvásárlásával olyan nyílt forráskódú technológiák kerültek a Sun birtokába, amelyek a vállalat stratégiájának megfelelően további erősödést jelent a szabad szoftverek piacán. Az elmúlt év eredményeit fémjelzi a nemzetközi partnerek névsora;  az Intel, AMD, IBM, Dell, Microsoft vállalatokkal kötött megállapodások a Sun termékportfóliójában előrelépést hoztak,  a változás révén teljesen új piacok is nyíltak a cég előtt.

A 2007 januári Intel-Sun együttműködési megállapodás eredményei az idei pénzügyi évben jelentkeztek; megjelentek a Sun Intel processzor alapú szerverei,  ill. a többéves Microsoft együttműködés folytatásaként a legújabb virtualizációs- és szerver-technológiák is hozzáférhetővé váltak az említett berendezéseken, a folyó év során a Sun a Microsoft OEM partnerévé vált, így a Sun a termékekhez nagyvállalati szintű támogatást is kínál.

A Sun továbbra is stratégiailag fontosnak tartja termékportfóliójának alakításában saját SPARC processzor alapú rendszereit;  az elmúlt pénzügyi évben jelentek meg az UltraSPARC T2+ alapú Sun rendszerek, melyek alacsony fogyasztás mellett kínálnak 8 processzor-magot egyetlen lapkán. 

A jövőről

A következő évben a Sun Microsystems további komoly invesztíciót tervez az x64 területen, amelynek segítségével nyitni szeretne a közép és kisvállalatok (KKV) piaca felé.  Ennek fő eszköze az immár teljes, tizenhárom különböző modellből álló x64 szerver-portfólió, mely egyaránt épül az Intel és az AMD legújabb technológiájú szerverprocesszoraira.   Az újgenerációs x64 eszközök elterjesztésének egyik eszköze a Magyarországon is elindított  Try & Buy program, amely 60 napos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosít.

A program kezdeti szakaszában, a 2008-as pénzügyi év negyedik negyedében  a vállalat ügyfeleinek száma több mint 30-al bővült. Nagy reményeket fűznek továbbra is a piacvezető Solaris rendszerhez!A vállalat tervei között szerepel piacvezető pozíció kialakítása a hálózati azonosság-kezelés területén, valamint a nyílt forráskódú szoftverek nagyvállalati környezetben való elfogadottságának növelése. A nagyvállalati infrastruktúra termékekhez további kiegészítéseket terveznek komplex szolgáltatások formájában.

A Sun következő pénzügyi évben is partnereivel közösen kíván sikereket elérni.  Az eddigi partnereikkel való szorosabb együttműködés, és az új területeken a partnerbázis bővítése jellemzi a Sun következő évi stratégiáját.

A Gartner véleménye a cégről:   Gartner Vendor Rating

A Gartner független piacelemző cég Vendor Rating elemzéséről tudnivaló, hogy mindig egy adott vállalat egészét és annak főbb tevékenységeit elemzi, sorolja be ötfokozatú skálájába.  Az elemzés pénzügyi befektetők számára, de a cégvezetők számára is fontos, mivel a jelentés teljes képet nyújt a vállalat külső megítélésről.

A Sun Microsystems a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a Gartner skálán második legjobbnak számító „Pozitív" besorolást kapta.  Az elemző cégnél  is úgy látják, a pozitív összképet nagyban befolyásolta az a 2007-ben meghozott Sun döntés, mellyel a cég elkötelezte magát a nyílt forráskód mellett. 

A Sun pozitív besorolást kapott a stratégia, a marketing és a szervezet egészének területén,  s a nehézségek ellenére a pénzügyeket is bíztató jelzővel illette a Gartner.

A Sun piaci helyzetének vizsgálata még jobb eredménnyel zárult: 

két pozitív kategória (termékek, illetve az árképzési struktúra) mellett,

a Sun technológiáit az értékelés legjobb, kimagaslóan pozitív kategóriájába sorolták.

Az ügyfélszolgálat és terméktámogatás területén is pozitív tapasztalatokat szerzett a Gartner.

A Gartner teljes elemzése, az alábbi linken érhető el:

 http://mediaproducts.gartner.com/reprints/sunmicrosystems/article3/article3.html

A partnervállalatokról:

A partnereket érintő fejleményről szólt Strausz János partnerkapcsolati igazgató, értékelte az előző év partneri munkáját és ismertette a vállalt következő évi partnerstratégiáját.  Elmondta, a Sun-nál az indirekt értékesítés még az eddigieknél is nagyobb jelentőségű.  A 2009-es pénzügyi évében a vállalat ezt a területet tovább kívánja fejleszteni, mind a felvásárlások során a Sun Microsystemshez került új technológiai területek partneri lefedettségének növelésével, mind pedig a meglevő partnerek kereskedelmi és műszaki kompetenciájának fokozásával, amit az egy éve bevezetett Sun Partner Advantage Program partnerminősítő rendszere biztosít.

Utalt rá, a Sun Microsystems partnerstratégiája folyamatosan követi a vállalat piaci törekvéseit. Az elmúlt év fejlesztései és akvizíciói új lehetőségeket nyitnak partnereik számára is. Olyan visszatérítés-alapú ösztönzési kampányokat vezetnek be, melyekkel szeretnék eddigi sikeres partnereiket további kiemelkedő munkára sarkalni.

A MySQL felvásárlásával, és a stratégiailag fontos x86-os piac bővülésével az értékesítés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások területén is folyamatosan új lehetőségeket kínálnak a partnerek számára.  A cél; a partnereken keresztül oly módon növelni az indirekt eladásokat, hogy két éven belül a forgalom több mint 50%-a  a közös lebonyolításból származzon.

Díjkiosztó:

A tájékoztatón került sor a  2008-as pénzügyi év legsikeresebb Sun partnereinek díjazására. A 2005-ben hagyományteremtő szándékkal alapított partnerdíjakat az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is az üzletmenetével összhangban levő öt kategóriában osztja ki a Sun.

A díjat azon partnerek kapták,  akik az elmúlt év során ismereteikkel, tapasztalatukkal, és munkájukkal leginkább hozzájárultak a vállalat hazai sikeres eredményeihez. 

Az öt kategóriában kiosztott díjakat, a Rexfilm Kft., a Synergon Informatika Nyrt., a Sysman Informatikai Zrt., az Answare Kft. és az Axiom-IT Kft. vehette át.

Tehát:

-A 2008-as évben nyújtott teljesítménye alapján az Év Storage Partnere" a Rexfilm Kft. lett.

A vállalat tevékenységének zömét a mágnesszalag alapú, nagy kapacitású mentési és archiválási megoldások teszik ki.  A Rexfilm a StorageTek termékek magyarországi disztribútora volt, mielőtt a Sun Microsystems felvásárolta 2005-ben,  azóta az egyik legfontosabb Sun partner a nagy kapacitású mentési megoldások területén.

A Rexfilmnek köszönhetően sikerült kiépíteni Magyarország legnagyobb digitális archívumát az RTL Klub-nál.

A Rexfilm Kft. a Sun StorageTek termékek forgalmazása mellett azok szervizelésével is foglalkozik.

-Az Év Szoftver Partnere" a tavalyihoz hasonlóan, idén is a Synergon Informatika Nyrt. lett. 

Az Identity Management termékcsaládba tartozó megoldások a Sun szoftverportfóliójának egyik legfontosabb részét képezik, amelynek értékesítésébe a két vállalat komoly erőforrásokat invesztált. 

A Synergon Informatikai Nyrt.  a pénzintézeti szektoron belül több sikeresen lebonyolított projektet tudhat maga mögött, köztük van vállalat büszkesége, az Erste banknál bevezetett rendszer is.  Az IDM területén a Sun további növekedést vár a következő években, és szeretné megőrizni vezető szerepét a jogosultságkezelési piacon.

-Az elmúlt év eredményei alapján az Év Services Partnere" díjat idén is a Sysman Informatikai Rt. vehette át.

A Sysman hazai szakembereinek munkája is hozzájárult a Vodafone „legjobb beszállító" díj elnyeréséhez, amellyel globálisan a Sun Microsystemset jutalmazta a vállalat.  A Sun támogatási partnereként a Sysman emelt szintű szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek a Sun és egyéb rendszerek üzemeltetése során. 

-Az Év Systems Partnere" díjat az Answare Kft kapta, melyet az elmúlt három évben a Sun folyamatosan partneri díjjal jutalmazott.  Az év szolgáltatási partnere címek elnyerése után a nagyteljesítményű kiszolgálók értékesítésében nyújtott teljesítményéért és szakértelméért már másodjára ítélik oda a díjat ebben a kategóriában a partnercégnek. 

A nagyvállalati, államigazgatási és pénzügyi területeken eladott SPARC- alapú rendszerekkel a díjazott cég érte el a legnagyobb árbevételt a Sun Microsystems számára.

-Kiosztásra került az Év x86 partnere" cím is. A Sun még csak pár éve gyárt x86-os szervereket Intel és AMD processzorokkal, de ezalatt az időszak alatt folyamatosan növelte ezen termékekből származó árbevételét.

Ezt a díjat a 2008-as évben az Axiom-IT Kft. nyerte el,  már harmadik éve.  A partnerdíj odaítélésben nagy szerepet játszott a http://www.sunshop.hu/ webhely,  melyet kizárólag Sun termékeket forgalmazó online webáruházként működtet a vállalat.  Az x86-os szerverek folyamatosan megnyíló piaca a Sun stratégiájában kiemelkedően fontos terület, ahol az Axiom-IT megbízható, sikeres partnernek bizonyult az elmúlt esztendőben.

http://sun.com/

http://www.gartner.com/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük